, ,

Slægtsforskning

Jeg skal have gang i det igen

Jeg har brugt rigtig meget af min fritid (for nu ikke at sige al min fritid) i syv år på slægtsforskning, og det har været helt fantastisk givende og det har givet mig nogle rigtig gode venskaber, som jeg ikke ville være foruden. For et par år siden var jeg med på et stort projekt vi kaldte Nygaards Sedler og efter vi var færdige med at taste alle 425.000 sedler ind gik min slægtsforskning i stå, og jeg har ikke rigtig kunnet finde ud af, hvordan jeg skulle få gang i den igen. Jeg har mange løse ender rundt omkring, men hvilken en skal jeg tage fat i?

Jeg savner det at være i gang med at rode efter noget og det at “hygge mig med de døde”. Jeg har 4.346 personer i min database i 1.603 familier, og jeg har 134 kilder. Men når man først er gået i stå, hvor tager man så fat igen?

Jeg talte med Maj-Britt Agerbæk, der anbefalede mig at prøve Facebook-gruppen Genealogisk Forum og få hjælp til Christence Pedersdatters død. Jeg har styr på familien og har hele historien om den dræbte aftægtsmand i rugmarken, men jeg mangler konens død. Og den har jeg virkelig ledt meget efter. Jeg har brugt timer og atter timer, men det er ikke lykkedes mig at finde hendes død. Nu har jeg så postet et indlæg og håber virkelig at nogen kan hjælpe mig videre, så jeg kan blive slægtsforsker igen.

Facebook-gruppen Genealogisk Forum er en imponerende gruppe. Folk skriver ind om det de mangler hjælp til og efter et par timer eller nogen gange bare minutter er der fundet et væld af informationer. Jeg har fulgt med flere aftener og bare siddet og undret mig over, hvordan i alverden de bærer sig ad. Det er nogle meget kreative og dygtige mennesker, der læser med i den gruppe. De kan finde hvad som helst! Hvis de også kan finde Christences død er jeg lykkelig. Facebook kan virkelig bruges til noget godt og det er et fantastisk eksempel på hvordan internettet kan udnyttes effektivt til glæde for mange. Så meget ekspertise er samlet et sted og informationerne flyder frit, og folk får hjælp til det de har ledt efter i mange år.

Jeg har også en anden død ende Frederik Albrekt Jens Schiøtt, der udvandrede til Amerika. Det har altid interesseret mig hvad der egentlig blev af ham og om der er efterkommere. I en slægtsbog, der blev udarbejdet af et professionelt slægtsforskerfirma stod der bare “Han emigrerede 1893 til Amerika, men forsvandt sporløst omkring 1900 og siden har familien ikke haft kontakt til ham”. Jeg har fundet ham i Udvandrerdatabasen og jeg har fundet ham på Ellis Island, men hvad der bliver af ham efter ankomsten til NY den 10. april 1893 ved jeg ikke.

Ham har jeg også prøvet at lægge en post om i Genealogisk Forum. Hvis de kan knække disse to nødder, er jeg rigtig glad og så kommer jeg også i gang med min slægtsforskning igen.

22 replies
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  Nej jeg kender desværre ikke til Hans Peter Nielsen-Axel eller Kandelsdorff. Du må selv i gang med slægtsforskning, som er en fantastisk hobby.

  Svar
 2. Donald
  Donald siger:

  Får bare lyst til at spørge, om du tilfældigvis har noget om Hans Peter Nielsen-Axel i arkivet? Min kusine har navnet på nogle af forfædrene. En anden gren, farmor-grenen, hed Kandelsdorff, og er repræsenteret ved et skomagerværksted i Den Gamle By i Århus. Ikke noget fornemt værksted, men der har jo nok altid været noget at lave 🙂

  Svar
 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Jørgen

  Ja jeg har i 9 år været ganske aktiv med hensyn til slægtsforskning, og det har givet mig mange gode oplevelser og mange venskaber, som jeg ikke vil være foruden. Nygårds Sedler var et fantastisk projekt, hvor vi fik engageret ca. 45 frivillige til at taste stamdata for de mange sedler ind. Resultatet af vores arbejde vises på dda.ddk og det er i sig selv en æresbevisning.

  Det fantastiske ved slægtsforskning er at sætte kød på slægten og at finde frem til alle de historier, der knytter sig til anerne. De blotte datoer er jo mest et rammeværk, så man kan navigere i tiden. Jeg har gjort en del ud af at skrive historierne, hvis jeg overhovedet kan finde dem. Du kan se nogle af dem i https://stegemueller.dk/glimt/

  For at være helt ærlig så skal du holde dig langt fra WinFamily. Jeg startede selv med det.

  Jeg synes du skal downloade Legacy, som du kan bruge ganske gratis. Du får alle programmets funktioner med, hvis du betaler for deluxe-udgaven. Det koster ca. 100 kr. og det er et dejligt program at arbejde med.

  Svar
  • Jørgen
   Jørgen siger:

   Hanne, Tak for henvisningen til “glimt”. Jeg tror jo man kan finde meget inspiration i din måde at gøre det på. Jeg ser også at der er grund til at skifte til Legacy. Tak for det.

   Svar
   • Stegemüller
    Stegemüller siger:

    @ Jørgen

    Jeg har haft megen glæde af at skrive min glimt af historien; de har været med til at “sætte kød på” slægten, og de har bragt mig i kontakt med mange forskellige kilder. I sær er det sjovt at arbejde med straffesager.

    God fornøjelse med Legacy. Hvis du får spørgsmål til det er du velkommen til at henvende dig til mig.

    Svar
 4. Jørgen
  Jørgen siger:

  Nu har jeg også læst dette indlæg og kommentarerne ganske grundigt. Det er imponerende hvad du har gjort, både med slægten og med sedlerne. Det er ligeledes imponerende hvad der kan ske på nettet og på Facebook. En del af den langsommelighed jeg omtalte i min kommentar til livet i blogland har at gøre med at en fætters og en kusines døtre kontaktede mig for at dele deres interesse for slægten. Jeg kan komme tilbage til 1551 (ved hjælp af andres arbejde), men der er ikke så mange historier på. Måske kan de komme til efterhånden. Jeg synes det er meget spændende at se bagud.
  I 2002 købte jeg WinFamily, hvorefter jeg ikke gjorde så meget ved det, og det viser sig nu at programmet ikke er opdateret siden 2009. Har du erfaringer med det sammenlignet med det program du selv bruger?

  Svar
 5. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Fruen i Midten

  Ja, den alkohol, den alkohol, den fylder meget for mig, men intet for andre 🙂

  Slægtsforskning er en fascinerende hobby, som jeg har dyrket intensivt i syv år. Så kastede jeg mig ud i et kæmpe slægtsprojekt, hvor vi fotograferede og indtastede 425.000 små sedler med informationer, og så gik min egen forskning i stå. Nu er jeg imidlertid i gang igen og det er rigtig dejligt. I går nåede jeg slet ikke i bad… 🙂 Du har ret, det er enormt tidskrævende. Du må i gang når du går på pension.

  Svar
 6. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Uh, jeg er kommet helt bagefter med din blog. Dejligt at læse, at I havde et vellykket kontorseminar (og at det kun var i dit hoved, at det manglende alkohol-indtag spillede en rolle 🙂 ). Jeg ville ønske, at jeg havde tiden til at kaste mig overslægtsforskning, for jeg synes, det er vildt fascinerende. Og der er nok at gå igang med.Tidligere generationer har gjort lidt, men er ikke kommet ret langt. Min tip-oldefar var en ret succesrig læge, og det er som om, ingen har lyst til at gå længere tilbage? Hvilket jeg synes er ret mærkeligt.

  Svar
 7. Mia Folkmann
  Mia Folkmann siger:

  Det lyder rigtig, rigtig sjovt, og det er flot, at du er kommet så langt, synes jeg. Jeg har ivrigt fulgt med på engelsk TV, da de sendte udsendelsen “Who do you think you are”, som også har været sendt i dansk udgave. Det var vildt fascinerende! På et tidspunkt skrev jeg en artikel om det sted i Jylland, hvor min far kom fra, og da var jeg lige ved at kaste mig ud i noget slægtsforskning, for jeg blev så bidt af det. Min fars familie var købmænd og min mors familie var kreative, så med en netshop og mine skriverier har jeg fået en god blanding af de to. 🙂

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Mia

   Hov jeg har overset dit indlæg, det må du undskylde.

   Slægtsforskning er en fascinerende hobby, som hurtigt kan sluge al ens fritid. Jeg har været borte fra det et par år, men er nu ved at få gang i det igen. Jeg jagter pt. en fyr der udvandrede til USA i 1893, og jeg har fået koblet det halve af verden på min eftersøgning.

   Du må da selv i gang med slægtsforskning. God fornøjelse 🙂

   Svar
 8. Pia
  Pia siger:

  Løse ender i slægtsforskning, vil man nok altid have, tror du ikke?
  I dag ved jeg, at jeg tit er stødt på dit navn, når jeg har siddet og forsket, men da kendte jeg ikke. Jeg anede ikke du bloggede, og jeg havde heller ingen anelse om jeg jeg selv ville komme til at befinde mig i denne verden.

  Jeg er rendt ind i flere kirkebøger, der simpelthen ikke eksisterer fordi kirkerne er brændt. Gennem folketællinger, lægdsruller og andre snørklede veje, er det lykkedes at finde nogle af personerne, men mange vil for altid være forsvundet.
  For år tilbage, læste jeg tit med på FB gruppen, men har aldrig selv brugt den, og nu kommer jeg sjældent på FB.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Jo en del af slægtsforskningens natur er nok de løse ender. De vil altid være der. Det er pudsigt, at vi nu kender hinanden både via blogging og via slægtsforskning. Jeg har haft det med at rode mig ind i projekter i slægtsforskning, og derfor er mit navn blevet kendt der (det er jo også nemt, når man ikke hedder Hansen).

   Prøv at se med i denne fantastiske tråd, så kan du se hvad Facebook kan bruges til i relation til slægtsforskning: https://www.facebook.com/groups/genealogiskforum/301374589976516/?comment_id=301551886625453&notif_t=group_comment.

   Denne gruppe er først startet nytårsaftensdag 2011, så jeg tror du forveksler den med en anden. måske forveksler du den med den der bare hedder Slægtsforskning.

   Det er svært når kirkebøgerne er brændt. Lægdsruller er jeg aldrig blevet gode venner med.

   God weekend

   Svar
   • Pia
    Pia siger:

    Har selvfølgelig været inde og snuse 🙂 Du har ret, den er ny for mig. Der var også så meget “krig” på den anden, så jeg ikke gad at kigge ind til sidst.

    Svar
    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Pia

     Godt du blev nysgerrig 🙂 Jeg kender ikke rigtig den anden, men det undrer mig ikke, at der blev krig. Det er lidt det samme på DIS.

     Svar
 9. Kirsten b r
  Kirsten b r siger:

  Kære Hanne
  Jeg tror, det er fordi der er en tid til det ene og en tid til det andet. For min slægtsforskning har også ligget stille i lang tid. Kunne det være fordi vi var så ihærdige i relativt mange år, at alt det almindelige, det nemme, det har vi fundet?

  Det er spændende om der er nogen der kan hjælpe dig. Jeg har også løse ender i Amerika. Det er ikke altid nemt at finde spor der. Jeg glæder mig til at høre nyt i din slægtslegende.
  Jeg synes også godt om dine nye indstillinger.

  Svar
 10. Peter Kroman
  Peter Kroman siger:

  Tusinde tak for de flotte ord om vores gruppe, Genealogisk forum.

  Ja, det er helt rigtigt at vi har mange meget dygtige og meget engagerede medlemmer der alle hjælper hinanden med at hjælpe andre med slægtsforskning. Vi startede gruppen nytårsaftensdag 2011, og vi er her i starten af november 2012 mere end 1200 medlemmer.

  I Genealogisk forum sætter vi den gode tone i dialogen, og de gode resultater i forskningen i højsædet, og vi tillader os at være en smule stolte af at så mange mennesker værdsætter netop disse dyder.

  Vi glæder os til også at prøve at hjælpe dig, og du er meget velkommen til også at foreslå andre der måtte finde gruppen interessant at deltage.

  Mange hilsener
  Peter Kroman

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Peter

   I fortjener virkelig de pæne ord, for I er helt fantastisk dygtige til slægtsforskning og så er I fantastisk dygtige til at udnytte Facebook. Facebook kan en hel masse, som jeg slet ikke vidste, og det udnytter I til det yderste.

   Jeg kan rigtig godt lide den tone, der er i dialogen; hos jer er der aldrig nogen der må gå nedbøjede bort over at have stillet et ‘dumt’ spørgsmål, eller over at have overset en folketælling. Det er elementer, som jeg sætter stor pris på.

   Jeg har brugt hele dagen på at have dialog med Birthe Mylius Grønvold Kroman, og det har været meget spændende. Vi har ikke fundet noget konkret nyt frem, men jeg har fået gode forslag til, hvordan jeg kan komme det hele meget nærmere.

   Svar
 11. Inge
  Inge siger:

  Hvor dejligt at du har ændret dine indstillinger, så man med det samme kan se sine og andres kommentarer. 🙂
  Slægtsforskning er vist noget af en tidsrøver, håber du finder “de døde” og kan komme videre.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Det var Overleveren der overbeviste mig om, at jeg skulle ændre mine indstillinger, så I kan se andres kommentarer med det samme. Det burde jeg have gjort for længst (Undskyld).

   Slægtsforskning er virkelig en tidsrøver, men det er en skøn hobby og så skaber det så mange gode forbindelser.

   Svar
 12. rejen
  rejen siger:

  Håber at du får den hjælp du har brug for til at komme videre, og ja på mange punkter kan internettet være en fantastisk hjælp. God lørdag til dig..;-D

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Rejen

   Jeg håber virkelig, at de kan hjælpe mig videre. Det er fantastisk dygtige mennesker, der gemmer sig bag Genealogisk Forum. Jeg elsker internettet, for det kan være muligheden for at skabe kontakter man troede var helt umulige og som i mit tilfælde få løst gamle gåder.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *