Uge 40

Befrielse

Vi skriver i denne uge “Uge 40”, der er ugen, hvor der fra officielt hold sættes fokus på alkohol, alkoholmisbrug og recovery. Landsforeningen Lænken havde fx en event på Københavns Hovedbanegård, hvor de havde stillet 4.000 tomme flasker op for at erindre om, at alkohol i større mængder er skadeligt. Der er stadig mange, der drikke mere end Sundshedsstyrelsen anbefaler.

Jeg kiggede lige på Sundshedsstyrelsens hjemmeside for at se, hvordan de sætter fokus på området i år. De har valgt fokusgruppen “Mænd midt i livet”.

Det går generelt godt på området, skriver Sundhedsstyrelsen: “En stor del af befolkningen har allerede taget alkoholgrænserne til sig. Salget af alkohol er faldet med en fjerdedel siden 1996, og vi kan se en nedgang i forbruget, både for mænd og kvinder og i alle aldersgrupper.” Hvor er det godt at se! Opdatering: Grænsehandlen er ikke medtaget i denne opgørelse. Kilde: Sundhedsstyrelsen

Hvidovre Lænken har i år valgt at fokusere på “Uge 40” i hele tre uger, da det i år er Lænkens 60 års fødselsdag, og man ikke lige bliver færdig med at tale om alkohol i én uge. De holdt også åbent hus, og selveste borgmester Helle Adelhart (Liste A) var mødt op. Hun holdt en rigtig fin tale, hvor hun bl.a. fortalte om egne erfaringer med at tage “den svære samtale” med en kollega, der måske var havnet i et misbrug. Herudover talte hun om det veludbyggede samarbejde mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Lænken, og forvaltningernes opmærksomhed på Lænken. Hvis indsatsen overfor alkohol for alvor skal rykke, er det vigtigt, at de to parter har et veludbygget samarbejde.

Billedet herunder viser borgmesteren, der skærer fødselsdagskagen for. Det er desværre ikke et videre godt billede, da er taget med en mobiltelefon og lysforholdene var dårlige.

Fra egen boldgade kan jeg bare meddele, at jeg er lykkelig over at være kommet ud af alkoholens svøbe. Det er en befrielse, og det tog mig mange år at nå dertil.  Jeg var fuldt ud klar over, at jeg havde et misbrug, men jeg kunne ikke finde ud af at komme ud af det. Jeg var tre gange på Minnesotakur, men det havde ingen effekt, selv om millioner af mennesker verden over holder sig ædru ved at gå til AA-møder og på kuren.

For mig at se er AA en religiøs sekt, der virker ved trusler om, at går man ikke i AA, og får en sponsor, drikker man igen. De tilbyder et pseudofællesskab, der understøttes af bøn og et tolvtrinsprogram, der går ud på hjernevask. Jeg har mødt folk i fællesskabet, der siger “Det kan godt være, det er hjernevask, men så vil jeg gerne have min hjerne vasket”. Den slags kan jeg på ingen måde stå model til; jeg skal ikke hjernevaskes! Da jeg trådte ud af AA, var det pudsigt, at ikke én fra fællesskabet ringede mig op eller kom forbi, og det er det, der får mig til at kalde det et pseudofællesskab.

12-trinsprogrammet lærer en, at man skal lægge sin vilje over til en “højere magt”, som man selv bestemmer hvad/hvem er. Jeg er troende, men ikke engang kirken dekreterer, at jeg skal lægge min vilje ude i våbenhuset, men det synes AA altså, de kan bestemme.

I første trin står der, at “vi er magtesløse overfor alkohol”, og det er rigtigt, og det kan jeg goutere, men resten af trinene er noget formørket sludder opfundet i 30ernes bibelbælte i USA. Det kan godt være, jeg er alkoholiker, men jeg har altså stadig min frie vilje. AA og Minnesotakure er den eneste vej kommuner og andre myndiggheder kan få øje på, når de skal anvise behandlingsmuligheder. Det betyder, at der læsses 80.000 ned i AAs pengekasse, hver eneste gang en alkoholiker sendes i behandling, og det sker temmelig ofte. På den måde er AA typisk betalt af kommuner og regioner. De har fået patent på sandheden! “Når pengene i kisten klinger, straks sjælen ud af skærsilden springer” sgade Luther, og det passer fint på AA.

