Telendos – dag 6

Dagen har budt på en skøn udflugt til Leros, der er den nordligste i Det Dodekanesiske Øhav. Færgen sejlede kl. 9:00 fra Myrties og var fremme på Leros kl. 9:45. Båden vippede lidt mere end jeg brød mig om. Jeg får altid fornemmelsen af at falde af, når det vipper så meget – jeg bliver ikke søsyg, men jeg synes, det er ubehageligt, når det gynger så meget. Allerede på kajen i Myrties faldt jeg i snak med danske Per og Britta, og vi tilbragte så dagen sammen. De er et af de på par jeg har mødt, der ikke havde nok i sig selv og hinanden.

Vi blev enige om, at vi ville op og se en gammel borg, der lå højt oppe på Leros. Man kunne se borgen fra havnen og den så spændende ud. Vi gik og vi gik og vi gik på landevejen. Hele tiden op ad, og på en varm dag som i dag, var det hårdt. Der er i følge Lonely Planet 3 km. derop, men det føltes væsentligt længere. Nu sidder jeg her kl. 21:30 og føler mig uendeligt træt i benene. Der var en eller anden hellig begivenhed deroppe, måske en del af Maria Dag, men det nåede vi ikke frem tids nok til at kunne se. Inde i den lille kirke blev vi budt på indviet brød, men vi takkede alle tre nej.

I borgen var der et ikonografisk museum, som man kom ind i for 2 euro. Kustoden var en meget ivrig fortæller, der kunne alle årstal udenad. Han havde mange indskudte sætninger og var slet ikke til at slippe væk fra; det lykkedes dog til sidst. Det virkede som om, det var længe siden, han sidst havde haft opmærksomme tilhørere. Han fortalte blandt andet, at Leros har været besat af både italienerne og grækerne og først blev selvstændig i 1947.

Turen ned var væsentligt nemmere end op, for nu gik vi ikke ad landevejen, men ad de trapper der førte direkte op til borgen; vi fandt dem bare ikke på turen op, hvor vi fulgte vejskiltene, der viste sig at være vejskilte for bilerne. Mine dårlige knæ har det ikke godt med trapper, så det var lidt hårdt at komme ned igen.

Vel nede igen fandt vi en taverne, der havde en god græsk salat og masser af vand; det er ufattelige mængder af vand, man har brug for i varmen. Vi traf en græker, der sagde at det var meget varmt i dag – når en græker siger sådan, må det være virkelig varmt.

Vi ville egentlig også have set et ‘War museum’, men det lukkede allerede kl. 14:30, så det kunne vi ikke nå. I stedet gik vi på stranden og fik en tiltrængt dukkert i det krystalklare vand.

Leros ser ud til at være en meget smuk ø, med de traditionelle hvide huse, der står klinet op ad hinanden op ad bjergene. Så snart man nærmer sig Leros er det tydeligt, at den er meget anderledes end Kalymnos – på en eller anden måde virker den mere autensisk græsk. Jeg fik tanken, at jeg godt kunne tilbringe 14 dage på Leros en gang ved lejlighed.

Kl. 16:30 var det tid atter at vende næsen mod Kalymnos og heldigvis gyngede det ikke nær så meget på tilbagevejen.

Per og Britta foreslog, at vi skulle spise middag sammen på lørdag, og det sagde jeg straks ja tak til. Jeg kan godt lide mit eget´selskab, men det er sandelig også rart at være sammen med andre mennesker (der taler dansk).

12 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Godt, du fik set lidt af Leros – det er nemlig en rigtig dejlig ø. Når jeg ser dine billeder, giver det et sug i maven, for vores septemberferie starter nemlig med en lille uge på Leros, før turen går videre til Telendos.

  For tiden er der ingen danske charterbureauer, der arrangerer rejser til Leros, så man skal selv arrangere turen, hvis man vil dertil; men det kan jo være, at det ændrer sig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Leros virker simpelthen så dejlig, så jeg kan godt forstå, I vælger at rejse dertil. Hvordan gør man, hvis man vil dertil? Jeg kan godt forstå, det giver et sug i maven, når du ser mine billeder. Leros er meget fotogen, og jeg kunne have taget mange flere billeder. Jeg går og glæder mig over den digitale tidsalder, hvor man kan tage alle de billeder, man har lyst til. I den analoge tidsalder skulle man altid tænke over hvert et billede man tog, for det kostede tre kroner at få fremkaldt hvert billede.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Det glæder mig meget, at du kan lide mine billeder. Jeg har stor fornøjelse af at tage dem,
   Varmen her er skøn, og jeg kan godt forstå, hvis I kunne tænke jer at have den samme varme. Eric beskrev at det nærmest var efterår i Danmark – Uff.

 2. Lene
  Lene siger:

  Smukke billeder, og sådan en rask travetur er dejlig, bare ikke når det er så varmt. Skønt at I så kunne tage en dukkert bagefter 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Tak for billedroser, det glæder mig altid, når der er nogen, der kan lide mine billeder.

   Traveturen mærkes virkelig meget i benene i dag.

   Dukkerten var skøn!

 3. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Hyggeligt for dig, at du fandt nogen at slå følge med 🙂 Jeg faldt også over din sætning om Leros’ selvstændighed?? Og ‘næsen mod Kalymnos’, men er Kalymnos da det samme som Telendos ? Jeg er forvirret. Og hvorfor sagde I forresten nej tak til indviet brød?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Det er nemlig rigtig dejligt at møde nogen at følges med 😎

   Jamen det er selvfølgelig noget værre sludder jeg har skrevet om Leros’ selvstændighed; der skulle have stået at de var besat af italienerne og tyrkerne.

   Båden sejlede fra Kalymnos, der er naboø til Telendos. Alt hvad man kan foretage sig har udgangspunkt i Kalymnos, og så har man bare en lille ekstra sejltur, nå man bor på Telendos.

   Jeg ved egentlig ikke helt, hvorfor vi sagde nej tak til det indviede brød, måske fordi vi ikke ville bryde ind i en hellig skik eller bare fordi vi ikke var sultne. Grækerne drog af sted med store poser af brød, og der havde også været nok til os.

 4. kirsten b r
  kirsten b r siger:

  Kære Hanne

  Ikke en sky er der at se på dine billeder! Kun blå himmel! Fantastisk men meget varmt kan jeg nok fatte, du plejer ikke at klage over varme.
  Jeg tænker en del over denne sætning:
  “Han fortalte blandt andet, at Leros har været besat af både italienerne og grækerne og først blev selvstændig i 1947”
  Er øen ikke græsk nu? Hvis ikke, er den så et selvstændigt land?
  Det lyder godt med Britta og Per, er de fra Viborg?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Kirsten

   Jeg elsker varmen, men det kan også blive lidt for meget. Jeg tror, der var 35-36 grader, da vi gik op ad bjerget, i hvert fald tap-svedte vi alle tre.

   Der skulle have stået at Leros var besat af italienerne og tyrkerne, så giver det hele mere mening.

   Per og Britta er fra Lyngby.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.