, ,

Sygedagpengereform

Alle folketingets partier, med undtagelse af Enhedslisten, har vedtaget endnu en “reform”, hvilket er synonymt med forringelse. Aftalen faldt på plads onsdag aften.

DR.dk skriver: De sygemeldte skal efter fem måneder – og ikke 12 måneder som i dag – vurderes i forhold til, om de skal fortsætte på sygedagpenge, eller om de skal over i et jobafklaringsforløb. De syge, der skal videre i et jobafklaringsforløb, vil under forløbet få en ydelse på niveau med kontanthjælp…

For mig at se ligner det endnu en spareøvelse, præcis som man ser det med alle de øvrige reformer, der kommer i en lind strøm for tiden. Det er en spareøvelse, idet sygedagpengene er større end kontanthjælpen. Højeste sygedagpenge udgør 4.180 kr. pr. uge. Kontanthjælpen udgør 10.968 kr. pr. måned. Alt før skat. Der skal ikke meget hovedregning til for at se, at dette er en væsentlig forringelse for de sygemeldte. Og jeg tror ikke, de bliver mere raske af dette.

DR.dk skriver endvidere: Derfor er det tilfredsstillende, at sygedagpengemodtagere allerede efter 8 uger skal afklares i forhold til deres videre forløb…

I mit eget forløb var jeg stadig indlagt efter de otte uger. Og jeg kan slet ikke forestille mig, hvilke alvorligere lidelser man kan have og så samtidig være klar til kommunal afklaring i ottende uge.

Enhver ved, at det der foregår på et hospital (både psykiatriske og somatiske) indledningsvist er en udredning, hvilket blandt andet betyder at stille den rette diagnose og samtidig få den rette medicin, hvis det er nødvendigt. I mit eget forløb faldt medicineringen først endeligt på plads efter to år! Vi (for jeg var nemlig inddraget) eksperimenterede temmelig meget med præparater og doser, og derfor ved jeg, det kan være en lang proces at finde den rette balance.

Beskæftigelseseffekten er på ca. 1.700 årsværk i følge arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen fra Venstre. Jeg synes ikke, det er nogen særlig succes, når man sammenholder det med, hvor mange der i dag modtager sygedagpenge: 387.220 i følge Danmarks Statistik.

God lørdag!


Jeg har taget fejl: Artiklen fra DR.dk er fra 2013. Jeg undrer mig så over, hvordan den kan optræde som en ny nyhed. Det var min gode ven Mia fra Bogø, der gjorde mig opmærksom på fejlen. Tusind tak Mia! Det der ikke er forkert, er alle tallene og udsmidningen af alle de fattige mennesker.

18 Svar
 1. Anonym JR
  Anonym JR siger:

  Hejsa Hanne,
  Nej der er så meget her i livet, der er uretfærdigt.
  Jeg kunne nævne vores egen situation, selv om mange synes, vi lever et luksusliv.
  Det gør vi kun fordi vi har en søn, der hjælper med alt og fordi vi har en delelejlighed med ham her i Spanien.
  Fordi vi ( både min mand og jeg ) har opholdt/dygtiggjort os i udlandet, så blev vi straffet, da vi gik på folkepension.
  Kender du brøkpensionen? Ja altså hvor mange år har du boet i DK.
  Vores pension er på størrelse med integrationsydelsen. Er det fair? Nej efter min mening bestemt nej.
  Vi drikker ikke, vi ryger ikke, vi har så absolut ingen luksusting, men bi har hinanden og et god helbred.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ JR – Hej

   Jamen så skal I da bare glæde jer over, at I har sønnike og den dejlige delelejlighed. I skal bare huske på, at det ikke er flertallet beskåret. Det vigtigste er, efter min opfattelse, at man ikke glemmer dem med færre muligheder. Det er det, jeg vil kalde solidaritet.

   Næh brøkpension ved jeg ikke det fjerneste om, men jeg kan sagtens se, at noget på størrelse med integrationsydelsen ikke er noget at råbe hurra for. Husk bare på, at jeres udgangspunkt er langt bedre end dem, som integrationsydelsen er møntet på. Og så netop som du siger: I har hinanden og et godt helbred. Det er væsentlige værdier i livet. Jeg vil pga. min sygdom i gennemsnit leve 14 år kortere end andre, da jeg ikke har et godt helbred. Det betyder bare ikke, at jeg ikke misunder jer andre at leve bedre og længere end jeg.

 2. Anonym JR
  Anonym JR siger:

  Hej igen, har fået løst problemet med wordpress, det var så nemt, at man tror, det er løgn.
  Det var såment bare en ny clickinstallation af WP. Måske har du tid om en uges tid?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ JR

   Skønt du fik løst problemet med WordPress. Men fik du en forklaring på, hvordan du finder dine filer? Det har man jo behov for indimellem. Ja vi kan fint se på det igen. Send en mail, når du ved noget.