Gud skal erstattes med “Højere magt”, Biblen erstattes af “Store bog”, Fadervor erstattes med “Sindsrobønnen (som i øvrigt er en fin bøn””). Som troende og som aktiv i kirken kan jeg ikke kaste alt det over bord, som jeg tror på, og som er en del af liv.

18 replies
 1. Ellen
  Ellen siger:

  Jeg beklager meget, men jeg er simpelthen nødt til at spørge dig, hvorfor du så tog kuren 2. gang? For slet ikke at tale om 3. gang?

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Jamen du er da velkommen. Der er ikke andre behandlingsmuligheder. Jeg var på det tidspunkt ikke klar over, at Lænken er andet og mere end antabusudlevering, da det gik op for mig kunne jeg se, at jeg havde hældt 80.000 kr. ud af vinduet

   Svar
 2. Donald
  Donald siger:

  Hov, min kommentar var en halv en.

  Jeg tror heller ikke at man kan “lægge sin vilje hos en højere magt” – og hvis man kunne, bør man ikke gøre det!

  Og jeg kan slet ikke lide den udtryksmåde. Det er en form for ansvarsfralæggelse eller kan i det mindste misbruges som en sådan. Jeg trod dog ikke at det er sådan AA opfatter det; det er, som du skriver, en udløber af bibelbæltets holdninger. (Jeg har fået at vide af en turist jeg mødte i Sydamerika, at the bible belt stadig er en vigtig faktor, det eksisterer stadig.

  Tak for dit hurtige kommentarsvar! Jeg sidder her alene lørdag aften fordi jeg er meget træt efter en anstrengende uge, jeg har ikke så meget “ork” som i gamle dage.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Du har ret. Selvfølgelig skal man aldrig overgive sin vilje til andre, AA eller ej.

   Jeg er gået i gang med at skrive en kritik af AA og 12-trinsarbejdet. Den kommer på senere. Jeg har masser af “ork”, men passer lidt på med det. Jeg skal jo ikke ud i en ny mani!

   Svar
 3. Donald
  Donald siger:

  Mon ikke det med at lægge “viljen” over til en højere magt kan udtrykkes på en anden måde? Gad vide hvor mange mennesker der føler sig hjulpet af de forskellige måder at komme ovenpå. Som tidligere nævnt tror jeg at man “medicinerer” sig med alkohol hvis man føler at man falder til ro og har det godt. Jeg ved det ikke, jeg håber at man ved at tale med andre kan få løst op, eller finde sig selv – der er så mange måder at sige det.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   De er meget persistente omkring det med at lægge viljen over til en højere magt. Det er et meget væsentligt trin. Det lykkedes aldrig for mig. Jeg tror på Gud og skal ikke syltes ind i en eller anden form for “højere magt”.

   Jeg startede skam også med at skulle falde til ro og sove efter lange dage på et stresset job. Sådan er der rigtig mange, der starter deres “karriere”. Jeg kunne ikke sove, og det hjalp at drikke to alm. øl, men langsomt eskalerede det og blev til et misbrug.

   Svar
 4. overleveren
  overleveren siger:

  Bravo… eller det skriver jeg måske kun fordi jeg er så rørende enig… nemlig i at AA er en sekt og ikke meget andet. Man holder op med at være afhængig af alkohol, men til gengæld kan man ikke tænke tanker uden at tænke AA, man kan ikke foretage sig noget uden at tænke AA eller holde ud at være med mennesker der ikke tænker AA… jo vi har dem i familien og jeg har meldt fra.. orker ikke at høre mere om AA… Fint det virker – men jeg har altså ikke brug for AA så jeg tror heller ikke de har brug for mig 🙂

  Rent faktisk ser jeg AA som alkoholismens grandfætter..

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Overlever

   Hvor er det bare rammende, hvad du skriver! Du har fuldstændig ret, så klart har jeg bare aldrig selv formuleret det i mit eget hoved.

   Inspireret af Henny har jeg lavet lidt research til en ny post om sekten. Den kommer nok på senere i dag eller i morgen.

   Svar
 5. Pia
  Pia siger:

  Dejligt at du stadig er ædru alkoholiker. Jeg har set et par af de udsendelser hvor en tv-vært er med i et program for at sætte fokus på alkohol. Jeg ved mange folk drikker, og nogle rigtigt meget. Jeg selv kan slet ikke forholde mig til alle de genstande ‘det er tilladt’ mig at drikke om ugen. Det ville jeg slet ikke kunne kapere. Jeg nyder et glas rødvin i ny og næ, men to glas om dagen ligger meget, meget langt fra min verden.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Du kan også tro, at jeg er glad over at være ædru; bare det at være fri for det daglige spørgsmål “skal jeg drikke eller skal jeg ikke?”, og svaret faldt altid til den samme side 🙂

   Du har bestemt gode alkoholvaner, og det er bare så godt; det er der mange, der kunne lære noget af.

   Svar
 6. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det er godt med fokus-uger. Det kunne jo virke. Som det gjorde for mig, da jeg holdt op med at ryge på den første røgfri dag i Danmark i 1978.
  Godt at høre alkoholsalget er faldet siden 1996. Er grænsehandlen talt med?
  Godt at du har truffet din beslutning om et liv uden alkohol.
  God weekend.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Jeg tror også, at fokusuger virker, måske ikke ligefrem til fuldstændig afholdenhed, men bare ved at gøre opmærksom på det vi alle ved, nemlig at Sundhedsstyrelsen har fastsat nogle anbefalinger om 7/14, og at det er meget skadeligt at overstige disse grænser.

   Jeg ved faktisk ikke, om grænsehandlen er talt med. Det var da værd at spørge om.

   Jeg er så lykkelig over (endelig) at være blevet rigtig afholdende. Jeg tager stadig Antabus, men behøver det måske ikke, da jeg ikke længere har trang, men jeg har ikke lyst til at “teste” mig selv, så jeg fortsætter bare.

   Svar
 7. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Nej, fri os fra pseudoreligioner, pseudofællesskaber og i det hele taget alt kunstigt. Det er da simpelthen for ringe, hvis Minnesotakuren og AA er kommunernes eneste tilbud til alkoholikere. Og, som du selv er inde på, er især Minnesotakuren en meget dyr behandling. Hvis den så bare virkede, kunne man måske sige, at pengene var givet godt ud. Selv ville jeg have mere fidus til behandlingsmetoder, der satser på at bygge personen op inde fra, netop styrke den frie vilje i stedet for at deponere den hos højere magter af ubestemmelig herkomst. Hanne, jeg tror, vi har brug for et eller flere afslørende indlæg om Minnesotakuren og dens metoder. Var det noget, du kunne klare? Du skal naturligvis have asbestdragt på, hvis du gør det, for der er vist mange fanatiske tilhængere.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Pseudo-altmuligt – nej tak. Jeg har min tor og jeg kommer i den danske folkekirke, og det er jeg glad for, og jeg vil ikke sluses ind i et eller andet “fællesskab”, der siger til mig, at jeg skal opgive min “folkekirketro”.

   Minnesotakurenene er sindssygt dyre – jeg har selv betalt 80.000 kr. * 2 – og de har haft begrænset eller rettere ingen effekt på mig. Jeg drak 14 dage efter, jeg kom hjem. Det er så nemt at være ædru de fem uger, man er af sted, og så kalder de det en succes, men hjemme igen lurer alle fristelserne, min døgnNetto ligger 100 meter væk….

   Jep – jeg melder mig straks til at skrive om Minnesotakurene! Jeg “stikker ikke op for bollemælk” (hedder det ikke sådan?), og jeg skal nok tage asbestdragten på. Jeg skal lige have fat i Jonas, som jeg var i behandling med, for han har mange gode links til kritisk gennemgang af hele 12-trinsprogrammet – desværre kun på engelsk, men det går vel også an.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *