,

Speciallæge psykiater Pia Glyngdal

Speciallæge psykiater Pia Glyngdal

En utrolig god oplevelse

Speciallæge psykiater Pia Glyngdal

Speciallægen var et meget behageligt og meget grundigt menneske. Hun havde sat tre timer af og vi brugte 2 timer og 45 minutter. Vi kom rundt om hele mit mit liv, og det var også det, jeg selv gerne ville med at få udfærdiget en speciallægeerklæring, eller måske ikke omkring hele mit liv, men i hvert fald tiden fra den første depression i 2003 og til nu.

Der foreligger allerede masser af statusattester, men de er jo netop status – altså øjebliksbilleder; jeg har savnet en samlet og dækkende beskrivelse af tiden fra sygdommen brød ud og til nu. Den laver hun nu, og det er godt.

Jeg var som altid godt forberedt

Jeg var forberedt til tænderne: alle epikriser og statusattester var printet ud og sat i en mappe sammen med oversigten over deres indhold og en oversigt over den aktuelle medicin. Den neuropsykologiske undersøgelse (i forbindelse med hukommelsen) var også i mappen. I det hele taget havde jeg prøvet at gøre det så let som muligt for hende at finde rundt i alt det papir, der efterhånden er i “min sag”. De ting, der var vigtige for mig at få sagt, var skrevet ned og printet ud i to eksemplarer, så hun kunne få det ene. I det hele taget føler jeg ikke, at jeg kunne have gjort mere. Helt som en eksamen hvor man også forbereder sig, så godt man kan.

Barndommen

Vi brugte en del tid på min barndom, der mildest talt var kaotisk i tiden efter min far døde i 1972, og hvor min mor giftede sig med en mand, der var pædofil, hvilket jeg havde “glæde” af, fra jeg var 10 år, til jeg var 16 år og flyttede hjemmefra. Hun spurgte meget til detaljerne, men jeg kan ikke huske så meget af det, og i øvrigt er den periode bearbejdet igennem mange års psykoterapi, så jeg føler, at der kun er ar på sjælen contra åbne sår.

Når opmærksomheden svigter

Hun gav mig en lille bog: “Når opmærksomheden svigter – Kognitive vanskeligheder ved depression og bipolar affektiv sindslidelse”. Den er egentlig skrevet for fagfolk, men hun vurderede, at jeg alligevel godt kunne læse den. Den glæder jeg mig til at tage fat på.

Hun anbefalede også, at jeg skulle føre et stemningsregistreringsskema og gav mig en håndfuld skemaer. Idéen er, at man dagligt sætter et kryds for, om man er i mani eller depression og i hvilken grad tilstanden er. På den måde vil der over tid tegne sig et billede af tilstanden. Faktisk kendte jeg skemaet i forvejen, jeg har bare aldrig fået taget mig sammen til at gøre noget ved det. Pyh ha jeg synes efterhånden, der er mange skemaer at føre; jeg tror, jeg må prioritere lidt mellem dem.

Jeg er ikke for syg til sygedagpenge

Vi talte en del om, hvor meget jeg kan arbejde – og vi blev enige om, at jeg under de rette betingelser og med en langsom start kan nå op på 20 – 25 timer om ugen. Hvis kommunen virkelig mener, de vil “passe på mig” lader de mig fortsætte hos Psykiatrifonden og lader mig komme i en eller anden form for arbejde startende med en virksomhedspraktik. Jeg spurgte hende til sidst lige ud, om hvad hun ville skrive i sin konklusion. Hun vil netop skrive, at det bedste der kunne ske for mig er, at jeg kommer i en eller anden form for arbejde. Hun vil altså ikke skrive, at jeg er for syg til sygedagpenge, og det er jeg meget glad for. Om kommunen retter sig efter den konklusion er så et helt andet spørgsmål.

Og så vil jeg i øvrigt fortsætte med “Matador” på anbefaling fra Henny, der skriver om oprydning på det personlige C-drev. Jeg trænger til lidt oprydning. Jeg er nået til afsnit fem. Det er i afsnit fire – Skyggetanten – Christen og Elisabeth ikke får hinanden; det har jeg altid syntes var så frygteligt, da de er som skabt for hinanden.

 

18 Svar
 1. Lene
  Lene siger:

  Hvor er det godt at speciallægen satte sig godt ind i din sag, men du har sandelig også gjort et godt sykke forarbejde. Jeg håber at kommunen lytter til erklæringen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Jeg er sådan et pænt (og kedeligt) menneske, at jeg selvfølgelig har gjort forarbejdet – jeg havde endda været til frisøren 🙂 Jeg håber også, at kommunen retter ind.

 2. Kisser
  Kisser siger:

  Det har jo været et kæmpe arbejde for dig med forberedelsen. Men som du skriver, du føler du har været til eksamen, og når man skal til eksamen, er der forberedelse.
  Jeg føler mig så glad på dine vegne at det er gået så godt i dag.
  Åh ja, Matador – det er også snart tid for mig at gense den. 1. december – en del af julehyggen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Du har ret i, at jeg har brugt lang tid på at forberede mig, men jeg føler, at den tid er givet godt ud, og så passer det godt til den systematiske del af mig. Hun sagde fx, at hun aldrig havde oplevet andre, der kom med den slags oversigter. Så har jeg da skilt mig lidt ud 🙂

   Det er nu så hyggeligt med Matador. Jeg er nået til afsnit 6…

 3. Den stille pige
  Den stille pige siger:

  Tillykke med en veloverstået eksamen hos speciallægen 🙂

  Ja, hvorfor skulle kommunen ikke rette sig efter, hvad der står i erklæringen?
  Det kan dog være, at de beder den kommunale lægekonsulent om en vurdering – også…

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Den stille pige

   Tak skal du have 🙂

   Næh hvorfor skulle de ikke rette sig efter den? Det kan du selvfølgelig have ret i; min tiltro til dem kan bare ligge på et meget lille sted. De forelægger selvfølgelig erklæringen for deres lægekonsulent, så må jeg jo bare håbe, han retter sig efter speciallægens konklusioner.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Du har ret: det var både godt og fornuftigt. Jeg fik kommunikeret, at jeg kun har ét problem, og det er, at jeg er blevet syg.

   Jeg hygger med Matador!

 4. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det var altså en god oplevelse, og du ved nu, at speciallægeerklæringen ikke bliver den tue, der vælter dit læs. Nu er det så op til kommunen, om de vil rette sig efter den. Held og lykke med det!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Du har ret i, at det hele nu er op til kommunen. Jeg håber inderligt, at de retter sig efter speciallægeerklæringen. Det vil være ulogisk, hvis de ikke gør, hvorfor skulle de så bede om den og betale for den?

 5. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Godt så 🙂 Forhåndsskepsis blev heldigvis gjort til skamme, og speciallægen er på din side. Jeg vil krydse fingre for, at hendes erklæring er nok til at rykke rundt på kommunens ‘gode’ ideer, så du får lov at fortsætte hos Psykiatrifonden og kommer i praktik snarest.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Ja du har ret i at forhåndsskepsis blev gjort til skamme, og det er jeg rigtig glad for. Og jeg er glad for, at hun er på min side. Jeg håber inderligt, at hendes erklæring kan rykke. Der er ikke noget jeg hellere vil end i arbejde og det gerne så hurtigt som muligt. Jeg er klar.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.