, ,

Sprogdatabasen på en “Anders And”-dag

Sprogdatabasen på en “Anders And”-dag

Sprogdatabasen: 23 nye poster

Sprogdatabasen på en “Anders And”-dag

Dagen er blevet lidt “Anders And”, da hverken rejsekort.dk eller min enormt fine, dyre mus, Logitech MX Ergo Trackball, virker, som de skal. Jeg hader ting, der ikke virker.

Mht. til musen har jeg lavet aftale med min leverandør, og de skal nok løse problemet (som er det samme som mus nr. 1, 2 og 3 af det mærke. Logitech sender mig en ny hver gang, jeg rapporterer, at der er problemer …).

Det er nok lidt tungere tungere med rejsekort.dk 🙂

Så jeg har ikke kunnet komme videre med mit PHP-kursus.

Tastatur, hjemmeside, Excelfil, og MySQL virker i det mindste, så her har du 23 nye poster til sprogdatabasen, som er opdateret her. Næste gang når vi de 500 (første). Jeg giver ikke kage, da jeg jo bor i københavnsområdet.

De nye poster kommer her

1) Da jeg i forhistorisk tid var barn, fik vi ofte “risret”, men jeg tror ikke, det var samme type: “Inger Støjberg – ja hun er dømt ved en Risretsag. 60 dage ubetinget. Ved en Risretsag.”

2) Jeg har på fornemmelsen at “pitz” betyder noget, men med Google finder jeg intet, der kan hjælpe: “… hvad ønskerne er i en kort og prezis pitz” Ved du, hvad det betyder?

3) Danmarks Radio var på færde igen. De er enormt gode til pleonasmer, som denne vel nærmest må kaldes. Princippet om “Den største synder” gør imidlertid, at den lander i kategorien “Danmarks Radio: “De svenske valgstemmer er talt”

4) Jeg synes egentlig ikke selv, at “æra” er så svært et ord, men det synes afsenderen vist: “Så starter en ny area i mit arbejdsliv”

5) Hvis man har råd til noget, er det også økonomisk forsvarligt/ansvarligt: “Så kunne jeg økonomisk have haft råd til at …”, og derfor lander den direkte i pleonasmer.

6) Kender du det udtryk?: “Er du solskin en masse mennesker der stod og så ud som om …”

7) Hvor ville det dog være dejligt, hvis det ud af højtalerne blev meddelt, at der ikke var flere forsinkede tog, for det er faktisk det, der står her. Så heldige er vi dog næppe. Herudover siger højtalere ikke noget og hvis de gør, skal de til service: “Højtalerne sagde at der ikke var flere billetter, forsinkede tog hvis overhovedet …”

8) Ingen ruder kører forbi: “Lod mærke til eet tog med folk klisteret op af ruderne der kørte forbi”

9) Dette ligner så afgjort en “telefon-en”: “Israel er bygget på op på terror”

10) Denne stammer fra en Radikal kandidat til Folketinget og er skrevet i forbindelse med kritik af Rwanda-aftalen, der vil rense Danmark for ansøgere om asyl (det er et pænere ord for problemeksport. Vi betaler os fra det). DDO kender ikke til ordet “benfattigt”, og det gør jeg heller ikke:  “Men ikke hvis prisen er at sende flygtninge videre til et benfattigt og blodigt diktatur”

11) Med mindre der er tale om et mareridt, vil en drøm typisk dreje sig om fremtiden: “Fremtidsdrøm”

12) Denne understøtter min tese om, at jo længere ude på højrefløjen, man befinder sig, jo dårligere formulerer man sig. Gad vide om det er Morten Korch, afsenderen ønsker sig tilbage?: “Jeg vi have Morte tilbage – i ved med heste, grise køer og får og høns og lam, i stedet for jeres grønne pis”

13) Sammen med ovenstående, ryger den uden videre i kategorien “Ingen mening”. Mennesker træffer beslutninger eller afgørelser: “Hvor er mennesket der sidder og afgør den beslutning?”

14) Når man er kræftpatient, skulle man vel kende dette svære ord: “Onokologisk afd.”? Det gør min stavekontrol i hvert fald.

15) Phishing er en anglicisme for identitetstyveri. DDO fortæller, at vi har kendt det siden 2003, og det er helt sikkert et ord, der bare er gledet ind i hverdagssproget, som et idiom, og idiom betyder sådan set bare “fast udtryk”: “Phishing”

16) Denne herlige pleonasme stammer fra en e-mail fra min yndlingssamtalepartner p.t. – det er helt rigtigt gættet: rejsekort.dk: “… kan f.eks. skyldes en af følgende årsager”

17) Skønt, så tager jeg fire udsolgt: “Vi er allerede ved at have udsolgt på lager igen”

18) Denne angår en statsministerkandidats ægtefælles fortællinger. Der var muligvis ikke tale om et helt ægte skab, for ellers var der næppe begæret skilsmisse? “… kæresten historier passer ikke ind det polerede ægte skab”

19) Dette giver faktisk ingen mening: “Den tanke og diskutere har jeg haft i en del år”. Mit gæt er, at der skulle have stået “diskussioner” i stedet for “diskutere”. Det kan også meget vel være telefonen, der har været på spil?

20) Næh, det er da rigtigt, at vi ikke på dansk ville skrive “den korte liste” eller værre endnu “kortlisten”, og så er anglicismen måske helt på sin plads?: “Shortlisten er på fem bøger”

21) Her er jeg altså ret sikker på, at telefonen er synderen, for jeg har et nogenlunde kendskab til afsenderen: “At have sjov på lagunerne med din ægtefælle”

22) Når man kandiderer til Folketinget for Kristendemokraterne (eller hvilket som helst andet parti), bør man kunne stave til divergere: “Partiet og jeg divagere dog på dette punkt”

23) For at være helt sikker, konsulterede jeg DDO. Det kunne jo være, de af uransagelige årsager anerkendte denne flertalsform af “kursus” (de anerkender så meget mærkeligt), men det gjorde de heldigvis ikke: “Der er ingen kursuser her”.

Det var dagens lektie!

Du er altid velkommen til at komme med forslag til udvidelser af databasen her. I skrivende stund (mandag den 19. september 2022 kl. 19:30) er det ikke ret gennemtænkt m.h.t GDPR, for jeg kan ikke finde ud af at kode den rigtige løsning. Lige nu er det også lidt “Anders And”. Det ved jeg godt. Det er bedre i morgen, for der har Michael fra designunivers.dk kigget lidt med.

Opdatering tirsdag morgen: Nu er problemet med GDPR løst.

Har du kommentarer?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt og ikke på Facebook. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

2 Svar

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.