, ,

Struktur mv.

Struktur er bydende nødvendigt

Erik havde fundet dette indlæg fra januar 2014, og ringede til mig, fordi han gerne ville have en hjemmeside med The Next Generation of Genealogy Sitebuilding © (“TNG”) . Softwaren bruges til at vise slægtsdata på nettet, min side er fx her.

Jamen så gik vi da i gang – jeg synes jo, det er rart at kunne hjælp. Det var ikke lige ud ad landevejen, fordi han selv have været i gang med at lægge nogle af filerne (men ikke alle …) op på websitet. Det endte med, at jeg slettede det hele og begyndte forfra. Det er tit lettere end at fejlsøge. Selve installationen er virkelig simpel, hvis man bare følger vejledningen trin for trin –  det skal siges, at jeg har prøvet det minimum 30 gange, så alle begynderfejlene er overstået.

Via TeamViewer fik vi befolket databasen med hans GEDCOM-fil. Han har sine data i Ancestry, men når vi lavede en eksport til en GEDCOM-fil derfra, var det ikke alle noter, der kom med. Hundehoveder… Selve importen gik glat, når vi altså accepterede, at ikke alle noter kom med.

Herefter manglede alle billederne. I hans tilfælde var det ekstra vigtigt at få billederne med, da han ikke havde afskrevet kilderne, men i stedet lagt billeder af kirkebøger ind som dokumentation. Problemet var, at billederne lå adskillige steder på hans computer, og bare det at finde en enkelt person og knytte billederne til denne var ikke muligt. Det lykkedes at finde ca. 100 billeder rundt omkring på computeren, men vi kunne ikke knytte dem til nogen personer. Billederne havde navne som fx data_kirkeboeger1892_C083B_G_016_0018a-DM.Jpg – fuldstændig umuligt at gennemskue, og det var jo ikke rigtig noget, jeg kunne hjælpe med. Jeg har aldrig set så meget rod på en computer; når end ikke ejeren kan gennemskue filer og foldere, hvordan skulle jeg så som udenforstående kunne? Jeg har fra Per Agerbæk den børnelærdom, at man skal oprette mapper, mapper og atter mapper, så man kan finde sine ting igen.

Da Erik havde arbejdet lidt med billederne og den manglende struktur, meddelte han, at han gav op og alligevel ikke ville have en side i TNG. Det var lidt surt, for jeg mener egentlig, at vi var ret tæt på mål, men jeg kan selvfølgelig godt se, at det ville være et kæmpe arbejde at knytte 13.500 personer sammen med alle deres billeder.

Snavs på computeren

Nu fik jeg jo via TeamViewer adgang til Eriks computer (Windows 8.1.) og den stakkels mand levede med alt muligt pop-op skrammel som fx Spyhunter, noget der fortalte, at C-drevet var ved at være fyldt op, noget der tilbød at scanne computeren og optimere og meget meget mere, det bimlede og bamlede alle mulige steder fra. Der var næsten ikke plads til ham selv på computeren. Jeg er ikke dygtig nok til at fjerne alt det skidt, så jeg henviste ham til Team Spywarefri, de kan deres håndværk, og det koster kun et lille bidrag (hvis man kan) til Hospitalsklovnene.

Jeg er ganske sikker på, at der er mange – og måske i sær ældre mennesker, der lever med alt det skrammel. Hvor er det synd, når det kan fjernes næsten gratis af kyndige mennesker.

8 replies
 1. Donald
  Donald siger:

  Jeg kan ærligt talt heller ikke selv se, hvordan tallet er kommet så højt op, så jeg begyndte at gennemgå antal filer histoppe og hernede – langt de fleste er autogenerede filer, som jeg ikke har ansvar for eller særlig meget brug for.

  Det er mange filer, men de fleste af dem er systemfiler. Jeg fik nævnt at der er to-tre systemer, det betyder at jeg har liggende to-tre måske fire installationer, som jeg ikke bruger, og der er også tusindvis af filer hvor jeg har “bygget” en softwarepakke fra kilde, vi kan også kalde dem udviklingsfiler, og de fleste af dem er ikke nogen jeg har skrevet. Men hvis jeg nøjes med at kigge i mit textarkiv, så er der godt 1000 filer, til gengæld er der mange flere billedfiler – 75000, – og skal vi så også lige tælle filer på desktoppen, kopier af artikler mv. – fra 1999 til nu – så er der 20000 mere, altså små 100,000 og backup af dem giver 200 tusinde. Men der er mange flere systemfiler, ca. 200,000 på hver har jeg lige fundet ud af 🙂

  Linux har en kommando, “locate”, som hjælper med at finde filer ud fra navnet og der er desuden et par andre trick, man kan bruge. Det imponerer mig vanvittigt meget at locate ikke engang er 2 sekunder om at liste alle filer. Det er en stor hjælp når man vil finde noget, man har brug for.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Du milde en masse filer, men det lyder da bestemt til, at du har styr på dem!

