, ,

Softwareguides

Jeg er medlem af en rigtig dejlig gruppe på Facebook “Support PC og andet“. Formålet med gruppen er at hjælpe hinanden med små og store problemer med PC, Mac, telefon, GPS, fjernsyn osv. Gruppen har ca. 12.000 medlemmer. Tonen er god og venlig, der er ingen idelige diskussioner, og der sidder nogle folk, der er temmelig skrappe til alle mulige tekniske spørgsmål. Der kan jeg slet ikke bistå. Jeg tærer bare på gruppen, og har fået god og hurtig hjælp til mange forskellige problemer.

Folkene bag gruppen har nu besluttet at lave en hjemmeside, da Facebook til tider er for flygtig. På siden skal der blandt andet ligge guides til det mest almindelige software af lidt mere “teknisk” karakter – dvs. ikke Word og lignende. En del af disse guides har jeg selv skrevet til FB-siden for et års tid siden, så de skulle bringes up to date. Herudover lå der en række guides skrevet af andre medlemmer, og de skulle dels bringes up to date, dels gennemgås med den sproglige tættekam. De er skrappe teknikere, men skrive kan de altså ikke, så her kan jeg bidrage til gruppens arbejde. Det er en glæde at kunne betale lidt tilbage. Jeg er udnævnt til gruppens skribent, så det er naturligt, at jeg tager mig af den del.

Det blev til 25 egentlige guides plus det løse. Alt er afprøvet og testet på ny og der er indsat billeder, så de, der ikke er så sprogligt stærke (fx ordblinde), kan følge med alligevel. Jeg har brugt meget tid på det, men min makker er tilfreds, og så er jeg det også. Jeg glæder mig til at se den færdige hjemmeside. Siden er endnu ikke færdig, men her er linket: https://supportpcogandet.dk/

Der kommer guides til følgende:

Acronis: et program til backup.

AdwCleaner: fjerner adware, PUP, uønskede toolbars og hijackers (programmer der overtager browseren).

Avast: Et antivirusprogram. Ganske udmærket også i den gratis version.

Ccleaner: Et program der blandt andet kan rense browserens cache og historik. Der er herudover en lang række andre gode funktioner fx styring af hvilke programmer, der skal startes, når computeren startes. Fås i en glimrende gratis version.

Decrapifier: Et hjælpeprogram der fjerner alt det skrammel, der følger med på en ny computer.

Diskoprydning: Uden brug af anden software kan der frigives op til fire Gigabyte plads på PC’en. Er inkluderet i Windows og findes i startmenuen.

Gendannelseskonsoller: Kan fx gendanne bootsektorer, der er blevet beskadiget eller skrive en ny bootsektor på en beskadiget harddisk. Dette har jeg dog ikke turdet teste.

Heimdal: Programmet beskytter der hvor de sædvanlige antivirusprogrammer ikke slår til. Programmet overvåger konstant computeren mod 2. generations malware og beskytter ens finansielle sikkerhed. P.t. overvåges 32 programmer. Programmet kan også installere andre programmer.

Hirens BootCD: Programmet indeholder rigtig mange gode programmer til test/check af en PC. Man kan fx clone = kopiere en harddisk, genskabe harddisken og løse mange andre problemer. Der er også programmer til at checke for virus mv.

Der mangler ikoner i proceslinjen og/eller startmenuen mangler: fem metoder til løsning af problemet – indbygget i Windows 10.

iPhone 6: Om at skifte fra iPhone 5 til iPhone 6.

JRT – Junkware removal tool: Fjerner adware og andet junk fra computeren.

Malwarebytes: Malwarebytes fokuserer på at indfange de nyeste, mest pågående
malwaretrusler, som antivirusprogrammerne måske endnu ikke har kunnet få fat
i. Du bør ikke installere Malwarebytes Anti-Malware på din
computer som det eneste sikkerhedsprogram – hensigten med Malwarebytes
er, at supplere dit antivirusprogram ved at blokere alle typer af de nyeste
angreb, hvor dit antivirusprogram sørger for at holde computeren fri for de mere
”traditionelle” virusangreb.

Ninite: Holder de vigtigste programmer up to date. Kan også installere en lang række programmer.

Recuva: Program til gendannelse af filer, der er slettet ved en fejl.

