Specialisterne

Firmaet “Specialisterne”

I 2004 starter Thorkild Sonne sin virksomhed kaldet “Specialisterne ApS”. Hans mission er at skabe en virksomhed, der alene beskæftiger mennesker med autisme. Han får idéen, idet han ikke kan se sin søn, der har infantil autisme, få en førtidspension i gave til sin 18-års fødselsdag. Han mener, at autisterne har noget særligt at byde på, som kan bruges i erhvervslivet. De er fx rigtig gode til at teste software og lave andet ensformigt, repetitivt arbejde, hvor der er klare rammer. Til gengæld er de ikke så gode socialt.

Jeg hørte om firmet i ca. 2006 og skrev en ansøgning, for allerede dengang havde jeg på fornemmelsen, at jeg i det mindste havde Aspergers syndrom (som er en del af autismespektret). Jeg har ikke selve ansøgningen længere, men CV’et er bevaret. Desværre hørte jeg aldrig noget fra ham.

Filmen med titlen “Specialisterne”

I dag faldt jeg ved et tilfælde om en film på 60 minutter om firmaets start, Thorkild Sonnes søn og en ung mand ved navn Adam. Filmen er bestemt værd at se, og kan ses her på Filmcentralen.

Begge er fightere:

  • Thorkild Sonne selv kæmper for at skaffe ordrer nok til at beskæftige sine tredive medarbejdere. Selv efter han har fået en pris, hviler han ikke på laurbærrene. (Det er der nu heller ingen grund til, for regnskabet for 2009 udviser en mindre katastrofe, men det omtales ikke i filmen, der er fra 2009. Årsskiftet 2008/09 må de fyre halvdelen af medarbejderne og lukke kontoret i Aarhus.)
  • Adam kæmper for sit fleksjob. Kommunen skal have flere oplysninger, og det er ved at få ham til at miste håbet om, at fleksjobbet går igennem. Jeg sad virkelig og følte med ham. Usikkerheden og hvad nu hvis det ikke går igennem?

Introteksten til filmen lyder

“Da Thorkil Sonne får at vide, at hans søn har autisme træffer han et valg. Han siger sit job som it-direktør op og beslutter at opbygge verdens første firma som udelukkende skal ansætte mennesker med autisme. Deres særlige evner må kunne bruges til noget. Adam Miele er en af de unge derved får en chance på arbejdsmarkedet. Filmen følger gennem tre år Thorkils kamp for at få firmaet “Specialisterne” etableret og Adams kamp for et job.”

Se den. Den er værd at bruge 59 minutter på.