 3. Anonym JR
  Anonym JR siger:

  Hej Hanne,
  Nej det er ikke første gang,,men jeg har bare ændret mit navn.vi har talt sammen nogle gange på Teamviewer/Spanien.
  Jeg synes,at alle er ansvarlige for deres eget liv, vi kan ikke forlange at staten skal tage sig af alt.
  Sygdom er vi desværre ikke selv herre over og det er frygtelig for dem, det går ud over.
  Men måske kunne man stille lidt krav til forældrene, så børnene i det mindste fik en ordentligt barndom i et pænt hjem.
  Tror du at flere penge ville hjælpe disse familier, jeg tror det ikke.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ JR

   Det jeg mente med første gang er, at det er første gang du kommenterer her på min blog.
   Der er aldrig nogen, der har ment at kontanthjælpen var for høj, nu er det bare blevet til en fattigdomsydelse. Beløbet er 10.000 før skat. Det er der ingen, der kan leve af.

 4. Anonym JR
  Anonym JR siger:

  Hejsa Hanne,
  Så du de to udsendelser : en barndom på “kontanthjælp”?
  Hjerteskærende, men synes godt nok at man kan klandre forældrene en smule, sorry.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ JR

   Velkommen til min blog og tak for din kommentar, der lige skulle godkendes, da det er første gang, du kommenterer her. Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Ja jeg så dem begge to, og jeg forstår slet ikke, hvordan det må være at være barn og så samtidig skulle forholde sig til familiens økonomi. Det er og bliver en voksen-opgave.

   Hvordan mener du, at forældrene kan klandres?

 5. kisser
  kisser siger:

  Jeg snakkede med en dame i går, som har været først på sygedagpenge senere på kontanthjælp – i alt i 7 år. Hun har været i jobafklaringsforløb – vist nok 10 gange eller noget i den retning. Pt er hun på et kursus (anvist af dem der nu anviser den slags) hvor de får at vide, at de skal være GLADE og taknemmelige for at de får udbetalt kontanthjælp.
  Hun har været nødt til at flytte til en billigere husleje, og uden hjælp fra hendes forældre var hun da også endt på gaden.
  Bare et enkelt eksempel fra dagens Danmark.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Livet er utrolig hårdt for mennesker, der først er på sygedagpenge og dernæst på kontanthjælp. Det er en frygtelig uvished, hvor man ikke er ved, om man købt eller solgt. Jobafklaringsforløb i 10 omgange er ikke værdigt! Det er heller ikke rimeligt, at folk skal være taknemmelige for kontanthjælp, for hvis man er der, er det jo fordi, man ikke har haft en ærlig chance.

   Mange mennesker vil med det nye “moderne kontanthjælpsloft” blive afhængige af fx forældre. Det er en katastrofe – og hvad med alle os, der ikke har venner, pårørende mv.?

 6. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Endnu en neoliberalistisk spareøvelse. Med mindre man vil acceptere, at antallet af hjemløse mangedobles, kan de komme til at rulle en hel del af disse reformer tilbage. Men det vil man måske netop acceptere? Hvad ved jeg.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg synes efterhånden, det hele bliver værre og værre. Nu kan velfærdssamfundet da snart ikke udhules længere. Det jeg egl. undrer mig mest over er, at fx både Alternativet og SF samtykkede; kun Enhedslisten deltog ikke. Men det er måske for at tækkes Mette Frederiksen, så hun kan blive statsminister. Hvem sørger efterhånden for de svageste?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Du er skarp i dag 🙂

   Jesus sagde: “Vil du være rask?” … “Rejs dig, tag din båre og gå!”(Joh. 5, 7 og 9). Jeg er ellers ikke særlig bibelstærk, men denne lignelse passer da helt godt.

 7. Anette
  Anette siger:

  folk skal jo ønske at være raske…. eller noget…

  jeg får kvalme af de politiker
  som om nogen ønsker at være syge
  som om man får det bedre af forringede levevilkår
  som om stress gør en rask

  de må godt snart tage sige sammen

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Atter engang er vi helt enige! Man bliver altså ikke hurtigere rask af at få reduceret indtægten til ca. det halve. Hvis jeg skulle have klaret mig på kontanthjælpsniveau, havde jeg ikke klaret det! Mine faste udgifter ville have slugt mere end det udbetalte beløb – og hvad så med transport, mad, medicin osv.?

   • Anette
    Anette siger:

    selv da jeg var på sygedagpenge brugte jeg mere end jeg fik (brugte min opsparing) fordi jeg prioterede min behandling, og der ikke meget behandling du får når de psykisk så jeg brugte penge på medicin og terapi (rideterapi)
    samtidig gjorde medicinen og min tilstand at tænderne fik det dårligere (tør mund fra medicin + manglende overskud med resultat knap så god til egen hygiejne) og dermed tandlægen dyrere… jeg får nu special tandpasta.
    kuldskær pga. angst gjorde så også varme regningen højere….
    det dyrt at være syg

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Anette

     Jeg havde konstant træk på kassekreditten med sådan 16.000 – 20.000, og det var ikke så sjovt, blandt andet fordi jeg mistede overblikket og opgav nærmest nogensinde at få plus på bundlinjen igen. Det har jeg nu fået, og det er jeg glad for.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.