Registreringseditor: Registreringseditoren kan editere i/skrive i  registreringsdatabasen. Registreringsdatabasen er en database i Windows, der indeholder vigtige oplysninger om systemhardwaren, installerede programmer og indstillinger og profiler for hver af computerens brugerkonti. Windows henviser konstant til oplysningerne i registreringsdatabasen. Det er derfor vigtigt, at den er intakt.

“Rensepakken”: Gruppens mest benyttede “pakke” bestående af fire forskellige programmer, der, kørt i den rigtige rækkefølge, rydder op på PC’en, fjerner virus, malware mv. Det drejer sig om: Ccleaner, AdwCleaner, JRT og Malwarebytes.

Revo Uninstaller: Skønt program til at afinstallere andre programmer. Programmet får alle programrester med – dette står i modsætning til Windows’ indbyggede “Tilføj/fjern programmer”. Indeholder også funktioner til styring af, hvad der startes, når Windows startes. Herudover er der en lang række rensefunktioner, der er meget nyttige fx Windowsrenser og skrotfilrenser.

Secunia PSI (Personal Software Inspektor): Programmet holder øje med, om din software er opdateret, så det ligner lidt Ninite. Programmet scanner herudover efter sårbarheder og er dermed et supplement til øvrige sikkerhedsprogrammer.

Slimdrivers: SlimDrivers vedligeholder og opdaterer drivere. Det er fx drivere til printere, grafikkort, lydkort, motherboards, USB-porte, game controllers, andre enheder og diverse hardware.

Start i fejlsikret tilstand: Forskellige metoder til start i fejlsikret tilstand. Fejlsikret tilstand starter Windows med et begrænset sæt filer og drivere. Startprogrammer kører ikke i fejlsikret tilstand, og der installeres kun de grundlæggende drivere, som kræves for at starte Windows. Fejlsikret tilstand er nyttig til fejlfinding af problemer med programmer og drivere, der ikke starter korrekt, eller som forhindrer, at Windows starter korrekt.

TeamViewer: Et rigtig dejligt program, der lader en anden overtage skærmen og fx løse et problem med PC’en. Gratis.

Thunderbird: Et Open source mailprogram fra Mozilla-familien. Jeg har selv brugt det i mange år, det fungerer upåklageligt og er meget let at sætte op. Programmet rummer mange avancerede funktioner, men kan også sagtens bruges på traditionel vis.

Undgå tagging: Sådan undgår du at blive tagget på Facebook: https://www.facebook.com/settings?tab=timeline

Windows let overførsel: Findes ikke i Windows 10; den officielle løsning hedder nu i stedet “PCmover Express“. Programmet overfører alt indhold fra en gammel PC til en ny. Flytter filer, indstillinger, programmer og brugerprofiler.

 

 

16 Svar
 1. Pia
  Pia siger:

  Vi har brugt Kaspersky i mere end 10 år. Få af de andre programmer kender jeg også godt, men bestemt langt fra dem alle.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Jeg hælder nok også mest til Kaspersky, jeg synes bare, det er temmelig dyrt. På den anden side kan det også gå hen at blive “dyrt” at blive hacket eller lignende – ikke i penge men i anstrengelser, bekymringer og måske mistede filer.

 2. Eric
  Eric siger:

  En buffet af sikkerhed! Flot at I orker. Nogle af programmerne lyder interessante. Jeg forlader mig på Avast som beskyttelse, og har aldrig høstet andet end cookies ved yderligere renserivirksomhed, men fx programmet til opdatering af drivere, kendte jeg ikke.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Det har faktisk været en rigtig givende proces for mig. Jeg har lært en masse programmer at kende, som jeg aldrig nogensinde havde hørt om. Og så er det sjovt at arbejde sammen med de unge mennesker, og opleve at samarbejdet er givende for begge parter. Som nævnt kan jeg ikke bistå ret meget i FB-gruppen, men så kan jeg noget andet, som de kan bruge. Herligt. Det du ser lige nu er 1. generation, og vi vil løbende udvikle og udvide på baggrund af feed back fra gruppens 12.000 medlemmer.

   Mange er glade for Avast, faktisk er det det program, der oftest omtales i gruppen. Selv bruger jeg Bullguard og har gjort det i mange år. Lige p.t. tester jeg dog Kaspersky, da det skulle fange mere malware. Men måske er det overkill, da jeg heller aldrig har haft noget som helst skrammel på mine maskiner – det bedste AV-program er det, der hedder “Sund fornuft”, resten er en religionskrig. En dag kunne du prøve vores “rensepakke”, den er utrolig effektiv: https://supportpcogandet.dk/rensepakken/

  • kisser
   kisser siger:

   Et spørgsmål: ved du om PCmover express også kan overføres I Tunes bibliotekeT? Jeg tænker, når jeg skal have ny PC, om jeg kan få overflyttet al min musik nemt og enkelt? Det er et pokkers arbejde at indlæse alle de CDere.

   • Stegemüller
    Stegemüller siger:

    @ Kisser

    Jeg prøvede lige at downloade programmet herfra: https://www.microsoft.com/en-us/windows/transfer-your-data. Det ser ud til at være lige til at gå til. Hvis du skal skifte PC, hvorfor så ikke lade programmet flytte alt, hvad du skal have overført? Det er jo det, det er beregnet til.

    Hvis du kun vil flytte/kopiere din musik er det så ikke lettere at kopiere fra gl. PC til din eksterne harddisk, og så hente det derfra til den nye PC? Hvis din eksterne HD ikke kan rumme det hele på en gang, kan du jo tage det i mindre bidder.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Tak skal du have. Jeg tror, det bliver godt. Det er kun 1. generation, vi er gået i luften med. Siden vil gradvist blive udviklet.

 3. Donald
  Donald siger:

  Jeg skal iøvrigt se om jeg kan finde anmeldelser og reviews af de billige smartphones. Min søn og ex- har købt nogle Samsung, på tilbud, og det første jeg gør er at spørge dem. 🙂

 4. Donald
  Donald siger:

  Det er nemlig rigtigt at FB er alt for flygtig – den er beregnet til noget andet end den bliver brugt til og det er lidt problematisk med FB til seriøse formål.

  Men jeg kan nu godt lide at få kontakt med folk rundt om i verden via FB. Det er utroligt at man på et par sekunder kan sige noget til sin kusine i Los Angeles eller til en fjern bekendt i Thailand.

  Det er vist fint med “rensepakken”, men er det ikke et rigtig komplekst problem, som skal forklares på en grundig måde for den naive bruger, der har fået fortalt at “du skal bare klikke …” ???

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Vi bruger FB til et ret seriøst formål, men problemet er, at det er kropumuligt at finde noget (igen). Søgefunktionerne på FB er alt for ringe.

   Jeg er ret vild med FB, hvor jeg fx abonnerer på Kristeligt Dagblad, DR Nyheder, Information osv. FB kan bruges til noget fornuftigt. Derimod sidder jeg ikke og læser om andre menneskers lykkelig liv eller strålende udseende.

   Rensepakken: Jow det er meget komplekst og vanskeligt, men du kan jo se her, hvad jeg er kommet frem til: https://supportpcogandet.dk/rensepakken/ Den er temmelig effektiv og fjerner meget skidt og skrammel. Jeg kører den selv en gang om måneden for at være på den sikre side.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Du har helt ret. Af en eller anden grund ville WP pludselig ikke vise dagens indlæg på det store billede; det var lige meget hvad jeg gjorde, så var det væk. Jeg måtte derfor oprette indlægget påny, og så smuttede din kommentar. Men jeg kan godt nogenlunde huske, hvad du skrev, nemlig: hvad kaldte man så en som dig, der ikke bruger alle disse redskaber? Jeg havde svaret dig, at man vist kaldte dig “heldig”. Der lurer rigtig mange farer på nettet. Der er rigtig mange programmer, der er med til at reparere skaden, hvis uheldet er ude eller i det hele taget forhindre, at man kommer ud i noget snavs. Vigtigst af alt er dog at bruge sin sunde fornuft, og det er sikkert det, du gør. 🙂

   Selv har jeg heller aldrig haft hverken virus eller malware – jeg prøver også at bruge min sunde fornuft. Som AV har jeg i mange år brugt Bullguard, men er vist på vej til at skifte til Kaspersky, der skulle være noget bedre.

Der er lukket for kommentarer.