,

Tandimplantat

I dag var det min tur hos tandlægen.

I 30 år har jeg døjet med en kindtand – ja det vil sige, jeg har jo ikke haft ondt i den, fordi jeg hele tiden har fået foretaget det der skulle til for at forebygge problemer. I 1980 blev den rodbehandlet, i ca. 1997 fik den en krone på og 2007 blev rodspidserne amputeret ved en større operation hos en specialtandlæge, da der var gået betændelse i dem. Nu har der så gennem et par år været en kronisk betændelse mellem rødderne og knoglen er blevet hul. Det er ikke noget, jeg mærker noget til, men tandlægen siger, at det ikke er sundt at gå rundt med en kronisk betændelse – og det kan jeg jo godt se. Immunforsvaret arbejder konstant på højtryk.

For selve den stakkels tand er der ikke mere at gøre, den må ud, uagtet at den har kostet mig formuer på tidspunkter i mit liv, hvor jeg sandt for dyden havde andet at bruge mine penge til, idet jeg i mange mange år betalte af på min uddannelse.

Tanden skal erstattes af et implantat og det koster 20.000 kr. Du milde kineser hvor er det dog mange penge, Jeg må sige, at jeg spurgte lidt til hvad der skete, hvis man bare trak tanden ud og ikke erstattede den med et implantat. Hun svarede, at der så er risiko for at de andre tænder begynder at vandre eller at sprænges, der er risiko for huller og mange andre ubehageligheder. Da jeg trods alt stadig er “ung”, ville hun ikke tilråde mig at fravælge et implantat.

Heldigvis er det en langvarig proces, hvilket betyder, at man ikke skal hoste op med 20.000 kr med det samme, men udgifterne bliver fordelt, efterhånden som arbejdet laves. Jeg er dog ikke i tvivl om, at jeg vil have det lavet; jeg skal simpelthen ikke gå rundt og mangle en tand!

Tanken om Polen, Sverige eller Thailand strejfer mig naturligvis – men heller ikke mere. Jeg har fuld tillid til min tandlæge, som jeg nu har haft i over 30 år. Min kindtand var noget af det første, hun lavede som ung ansat tandlæge ude på Nørrebrogade. Nu kan hun får lov at afslutte den samme tand som mangeårig indehaver af en klinik på Rådhuspladsen, inden hun går på pension. I griner måske, men jeg må sige, at tiden for hendes pensionering påvirker min beslutning om at gå i gang med “projektet” om fire måneder. Det tager nærmest flere år inden hele processen med et implantat er forbi og jeg har ganske enkelt ikke lyst til at skifte tandlæge midt i den proces.

Hvem siger for resten, at vi i Danmark ikke har brugerbetaling på sundhedsydelser? Og hvad gjorde man egentlig, hvis man var på kontanthjælp eller på førtidspension?

18 Svar
 1. Søren
  Søren siger:

  Hanne – denne prisliste fortæller ikke rigtig noget om implatat:
  http://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/Priser.aspx
  men er det bedste jeg kunne finde. Jeg kan bestemt ikke love, at min tandlæge (2900 Hellerup) kan gøre det billigere, men jeg tror det. Hvis du vil have adressen er du velkommen til at sende mig en mail. Så må du selv ringe og bede om et tilbud hos tandlægen.
  Venlig hilsen

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Søren – Velkommen her!

   Tusind tak for dit tilbud og for linket – men jeg må erkende, at jeg ikke har modet til at kaste mig ud i en anden tandlæge med så stort et projekt. Nuvel jeg kunne sikkert spare måske 3-4.000, men de penge vil jeg sådan set gerne betale for at være hos den tandlæge jeg kender gennem 30 år. Jeg tror, at jeg som menneske er sådan en rigtig kernekunde-type, fx har jeg heller aldrig skiftet hverken bank eller forsikringsselskab…

 2. Ellen
  Ellen siger:

  Det er dig, der bestemmer. Men… jeg ville nu nok have bedt om den efterhånden så velkendte ‘second opinion’ hos en anden tandlæge. De er nemlig vældig begejstrede for implantater, synes jeg, og jeg tænker somme tider over, hvorfor de mon er det. De fik lokket min far, som betalte langt mere end de 20000 (for det var ikke kun én tand). Nu skal han have lavet to af implantaterne om, fordi det ikke var helt godt nok, det de lavede for tre år siden. Men giver de ham rabat denne gang? Nix. Nu er penge ikke et problem for ham, så det må han helt selv om, men jeg skal da lige love for, at jeg havde råbt højt og larmende op, hvis det havde været mig, fordi de jo netop siger, at “det er dyrt, ja, men det holder resten af dit liv”.
  Du betaler 20000 kr, fordi der er “en risiko” for, at tænderne vil tage sig en lille vandretur. De ved det dermed ikke, men de kunne jo følge dig en gang om året vha. røntgen, og så kunne I jo tage den derfra, hvis det skete – og indtil da var en langt billigere løsning måske fuldt tilstrækkeligt for de næste 20 år, og så kommer din store tur ikke den mindste smule i fare?
  Jeg har levet i nu 17 år med en billig løsning helt uden problemer – faktisk sparede jeg mig selv (os…) for en udgift på over 50000 kr, som det ville have kostet dengang , så jeg har ikke fortrudt et sekund. Det var måske også, fordi beløbet var så grotesk stort – havde det været mindre, havde overvejelserne måske også været anderledes.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Du har på alle måder ret! Og jeg burde nok kigge mig om efter en ‘Second Opinion’, men et eller andet byder mig i mod at få en anden tandlæge til at rode med mine tænder og da i sær den tand. Jeg har sat mig ned og kigget lidt på økonomien i det, og jeg kan flytte lidt rundt på nogle forskellige ting og både betale implantatet og komme på min store tur, i det jeg har et lån, der snart er betalt ud. Det flytter dog ikke fokus fra, at det er rasende mange penge!

 3. Kirsten b r
  Kirsten b r siger:

  Kære Hanne

  Det er godt nok mange penge!!!! Jeg har det selv sådan, at jeg kun har lyst til at gå hos min egen tandlæge, som jeg var tvunget til at finde mig, da min forrige tandlæge holdt op for 10 år siden. Men jeg ved, at det er meget billigerre bare ovre i Malmø, og det er jo ganske tæt på dig. Jeg har en kusine i Malmø, og jeg vil gerne spørge hende, hvilken tandlæge hun og hendes kæreste bruger, hvis du vil undersøge muligheden. Du plejer jo at se dig ret så grundigt for, før du handler.
  Kh
  Kirsten

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Kirsten

   Tak for tilbuddet, men T står både for Tandlæger, Tænder og sidst men ikke mindst Tilid. Så jeg bliver ved min gode gamle tandlæge, som kender både mig og mine tænder/tand så godt. Jeg har rent faktisk haft hende i alle de år, jeg har boet i København, og har ikke rigtig mod på at tage andre steder hen.

   Kh.
   Hanne

   • Kirsten b r
    Kirsten b r siger:

    Kære Hanne

    Jeg har verdens sødeste unge tandlæge, som jeg har kendt fra hun var barn. Hun er bare så god til at bruge alle de nymodens materialer og redde tænder, hvor det kan lade sig gøre. Hende kan du trygt få til at kigge på den tand, det lover jeg dig., som second opinion.

    Hilsen
    Kirsten

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     Kære Kirsten

     Jeg bliver nu nok på Klinikken ved Rådhuset, men mange tak for dit tilbud.

     Jeg tænker også på, at det jeg har fået er en samlet pris for det samlede arbejde ikke blot selve implantatet men også udtrækningen af den dårlige tand, røntgenbilleder osv. Hvis man søger på nettet, så kan man sikkert finde en pris for selve implantatet, men man kan ikke uden videre vide, hvilke følgeomkostninger, der også kan være. Fx skal de starte med at tage røntgenbilleder for at se hvor langt der er ned til nerverne i kæben for at være sikre på, at der er plads til at sætte titanium-roden i. Hvis de ikke selv kan tage billeder, der er gode nok, skal der tages panoramabilleder hos en specialtandlæge. Alle disse omkostninger er med i mit overslag (regner jeg da på det kraftigste med), men hvis jeg søger på nettet vil jeg kun kunne finde omkostningen for selve implantatet.

 4. Laila Jensen
  Laila Jensen siger:

  Kære Hanne!

  Surt show 🙁
  Men hvad er der ved at sidde tandløs på verdens tag som 50
  årig 🙂

  Kh
  Laila

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Laila

   Lige netop – alle bisserne skal være klar til den store dag.

   Kh.
   Hanne

 5. Susanne B. Fuglsang.
  Susanne B. Fuglsang. siger:

  Øhhh, vil bare kort nævne at jeg har manglet en kindtand i ca. 15 år. Det var en mælketand der ikke kunne mere da jeg fyldte 30 år, og da der aldrig har været en blivende tand nedenunder, ja så mangler jeg altså een.

  Jeg fik også et “tilbud” på en implantant men sagde nej tak. Jeg har ingen problemer og min nuværende tandlæge klager over at jeg slet ikke bidrager til hans sommerferie… 🙂

  Du vælger naturligvis selv Hanne, men dit liv behøver ikke at blive kompliceret uden den tand. Hvis resten af rækken begynder at røre på sig, vil det kunne konstateres i løbet af meget kort tid.

  Mange hilsner Susanne.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Susanne – velkommen her!

   Det er jo netop historier som din, der fik mig til at spørge tandlægen, om det nu også var nødvendigt, at få lavet et implantat. Jeg synes, at de argumenter hun kom med var så overbevisende, at jeg traf beslutningen uden videre. Men jeg er da klar over, at tandlægen driver en forretning og at jeg så på en eller anden måde bidrager til hendes sommerferie. Her kommer dog tilliden gennem 30 år ind. Jeg tror virkelig på, hvad hun siger, men det er og bliver et spørgsmål om tillid og tro.

   Mange hilsner Hanne

 6. Gert Larsen
  Gert Larsen siger:

  Kære Hanne,

  Uff. Den var dyr. Selv har jeg brugt 26.000 kr. på 3 kroner de seneste år. Det er sure penge, men de er godt givet ud.

  Jeg har heller aldrig overvejet udlandet, men jeg har hørt om flere der var glade for det, og har sparet mange penge. Men jeg tænker hvis noget går galt, så er der langt til Thailand for lige at få den tjekket..

  Og endelig har du så evig ret i, at det er underligt at tandpleje ikke er omfattet af sygesikringen. Hvis man ryger sine lunger i stykker, så bliver man lappet sammen. Hvis man spiser meget slik, så kan man ikke få lavet tænderne. Heller ikke selv om man ikke spiser slik??

  Kh
  Gert.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Gert

   Netop det faktum at noget kan gå galt afholder mig fra at tage til udlandet, men jeg synes også at tænder og tandlæger er en tillidssag. Der er nu noget trygt over en tandlæge man har haft i 30 år og som kender ens tænder bedre end man selv gør.

   Vi siger, at vi ikke har brugerbetaling på sundhedsydelser; men både tænder og briller er undtaget. Måske anses de ikke for sundhedsydelser?

   Kh. Hanne

 7. Eric
  Eric siger:

  En krone er dyr (undskyld), men 20.000 for et implantat er da rasende dyrt! Og du, som i forvejen spinker for at spare op til den store drømmetur. Men du har helt ret: Hvis man kan undgå det, skal man ikke gå på kompromis med den slags.

  For nogen tid siden var det fremme i medierne, hvordan kontanthjælpsmodtagere får den absolut billigste tandbehandling (som evt. kan være ud med skidtet), hvis der er valgmuligheder. Der var endda en mediegufhistorie om en rar tandlæge, som ikke kunne få det over sit faglige hjerte, og derfor gennemførte en dyrere og bedre behandling ganske gratis.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric – jeg må sige, at jeg nok er lidt i chok over “tilbuddet”. Det er ganske vist slet ikke første gang vi har drøftet det, og de andre gange har jeg skudt det lidt hen i sjov om, at nu ville jeg aftale et møde med bankrådgiveren; denne her gang kunne jeg bare mærke, at der var mere alvor bag hendes ord. Det sætter min drømmetur under pres! Den har til gengæld den fordel, at den ikke kan udskydes, da jeg kun bliver 50 i 2013 – jeg kan skisme da ikke vente med at tage af sted til jeg bliver 51… ny tand eller ej.

   Din fortælling om kontanthjælpsmodtagerne, der modtager den billigste behandling er lige præcis, som jeg frygtede det ville være. Jeg har ofret og ofret på mine tænder og selv om jeg ind imellem har bandet i mit stille sind har bandet over regningerne har jeg nu altid tænkt på, at jeg bare skulle være glad for at have råd til at holde mine tænder.

   Jeg synes, 20.000 kr. er rigtig mange penge, men jeg prioriterer også at finde dem (I får en lidt billigere middag hos George 🙂 ) og der vil være ting, jeg må skære væk, men jeg er stadig klar over, at jeg er så priviligeret, at jeg overhovedet kan prioritere. Hvis man intet har, og det bare lige løber rundt, så er prioritering ganske enkelt et fremmedord. Sådan havde jeg det selv i mange år.

 8. Helle Kundal
  Helle Kundal siger:

  Jamen Hanne .. mange som ikke har penge går på deres kommune og får penge 🙁 Det er da hvad jeg kan læse mange gør, bla. på min Face hvor den type mennesker også findes. Men jeg har fået lavet en tand i Tyskland, og den har nu holdt i 8 år for 3000 kr. Det var en porcelænskrone.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Helle. Velkommen her!

   Årh ja den med kommunen havde godt nok strejfet mig. Jeg tror nu nok, at de ville grine sig til døde, hvis jeg kom og klagede min nød. Min sandhed er jo, at jeg kan og vil spare sammen og spare på nogle andre ting for at få råd til det.

   I realiteten tror jeg altså ikke, at kommunerne vil betale så dyre behandlinger. Jeg tror, de går efter det umiddelbart billigste, som jo er at trække tanden ud og ikke gøre mere. At de så sikkert også kommer til at betale alle følgeudgifterne er en anden sag, som man skal have de mere langsigtede briller på for at se 🙂

Der er lukket for kommentarer.