,

Skønne landsogne efter 1814

Skønne landsogne efter 1814

Så er det bare at slå op og at ræsonnere

Skønne landsogne efter 1814

Jeg elsker de skønne landsogne efter 1814. Efter 1814 kommer der styr på tingene. Der er det jo bare at slå op … Måske skal man bladre lidt, men det er en del af sporten og tilfredsstillelsen. Slægtsforskning handler ikke om at søge i databaser og da slet ikke om SmartMatch fra MyHeritage. Det handler om at bruge sin logiske sans og om at tænke sig (godt) om. Det er udfordringen.

Og kan man evt. ikke læse, hvad der står, er der nu til dags så mange fine muligheder for at få hjælp. Man skal først gøre sig umage og prøve selv, for det er sådan, man lærer og bliver bedre – og det resterende kan man så bede om hjælp til.

Mit foretrukne sted er blevet Danske Slægtsforskeres forum i undergruppen “Hjælp til tydning af tekster m.v.“, fordi jeg oplever, at jeg her gør mig mere umage med mine opslag der end i Facebookgruppen “Slægtsforskning”, som også er rigtig fin. De hjælpere, der sidder begge steder, er simpelthen så dygtige, og det er så dejligt at have et sted at spørge, uden at man føler sig dum.

I aftes sad jeg fx med en tysk tekst fra Sankt Petri Kirche her i Sokkelund Herred, som jeg bare ikke kunne greje. Jeg var ikke klar over, at et andet ord for “Konditor” var “Kuchenbecker” ~ altså at man kunne være “Kagebager”. Jeg vil slet ikke fortælle, hvad jeg selv fik det til 🙂 Det er det, jeg elsker: Jeg lærer hele tiden noget nyt, når jeg roder med arkivalierne.

For hvert eneste svar fra de dygtigere hjælpere lærer jeg noget nyt. I dag har jeg fx lært, at man kunne dø af “Nervefeber”. “Feber” kunne jeg klare, og jeg var da klar over, at Nicolai NISSON (1763-1808) næppe døde af barselsfeber, og “Hastig feber” stod der i hvert fald heller ikke. Jeg kendte ikke ordet “Nervefeber”, så nu er mit vokabularium blevet udvidet igen.

Min LICHT-slægt

Jeg rydder stadig op og filosoferer over, om jeg nogensinde bliver færdig … Det gør jeg nu nok, eftersom jeg er kommet til nr. 1.155, men der er lang vej frem – og jeg elsker det! Jeg glæder mig over hver en detalje, jeg finder og hver en af mine egne fejl, jeg får rettet. Jeg elsker detaljerne og ræsonnementerne. Det er sådan, jeg er mig selv.

Min biologiske mormor hed Agnes Bente LICHT (1912-1980), og jeg trevler stille og roligt den slægt op. Allerede i 2007 købte jeg bogen “Firmaet C. Licht 1875-1925” af H. G. Olrik om murermester Christian Wilhelm Rask LICHT (1843-1902), (min tipoldefar), der var en stor en kanon, som opbyggede et dynasti på Philippavej 5 på Frederiksberg. Jeg har haft adskillige LICHT i databasen, som jeg sletter, fordi jeg nu hellere vil “lidt men godt”. Efterhånden synes jeg, det begynder at ligne noget, jeg kan være bekendt at præsentere. Du kan jo følge links’ene og se, om du kan lide, hvad du ser. Men færdig er jeg på ingen måde. Når du tjekker kilderne i de nederste sektioner, vil du se en dato, hvor du kan se, om det er gammelt eller nyt.

Alle begivenhederne skal med

Nu, hvor man kan sidde hjemme i kontoret og læse de originale kilder, er der ingen undskyldninger for ikke at gøre det “ordentligt”. Så jeg gør mig umage for at finde enhver persons:

 • Dåb,
 • Vaccination,
 • Konfirmation,
 • Vielse(r),
 • Adskillige beskæftigelser livet igennem, og
 • Dødsfald.

Selvfølgelig kan det ikke altid lade sige gøre, og af og til må man bare give op, men jeg har det nu bedst, når det lykkes. Så synes jeg, jeg har gjort det “ordentligt”. Og slægtsforskning handler (også) om ordentlighed.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

4 Svar
 1. else jensen
  else jensen siger:

  Kære Hanne
  For nogle år siden var vi i jævnlig mailkontakt. Det er dejligt at se, at du er rask nok til igen at beskæftige dig med forskning.
  Jeg hjælper en tidligere nabo med at forske i hans slægt, og jeg googler altid navnene for at se, om der er andre der har oplysninger om den søgte person.
  Derfor fandt jeg Christen Pedersen Brok, f. i Gullev sogn, død i Bjerring, begge nabosogne til Bjerringbro.
  Hans vielse med Maren Sørensdatter og hendes oprindelse har du desværre heller ikke.
  Du mangler dødsoplysninger om hans søster Kirsten, f. 1773. Hun har bl. a. en datter Maren, der i ft 1850 har en dreng på 2 år Jens Peder, der er født i Gullev. Den oplysning var nyttig for at følge ham( Der er mange Jens Peder !!)Ft 1855 og senere er familien i Linå sogn, Gjern herred, Kirsten Pedersdatter døde 9. december 1859 94 år gammel, hun døde hos sin datter Maren og dennes mand og børn.
  De bedste hilsener
  Else Skovbo Jensen, Bjerringbro

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Else

   Velkommen til. Tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, da du ikke tidligere har kommenteret her (spam-hensyn). Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Dig husker jeg da helt bestemt godt! Og ja, jeg glæder mig usigeligt over igen at have kunnet genoptage min slægtsforskning. Det bringer så mange glæder og gode kontakter med andre “slægtsnørder”.

   Uh ha, ja der er meget, jeg mangler. Det er årsagen til, at jeg har sat gang i min store oprydning, der er et omfattende projekt, du evt. kan læse om her: https://stegemueller.dk/tag/oprydning/ og jeg er ikke nået til Christen Pedersen Brok endnu. Det er lidt tilfældigt, hvor jeg har lavet nedslag. Men kommer tid kommer råd. Hvis du har noget, du har lyst at dele med mig, er jeg bare glad, og du finder min kontaktformular her (hvis du evt. ikke har min mailadresse længere – af spamhensyn bør man ikke lægge den på nettet): https://stegemueller.dk/kontakt/

   De bedste hilsner
   Hanne B. Stegemüller, Hvidovre

   Svar
 2. Kathrine Tobiasen
  Kathrine Tobiasen siger:

  Kære Hanne
  Hvor er det dejligt at læse om din glæde ved det seje, omhyggelige slægtsforskerarbejde. Det er jo netop det, der er sagen. De oplysninger, man finder efter (måske) lang tids søgen, er dem man er allermest glad for!

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Kathrine

   Velkommen til. Tusind tak for din søde kommentar, der lige skulle godkendes først, da du ikke tidligere har kommenteret her (spam-hensyn). Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Du har fuldkommen ret: Glæden over alt det, der pludselig er muligt hjemme i “kontoret” er nærmest ubeskrivelig. Længst borte er de tider, hvor man stressede til LAV, LAK, RA osv. lørdag formiddage og på afspadseringsdage, i ferier osv. Nu er der simpelthen ingen undskyldning for ikke at gøre det “ordentligt”.

   Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *