,

Ubuntu

Ubuntu

Ubuntu er et styresystem

Et styresystem er hele nerven i en computer. Uden styresystemet kan den ingenting. Fx er Windows også et styresystem, og kan computeren ikke indlæse Windows, er der bare sort skærm. De fleste har nok prøvet den ret ubehagelige oplevelse.

Jeg har i flere år villet lege lidt med Linux i form af det gratis Ubuntu, men jeg er ikke rigtig kommet i gang, fordi det virkede så uoverskueligt med terminal, kommandoer, iso-filer, og hvad ved jeg. I søndags tog jeg mig sammen og gik i gang med at installere Ubuntu, der er den nemme variant. Jeg installerede det i en ‘Virtuel Box’, som vil sige, at der reserveres et område af computeren til Ubuntu i en form for ‘sandkasse’. På den måde kan man have både Ubuntu og Windows kørende på en gang. Og man kan lave alle de tossede øvelser man vil med Ubuntu, uden der sker noget med computeren.

Det drillede helt vildt! Når jeg kom til en formular hvor brugeroplysninger skulle tastes ind, var tastaturet helt dødt. Det fik jeg hjælp til i Facebookgruppen ‘Linux for begyndere’. Næste problem var, at skærmen ikke kunne udvides, fordi skærmopløsningen var sat til den mindste mulige størrelse og ikke kunne ændres. Det fik jeg også fantastisk hjælp til  i Facebookgruppen. Facebook kan meget!

Nu er jeg kørende

Nu kan jeg udforske og lege. Det meste virker, som det plejer, og der er ikke så meget at vænne sig til bortset fra nogle velkendte genvejstaster, som jeg stadig leder efter. Noget der imponerer mig meget er de 100-vis af programmer, der følger med. Blandt andet medfølger en hel kontorpakke (Libre Office), der er en værdig afløser for Officepakken og Scribus, der er et DTP-program, jeg holder meget af. Alt er gratis udviklet af mennesker til mennesker. Jeg kan ikke lade være at tænke på, om ikke min næste PC skal køre ren Ubuntu? Der er mange penge at spare på en Windowslicens og på Officepakken.

UbuntuErfaringer efter tre dage

Brugervenlighed

Ubuntu ankommer blank og vårfrisk. Det første man ser, når man er logget på, er det tomme orange skrivebord med dokken ovre til venstre. Dokken rummer favoritter på samme måde som i Windows. Man kan nemt tilføje og fjerne programmer til dokken. Som standard ligger Firefox (browser) og Thunderbird (mail-program) øverst. Det er fint for mig, for disse open source-programmer har jeg brugt i mange år.

Alting virker meget brugervenligt og er lige til at gå til.

Scan til PDF

Der følger et scanningsprogram med og for sjov prøvede jeg om mit opståede problem med ikke at kunne gemme som PDF pludselig kunne løses. Det kunne det, hvor er det bare dejligt. En anden ting, man kan være imponeret over, er, at Ubuntu bare finder scanneren uden bøvl.

Jeg er solgt

Jeg vil prøve at lave mest muligt i Ubuntu for at lære det hurtigst muligt, for jeg er solgt. Heldigvis har jeg afsat tilstrækkelig meget plads i sandkassen og ellers kan det vel ændres?

7 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Vi kørte også Ubuntu her en rum tid, men nu om dage synes vi bedre om Linux mint, nok fordi det kan dresseres til at ligne Windows vildt meget, de positive træk ved Windows altså, ikke alt det trælse. En af de virkelig gode ting ved Linux systemer, som Ubuntu jo også er, er netop, at man stadig kan bruge oldgamle printere og scannere, endda uden at skulle kæmpe i ugevis for at finde de rigtige drivere, og uden at hele skidtet står af igen med hver eneste opgradering. Det er faktisk forbløffende at opleve, hvordan en gammel maskine, der nærmest ikke kan trække seneste udgave af Windows, springer tilbage til livet efter at være konverteret til Linux.

  Min mand bruger kun Linux mint nu om dage, selv har jeg det installeret på en gammel pc, netop til print og scan. Dengang jeg kørte mit TV fra en computer, var det også en Linux en af slagsen. Men ellers er jeg mest til Apple nu om stunder. Jeg får næsten en dårlig smag i munden, når jeg skriver det, men iOs er dog uovertruffent i dette, at man ikke behøver at beskæftige sig med det overhovedet, men kan koncentrere sig om de _opgaver_, man bruger sine maskiner til. Jeg er nemlig så færdig med at interessere mig for styresystemer _per se_.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Det lyder spændende, at Linux Mint kan dresseres mere; det kunne jeg godt finde på at eksperimentere med. Nå man kører Virtual Box kan man jo bare tilføje en ny uden nogen risiko. De ting du skriver lyder helt vildt interessante for mig. Jeg kunne godt tænke mig at overgå til Linux for at spare en masse penge til Microsoft hvert år.

   Apple… det havde jeg ikke troet om dig, men jeg giver dig, at det er lækkert. Selv har jeg kun set på dem, aldrig haft en sådan i hænderne. Jeg synes, det er for mange penge.

 2. Eric
  Eric siger:

  Jeg beundrer dig for, at du klør på med krum hals. Jeg har tænkt på Linux af og til, men er veget tilbage ved tanken om alt det, man skal sætte sig ind i, og at ens yndlingsprogrammer skal erstattes af andre, som man også skal lære at bruge.
  God fornøjelse!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Tak! Jeg har jo også fået hjælp til det indledende som var noget med en hel masse kommandoer med “sudo” osv. Det fattede jeg ikke en brik af, men hurra for TeamViewer. Jeg tror, Henny kører ren Linux. Nuu ser jeg, hvor langt jeg kan komme, men indtil videre virker det ret overskueligt og brugervenligt. Jeg tror, yndlingsprogrammerne minder meget om hinanden, og at det vil være ret enkelt at udskifte Excel med LibreOfficeCalc. Jeg tjekkede lige makroerne og de ligner til forveksling hinanden.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.