Slugte en tand & mundtørhed

Tandlæge

The never ending story

I torsdags klistrede de en midlertidig kunstig tand fast, der hvor der mangler en. Fredag morgen var den væk. Det en lidt underlig tanke, at jeg slugte en tand.

Jeg skrev straks til tandlægen, hvad der var sket og spurgte, om det kunne vente til den 24., hvor vi skal ses igen? Det var åbenbart vigtigt at tjekke det, så jeg fik en akuttid i dag – en lørdag… Heldigvis var det en form for falsk alarm, for vel mangler den, men siderne ind imod de andre tænder er fine, og de sidder, som de skal.

Mundtørhed

“Lysantin”, der er et potent bivirkningsmiddel mod “Restless legs“, er særlig slemt til at give mundtørhed. Hvis jeg har taget det p.n., kan jeg dagen efter knapt åbne munden endsige tale. Det er meget ubehageligt. Jeg er bare nødt til at tage det, da “Restless legs” gør sindssygt ondt. Når det er værst sidder jeg op i sengen og tuder eller skriger.

Da jeg kun har 103.000 kr. én gang, er jeg optaget af, hvordan jeg bedst kan forebygge. Dagens tandlæge var en anden end den sædvanlige. Hun kunne fortælle om noget særlig tandpasta på recept: Duraphat og jeg fik en recept med. Da det er noget meget specielt, som apotekerne ikke altid har på lager, har jeg skrevet til dem, og bedt dem bestille det.

Lidt rasende

Der er så mange i dette forløb, der har sagt og skrevet, at min tandstatus var dårlig, men der er ved Gud aldrig nogen, der har anvist løsninger. Det kan jeg godt være lidt rasende over.

Efter det var gået galt, er der nogle, der har anvist specielle sugetabletter fx apoteket, hvor jeg er stamkunde, og hvor de snart kan mit CPR-nummer udenad 🙂 Problemet med sugetabletterne er bare, at de hjælper, så længe de er i munden, og så er det slut med det. Jeg kan jo ikke spise en pakke af dem pr. dag.

Nåh… men det går vel alt sammen – og i øvrigt er det forår. Og jeg glæder mig sådan til at kunne smile igen.

9 Svar
 1. Anette
  Anette siger:

  Næ for mange sugetabeletter giver dårlig mave, tror mig det ikke sjovt, men alt der fremmer spytproduktion hjælper også.
  den tandpasta bruger jeg, den er god., men ja ikke altid hjemme på apoteket.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Kender du andre ting, der fremmer produktionen af spyt?

   Jeg har sådan en god apoteker (jeg er jo “stamkunde”), så hvis han ikke har det hjemme, bestiller han det garanteret fluks.

   God søndag.

   • Anette
    Anette siger:

    Ikke sådan lige, ved at jeg bedst kunne lide appelsin eller citron smag tabeletter, dem med jordbær smagte ikke godt.
    Jeg ved at sb12 kan gøre mundtørhed værre, så den mundskyld skal du nok ikke bruge.
    tandpastaen du har fået øgede min spyt produktion (sådan oplever jeg det) men ellers noget der skal tygges godt på hjælper jo.

 2. Eric
  Eric siger:

  Det lyder bestemt ikke rart med den mundtørhed. Det med tænder er mærkværdigvis ens eget problem, både som problem og økonomisk. Forebyggende vedligehold er vigtigt, og har man ikke råd til det, bliver det dyrere i den sidste ende.

  En af mine kollegaer skulle på et tidspunkt have kroner på de fleste tænder. Han fik det lavet i Ungarn, hvor de (efter hvad han sagde) er dygtige og meget, meget billigere end i DK.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Næh det er det heller ikke – altså det med at mundtørheden ikke er rart. Lysantin er virkelig slemt for tænderne, men man kan være nødt til at tage dem, fordi det gør så forbistret ondt med Restless legs. Kroppens eget samspil er fantastisk – især når det ikke virker.

   Et par år på sygedagpenge, og så er man bagud af danse så at sige! Der han man simpelthen ikke råd til at vedligeholde tænderne – endsige få lavet større arbejder.

   Jeg har også haft tænkt på at søge til udlandet, men jeg har ikke rigtig tudet, for hvis nu der skulle gået galt…, så er det alligevel lettere lige at gå over gaden .

 3. Laila
  Laila siger:

  Kære Hanne

  Har du prøvet at læse på læge Carsten Vagn Jensens hjemmeside? Mit indtryk er, at han samler råd, både fra konventionelle og alternative behandlingsmetoder og lægger dem ud til gratis brug. Måske kan du finde et råd dér, vedr. mundtørhed?
  Jeg kan godt føle, det kan være lidt uoverskueligt at vælge ud fra hans side, for han skriver omfangsrigt, på den anden side, er det rart, at han får så meget med, af alle info.

  Øv med dine tænder, kære Hanne.
  Ønsker dig god rigtig god bedring.

  Kh fra Laila

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Laila

   Mange tak for dit indlæg. Jeg vil bestemt straks kigge hos Carsten Vagn Hansen. Han var vist engang på TV? Og der brød jeg mig ikke så¨meget om ham, men af og til er det jo bedre, at se, hvad de skriver.

   Kærlig hilsen
   Hanne

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.