   Din “locate” lyder meget som min “Search Everything” der på et splitsekund søger alle drev igennem. Jeg ved slet ikke, hvordan jeg klarede mig før dette.

   Svar
 2. Donald
  Donald siger:

  En bekendt spurgte for nylig hvordan man kan holde orden i sine billeder. Jeg svarede at jeg lagde billederne i en mappe (under et samlet “fototræ”) for hver måned + nogle for rejser eller lignende.

  Desuden gennemgår jeg original-filerne og laver en nedskaleret/komprimeret version af hvert billede med dato (6-tegn) og emne, kode for bearbejdning, og kamera-nummer. Jeg har flere listningsprogrammer, som gør at man hurtigt kan søge på et navn eller forkortelse, fx. THS for Tisvilde Hegn Strand. Der er også flere programmer, som kan bladre gennem billederne og vise thumbnails (tommelfinger-negle-store gengivelser af det store billede) men det er ærlig talt ikke godt nok.

  På samme måde gemmer jeg downloads af tekst i måneds-mapper eller emne-mapper. Man får let mange mapper og derfor samler jeg de enkelte år i hver sin mappe! Det virker indtil videre meget godt, men jeg tror der sker noget mere snart, for det samlede antal filer på to – tre computere og en backupdisk er over 2 millioner.

  Det første skridt i en ny retning er som Eric engang fortalte: Backup kun af de mapper, som indeholder mine egne filer (og man burde heller ikke gemme opsætning af programmer – det kan man alligevel ikke bruge til ret meget, når man starter et nyt system op).

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Du godeste … Du har sørme styr på filer i mapper. Det lyder lidt kompliceret men virker garanteret godt. 2 millioner – hold da op, så højt kommer jeg vist aldrig op.

   Når jeg tager backup medtager jeg “bootable media”, så jeg bilder mig ind, at jeg får hele Windows med alle opdateringer og registreringsdatabasen, men jeg er faktisk ikke sikker på, at det er tilfældet. Mit teknisk engelsk er ikke helt godt og jeg kender ikke de brugte computer-ord tilstrækkeligt; jeg håber, jeg er beskyttet, men jeg ved det faktisk ikke.

   Svar
 3. Eric
  Eric siger:

  De brute force-angreb, du får besked om, skal du ikke bekymre dig om. De vil ikke blive lukket ind, selvom de finder det rigtige password, og så kan du ændre det.

  Nej, faren er plugins med bugs, som åbner en bagdør. Men så længe du fortsat er flittig med backup, er den fare heller ikke så stor. Så kan skidtet slettes, og backup’en lægges ind.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Tak – det er jeg glad for at høre! Jeg har prøvet at kigge lidt i tabellerne i databasen; der er fx en, der handler om mislykkede loginforsøg. Bare i dag har der været 15 tilfælde. Jeg har i øvrigt været ved at studere “iThemes Security – Settings” og føler mig fristet til at sætte en masse flueben og slå alt muligt til, men jeg tør ikke rigtigt, når jeg ikke er 100 pct. sikker på, hvad virkningen er – i værste fald kan jeg jo lukke mig selv ude …

   Jeg sætter min lid til backuppen af databasen hver tredje dag, og en månedlig overførsel af alle filer til min egen PC.

   Svar
 4. Eric
  Eric siger:

  Ja, struktor – eller orden om man vil – er absolut nødvendig, og især med billeder der jo automatisk får intetsigende navne, når de overføres til computeren.

  Da min blog blev hacket, og jeg slettede hele dynen, var jeg meget, meget glad for, at jeg havde orden i “baglandet,” så jeg relativt smertefrit kom op at køre igen.

  Men er man ikke dreven, er det også svært at skelne mellem snavs og nyttige programmer, som i Eriks tilfælde.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Hans navne var bare endnu værre end dem fra kameraet, for mange af dem var fra kirkebøger, og de ser fx sådan ud: data_kirkeboeger1892_C083B_G_016_0018a-DM.Jpg – her gav jeg op 🙂

   Jeg har mange mange mapper, og jeg kan faktisk finde mine ting. Og så har jeg et lille nyttigt værktøj – en søgemaskine, der søger på alle drev på en gang – det hedder Search Everything. Det er genialt. Prøv det…

   Min store frygt er at blive hacket. Lige p.t. får jeg mange meddelser om brute force og mislykkede login-forsøg, jeg må sige, at jeg ikke helt ved, om jeg kan klare mig igennem et angreb.

   Jeg tror, han har fået alt det skidt fra de der “bonusprogrammer”, der kommer med downloads. Jeg anbefalede ham derfor Ninite.com, men han kan ikke engelsk, og så er det jo slet ikke nemt at begå sig.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *