,

Slægten må holde pause, når TNG skal online

Slægten holder pause, når TNG skal online

Jeg yder bistand med TNG-sider

Topbilledet forestiller min farmor, min tante, min farfar og min far. Billedet er vandmærket, da slægtsforskere stjæler med arme og ben.

Slægten må holde pause, når TNG skal online

Slægten må holde pause, når TNG skal online

Egentlig skulle denne artikel have heddet “Slægt eller data?”, men jeg vil gene have nøgleordet TNG med, så flere måske finder artiklen, når Google ad åre har indekseret siden.

TNG er en forkortelse for “The Next Generation of Genealogy Sitebuilding“.

Hvis du gerne vil lave en hjemmeside med TNG, er mit råd, at du:

 1. forbyder dig selv at lave mere slægtsforskning i fx to eller fire uger afhængigt af, om du tidligere har prøvet at lave en hjemmeside, for ellers kommer du aldrig online, da der altid er mere at finde. Du bliver aldrig færdig,
 2. øver dig på en lokal kopi af TNG (dvs. på din PC),
 3. beslutter dig for, hvordan TNG-siden skal se ud, så den ser pæn ud (en smagssag),
 4. læser korrektur på TNG-siden (ingen smagssag),
 5. går i luften, med det du har, for ellers kommer du aldrig online,
 6. løbende vedligeholder TNG-siden med nyt indhold. Det kan fx ske ved ugentlige opdateringer.

Hele humlen er, at man ikke kan lave både slægt og data. Man må beslutte sig for i en periode kun at arbejde med hjemmesiden. Herefter skal den bare holdes vedlige, og så kan man igen kaste sig over de originale kilder.

Det er en rejse og en læreproces

Hvis du ikke tidligere har prøvet at lave en hjemmeside, er det en laaaang rejse. Der er så mange nye ting og begreber, der skal indlæres. Hvordan får man data på nettet? Hvad med ophavsret? Hvad med GDPR? Hvad er et godt, gratis billedbehandlingsprogram? Hvor mange pixels bør et billede være i bredden, når man indtænker, at 90 pct. ser hjemmesider på deres telefon eller tablet? (det er mest os gamle, der holder fast i computeren til internetadgang).

Der er tusind andre spørgsmål at stille, og det er muligt, jeg kan svare på nogen af dem.

Jeg yder gratis bistand med TNG-sider i rimeligt omfang under den forudsætning, at du selv har prøvet først. Der er flere årsager:

 1. du kender problemstillingen = du ved helt præcist, hvad du ikke kan finde ud af, så du præcist ved, hvad du skal spørge om hjælp til
 2. du lærer af svaret, så du kan selv næste gang – ellers ville jeg hurtigt blive fuldtidsbeskæftiget med TNG-support, og det har jeg ikke lyst til.

Du skal have orden i dine ting, før du booker mig, for jeg gider ikke gøre orden i dine ting, for nu at sige det lige ud. Jeg ved, det lyder hårdt, og i virkeligheden er jeg et nogenlunde venligt menneske, men jeg gider altså ikke …

Du får aldrig hjemmesiden til at spille, hvis du ikke har orden og system i dine ting. Det skyldes, at det jo drejer sig om dumme data i dumme tabeller i en dum database, og sådan en forudsætter orden. Den kan ikke rydde op i dine ting.

På samme måde som slægtsforskningen aldrig bliver færdig, bliver hjemmesiden heller aldrig færdig. Der er altid noget, der kan gøres bedre. Men det kommer efterhånden.

Klikker du på billedet herunder, kommer du til min egen TNG-side:

Slægten må holde pause, når TNG skal online

Jeg har sådan en skøn “kunde” i min lille biks

Jeg har arbejdet sammen med denne “kunde” i vist snart et års tid. Ordet kunde er i citationstegn, da supporten jo er gratis.

Nu har vi besluttet, at TNG-siden skal online, med det hun har. Det er vores fokus nu. Vi laver nogle “træskoløsninger”, hvis der er noget, der ikke spiller. Vi kan altid forfine det senere, fx ved næste opdatering.

Hun er en skøn kunde for mig, fordi vi har samme holdning til, hvad seriøs slægtsforskning er for noget. Ét bevis for et slægtskab er ikke altid nok, og der er jo mange “Niels Hansen”, så det dur ikke at udlægge den første, man støder på, til barnefader.

Hun vil gerne gøre det “rigtigt”, og hun har altid været helt præcis med sine problemformuleringer, når hun booker en tid til en times gratis support. Det har betydet, at jeg har kunnet forberede vores møde, og at jeg har været tunet ind på, hvad vi skal tale om i de 60 minutter.

Hun har accepteret, at det er en langvarig læreproces at bygge en hjemmeside. Det gør man ikke på en eftermiddag.

Vi er begge drevet af glæden ved det enkelte fund og fascinationen af puslespillet, der typisk drejer sig om at hoppe fra den ene originale kilde til den anden til den tredie. Vi elsker at se “Forsvundne arvinger” og ingen af os fatter rigtigt, hvad DNA-slægtsforskning går ud på.

Slægten må holde pause, når TNG skal online


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

2 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Hvis man søger på Google og skriver “bistand TNG” kommer artiklen frem som det første hit.

  Det er jo så sandt så sandt at der altid er mere at gøre ved både slægtsforskning og sin hjemmeside.

  Et enkelt spørgsmål: Når hjemmesiden opdateres, sker det så med en altomfattende GEDCOM-fil eller en fil der kun indeholder ændringerne?

  Hvis man har en lokal TNG hjemmeside, hvilket jeg ikke har, hvorfor er der så brug for Legacy eller Family Historian?

  ‘Jeg regner i øvrigt ikke med at gå over til FH, men jeg kigger lidt på den i prøveperioden, og har bemærket at datoer i maj måned skrives i citationstegn indtil man ændrer måneden til engelsk. Alle de andre danske månedsforkortelser er åbenbart forenelige med engelsk.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Jørgen

   Det er rigtig fint, at en søgning med Google bringer artiklen øverst.

   Jeg eksporterer altid hele filen (jeg er ikke klar over, om man kan eksportere dele), da der ikke er nogen grund til ikke at gøre det. Når filen er overført til TNG, og data skal importeres til databasen, kan du vælge kun at erstatte alle data eller kun matchende poster. Se Darrins forklaring til de fire muligheder.

   Mange er glade for at bruge TNG som deres primære slægtsforskningsprogram, og så er der jo ikke grund til at have hverken Legacy eller Family Historian eller noget helt tredie. Det vil kun gøre forvirringen total. Jeg tror dog, at Legacy eller Family Historian eller noget helt tredie har flere muligheder – men jeg har ikke selv erfaring med det.

   Jeg har også lagt mærke til de underlige citationstegn. Tak for din løsning. Jeg har deværre ikke kunnet teste FH særlig meget, idet “citations” ikke kommer med til FH fra Legacy, og derfor kommer de selvfølgelig heller ikke med videre til TNG. (Se evt. denne tråd: https://www.fhug.org.uk/forum/viewtopic.php?t=23110) For mig er det vigtigt at vise “citations” (det Legacy kalder “Tekst/kommentarer”), da jeg synes, det giver de rå data et “boost”, og gør min forskning mere valid.

   Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *