, , , ,

Softwareguides

I gang igen

Jeg har skrevet om det før, men der er løbet meget vand i stranden siden sidst.

Jeg har haft en lang pause, hvor jeg slet ikke kunne overskue det, men nu kører det igen, og jeg har lysten til at komme videre. Arbejdet giver mig værdi, og jeg får forskellige udfordringer – og det er her ikke synonymt for “problemer” 🙂

Hjemmesiden “Support PC og andet” er blevet væsentligt udbygget siden sidst, og jeg er blevet forfremmet til “Webmaster/Skribent”. Lige p.t. er jeg gået i gang med en lang liste over ønskede guides. Der er vel omkring 50 ønsker på listen. Nogle af dem kender jeg, og nogle er nyt og uudforsket land. For at få noget momentum har jeg egenhændigt besluttet at tage alle dem, jeg kender, først. Til rest vil være alle dem der kan udliciteres til andre medlemmer af Facebookgruppen. Hvis de kan lave et udkast, vil jeg gerne rette sprog og design (fx billeder), for lange afsnit mv.

Det er “fedt” arbejde, idet jeg får lov at ride mine kæpheste, som netop er sprog og design. Jeg har to guruer på området: Niels Gamborg og Jacob Nielsen. Sidstnævnte har jeg læst flere bøger af.

Niels Gamborg:

Brugervenlig tekst eller læsevenlig tekst kan overordnet opdeles i tre begreber:

 • Læseværdi. Er teksten værd at læse?
 • Læsbarhed. Er teksten til at forstå?
 • Læselighed. Er teksten fysisk til at læse?

For at teksten kan karakteriseres som brugervenlig, skal den leve op til alle 3 kategorier.

Endvidere har han mange solide synspunkter om brugervenligt layout. Denne side viser hovedtrækkene.

Brugervenlige tekster redegør han for på denne side.

Jacob Nielsen

Skriv det vigtigste først! Det er så banalt, men vi glemmer det tit. Her er en liste over hans vigtigste artikler (på engelsk).

I praksis

Indledningsvist er der et lille afsnit, hvor jeg gennemgår hvad programmet bør/kan. Hvilke problemer kan det løse? Hvilken ny funktionalitet følger med programmet? Og endelig husker jeg at skrive hvilke forudsætninger, der skal være opfyldt.

For at skrive de forskellige guides starter jeg typisk helt fra scratch med at downloade og installere det pågældende program. Download og installation er typisk ikke forskellig fra de andre programmer: Næste, næste, næste osv. Jeg synes bare, at alle trin i processen skal med, så alle brugere kan føle sig taget ved hånden. Målet er at skrive for alle uanset forudsætninger.

Herefter kommer diverse tilpasninger til det enkelte program, så det virker lige præcis som denne bruger ønsker.

Sprog og ord

Jeg går meget op i, at det skal se pænt ud, men også i at sproget er korrekt. Et eksempel er, at der er så mange, der “smider” et eller andet på nettet eller i skyen. “Smider” giver absolut ingen mening, så det er et af de ord, jeg rydder ud af teksten.

Herudover over giver jeg hele siden en tur med den sproglige tættekam. Det, der lægges op, skal være stavet korrekt! De (andre) nørder bruger masser af pseudo-engelsk og indforståede forkortelser. Det vil jeg ikke være med til. På mine sider skal der ikke stå “Clean install”, “Admin” eller OS. Det hedder “Installation fra bunden”, “Administrator” eller “Operativsystem” fordi, det gør teksten meget mere læsevenlig.

Illustrationer

Jeg skriver for alle! Også for dem, der ikke har et stort ordforråd eller måske ligefrem er ordblinde. Derfor skal der sættes illustrationer ind sammen med teksten. Det er som regel meget let at finde illustrationer rundt omkring på nettet. Tit siger en illustration mere end en hel masse ord.

Herudover synes jeg, at siden gerne må se pæn ud, og det prøver jeg blandt andet at opnå ved hjælp af illustrationerne. Men det er jo subjektivt; jeg synes, det er pænt, men andre kan mene, at det ser hæsligt ud.

Overskrifter

Jeg har taget Niels Gamborgs skrift til mig. Teksterne skal deles op, og det kan man typisk gøre ved hjælp af overskrifter – ikke bare fed men de overskrifter, der ligger i browserens typografi. Fx har jeg brug h5 til denne overskrift, og den indekserer Google glad. Og glæden hos Google skal man slet ikke sidde overhørig.

Seneste skud på stammen

Herunder er links til de seneste guides:

Mega: Mega er et online drev på samme måde som Dropbox – det betyder, at du gemmer dine filer i skyen.

Dropbox: Dropbox gør det muligt at gemme filer direkte i skyen. Det betyder, at du kan gemme filerne fra din computer i mappen “Dropbox” og derefter tilgå dem fra hvilken som helst anden computer eller smartphone.

uBlock: uBlock er et effektivt browserbaseret værktøj til at blokere for fx reklamer og andet snavs på din PC.

4 Svar
 1. kisser
  kisser siger:

  Jeg kommer til at tænke på “en eller anden dims” min salig husbond købte i starten af 90erne. Der var nogle streger, der drønede rundt på skærmen for indstilling af dimsen. Vi gjorde fuldstændig som der stod i manualen og på skærmen, MEN det var lige en lille bitte ting, der skulle gøres før programmet kørte. Det stod ingen steder.
  Ved kontakt med leverandøren fik vi at vide, at det var da noget “alle” vidste. Nej, det var det ikke, og det var heller ikke almen viden.
  Så god indgangsvinkel du har til det hele.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Vi to er fuldstændig enige! det er urimeligt, at forudsætte, at “alle” ved dette eller hint. For “alle” ved det altså ikke bare. Dit eksempel viser, at det gør alle ikke!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Hej Kjeld

   Velkommen til min blog, og mange tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, idet det er første gang, du kommenterer her. Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Jeg vil kigge på “Megasync”.

Der er lukket for kommentarer.