Skejser

Efter to år på sygedagpenge og forud for det et år på almindelige arbejdsløshedsdagpenge er økonomien smadret. Jeg kan ikke finde ud af at skaffe det overblik, der er nødvendigt for at bringe den på fode igen. Det regner jeg med, at min støttekontaktperson kan hjælpe mig med. Hun er dog næppe bedre til at lave regneark, end jeg selv er, men alligevel…

Pensionskassen: Jeg er medlem af Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP), og har været det i et kvart århundrede (siden 1990). Der står ca. 1½ million på kontoen.

I forbindelse med at FKN har indsat det første beløb for juni måned, fik jeg brev fra JØP med “Velkommen tilbage til JØP”. De ville gerne høre fra mig, hvis der var tale om et fleksjob. Jeg fik læst det lange brev (fem sider med småt) og faldt over, at jeg evt. kunne være berettiget til en udbetaling for mistet erhvervsevne/en invalidesum. Hvis man har mistet 2/3 af erhvervsevnen, er man berettiget. Det jeg har mistet vil evt. være på det laug. Så jeg ringede til dem, og forklarede sagen. Der er så bare lige det ved det, at de har en en karensperiode på to år, så der kan man ikke få noget. Det forekommer mig absurd, når jeg nu har betalt i 25 år så at løbe ind i en karensperiode, som om jeg var et nyoptaget medlem.

Jeg fik fat i en meget sød og hjælpsom dame, der vil dyrke det hele lidt mere, da hun godt kan se, at der må være et eller andet galt. Skal jeg fx bare vente to år, hvorefter jeg vil være berettiget til et beløb ? Hvorfor er jeg ikke berettiget til en sum af de “gamle indbetalinger” fra den hvilende pension? Når man er ansat i fleksjob, er erhvervsevnen netop reduceret varigt og væsentligt, og af samme grund har man været syg, og derfor er det galimatias, at man pludselig er omfattet af en karensperiode, som om man lige var kommet ud fra universitetet.

Hun ringer igen på mandag, der er en af hendes ferieramte kolleger er tilbage på pinden.

Fleksløntilskuddet: Min “løn” er sammensat fra to kilder: først og fremmest fra FKN og dernæst fra Hvidovre Kommune i form af et såkaldt fleksløntilskud. Når jeg lagde de to beløb sammen, syntes jeg ikke, der rigtig kom nok ud af det på bundlinjen. Og regeringen siger jo, at det skal kunne betale sig at arbejde 🙂 Jeg havde kun et par tusinde mere udbetalt nu, end jeg havde på sygedagpenge. Min fornemmelse var, at der var et eller andet galt, men jeg kunne ikke rigtig kvalificere den fornemmelse.

I formiddag fik jeg ringet til dem. Og der er noget galt. Også denne dame var sød og hjælpsom.

(Faktisk synes jeg, at alle de, der på en eller anden måde skal hjælpe, er rigtig søde og hjælpsomme. I hele mit lange forløb, har jeg kun mødt søde mennesker. Det hjælper måske også lidt, hvis man går positivt til opgaven, og ikke går efter manden men efter bolden.)

Hun forklarede på flere måder, at fejlen er, at jeg er startet skævt i ordningen, da min ansættelseskontrakt lyder på den 19. maj og ikke fx 1. maj eller 1. juni, og så går der kuk i noget med modregningen med min rigtige løn fra FKN. Jeg forstod det ikke rigtigt, men vi blev enige om, at jeg bare sender hende den næste lønseddel, der jo vil være “ren”, og så regner hun en gang til.

Måske ender det med, at jeg kommer til penge 🙂

Støttekontaktpersonen: Nu har jeg set hende to gange, og også hun er vældig sød, men jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg får noget ud af det. Det er fint, at vi har brugt de første to gange på at snakke sammen, for vi skal jo lige lære hinanden at kende. Jeg føler bare, at der fra hendes side er tale om papegøje-snak. Hun gentager, hvad jeg siger, men kommer ikke med selvstændige bidrag. Det kan selvfølgelig ændre sig, når vi kommer i gang med de konkrete opgave, jeg gerne vil have hjælp til.

20 Svar
 1. Ellen
  Ellen siger:

  Hovhov I to! Jeg brokker mig over stave- og grammatikfejl!
  Jeg har aldrig brokket mig over kreativ leg med ord – tværtimod – det er jo noget, jeg selv forsøger mig en del med, så det kunne da lige passe, at jeg var efter andre, der gør det samme.
  Og så kan jeg (også) brokke mig over systemer, hvis jeg er sur på systemet eller ikke forstår det. Det er en menneskeret 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Det var på ingen måde grimt ment – men lidt kærligt ment, og med stor respekt for alt det du kan med ord.

 2. Charlotte Frandsen
  Charlotte Frandsen siger:

  Ak ja, det lyder underligt med djøf. Selvfølgelig skal du have det du i mange år har betalt til. Samtidig er det da dejligt at have flere tusinder flere kroner til rådighed hver måned. Jeg ved ikke om du har mulighed, for at flytte til en billigere lejlighed. Jeg tog selv den beslutning sidste år. Og bor nu i en lille 2 værelses lejlighed sammen med min datter. Så se fremad. Se mulighederne. Du virker stærk, så det skal nok gå.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Charlotte

   Ja mht. til JØP har jeg tænkt lidt længere: Hvis man har mistet 2/3 af erhvervsevnen, har man naturligvis været syg først og altså haft en periode uden indbetalinger. Så laver de en karensperiode for “gamle” medlemmer, der er mage til den nye medlemmer får. Så ud fra denne betragtning ville ingen jo nogensinde blive berettiget til en engangssum.

   Næh jeg kan ikke flytte til noget billigere – og jeg har kæmpet i to år for at beholde min lejlighed, som jeg elsker, så det er ikke nogen løsning.

   Jeg er en fighter 🙂

 3. Donald
  Donald siger:

  Det er gode kommentarer. Når jeg ikke orker sådan en række ting, man skal undersøge, ender jeg med at gemme det væk indtil sidste øjeblik – dårlig taktik – Men når det er så vigtigt som her, så må man jo tage det i små overkommelige bidder.

  Hold fast hvor er du god til at skrive om sådan nogle ting! 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Tusind tak for din søde og venlige kommentar!

   Hvis jeg ikke havde det rigtig godt for tiden, havde jeg aldrig kunnet tage livtag med hverken kommune eller pensionskasse, så det glæder jeg mig over. I de dårlige perioder kan jeg slet ikke bevare overblikket eller strukturere. Jeg ville bare give op for forhånd. Eller lidt som du lade det vente til sidste øjeblik, hvilket du har ret i er en dårlig taktik.

   Hav nu en rigtig god dag.

 4. LS ☆
  LS ☆ siger:

  Uha, jeg er SÅ slem til bare at lukke øjnene og håbe på det bedste når det kommer til alt sådan noget kompliceret hejs, som det du står med her. Men det kan jo ikke nytte noget. Så næsegrus beundring for din ‘fastholdenhed’ (kommer Ellen sikkert og siger, at der ikke er noget der hedder *fnis*).
  Ønsker for dig at støttekontaktpersonen kommer til at kunne bidrage med fornuftige og brugbare input. Ellers kan sådan ‘en’ vel også skiftes ud? Eller repareres?

  ps. tak for dine afsnitsoverskrifter (og læsevenlig luft mellem afsnit). Det er så skønt at kunne følge med i lange indlæg på denne måde – når nu jeg er typen, der ikke kan huske det første, når jeg har læst det sidste 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ LS

   Velkommen til min blog og mange tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, da det er første gang, du kommenterer her. Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Vi kalder det da bare “fastholdenhed”, og så må vi argumentere med Ellen 🙂 Der er kun én til at gå i kødet på alle disse ting, og det er mig. Jeg glæder mig over at være inde i en rigtig god periode, hvor jeg har overskuddet til at tage de nødvendige livtag. For tre måneder siden havde det ikke været muligt.

   Støttekontaktpersonen: Jeg ved ikke rigtig med det der udskiftning/reparation. Jeg er et meget høfligt menneske, så det vil være svært for mig at få gjort noget ved det. Der er noget med, at man hver gang skal udfylde et evalueringsskema, og så må jeg jo bruge dem til at fremme ærligheden.

   Det glæder mig, at du kan lide mit design. Jeg prøver at efterleve både Jacob Nielsen (en webdesignguru) og Niels Gamborg: http://www.nielsgamborg.dk/wordpress/brugervenlighed/brugervenlig_tekst.htm og så synes jeg, det er sjovt at lege med ordene.

   Hav en god dag.

 5. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Altså, det er jo noget øv, at alting skal være så indviklet. Men der er jo også en masse positive ting, du kan forholde dig til: At du alt andet lige får flere penge ind på kontoen hver måned, at du har været i stand til både at opdage og gøre noget ved, at beløbet så lidt lille ud, og at du har fået øje på en potentiel mulighed for en udbetaling fra DJØF. Det må du alt sammen være svært tilfreds med. Og nu kommer sommeren ovenikøbet 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Ja tak skal du have – jeg er nu også svært tilfreds. Det er dejligt at være i en rigtig god fase, hvor der er overskud til at tage fat i den slags mærkværdigheder. Hvis JØP ikke kan finde ud af noget, går jeg videre med sagen, for det kan ikke være sandt, at man efter 25 år og med et stort indestående pludselig bliver betragtet som nyt medlem med en karensperiode på to år.

 6. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det er lidt sært at det er så indviklet af få det hele til at være økonomisk korrekt og at man selv skal holde øje hermed, men det magter du jo glimrende, synes jeg og hermed synes jeg også at de kognitive funktioner ikke er så dårlige endda, jvf. forrige indlæg. Det kan godt være du oplever vanskeligheder, som du må lære at kompensere for, men det er ikke lige til at få øje på vanskelighederne i skriftlig henseende.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Tak Jørgen!

   Det var nu et helt tilfælde, at jeg fik øje på den mulighed for en engangssum fra JØP, og overfor kommunen var det bare en fornemmelse. Endnu engang takker jeg en eller anden for, at jeg p.t. har det rigtig godt og generelt er ressourcestærk, så jeg kan få taget fat i tingene. Det havde jeg ikke kunnet i en dårlig periode.

   Det er heldigvis “kun” koncentration og hukommelse, der er ramt. (Skrift)sproget har jeg arbejdet så meget med, at jeg egentlig betragter det mere som en færdighed, altså noget man bare gør, men som man ikke tænker over eller husker på.

   PS: Jeg fandt denne interessante artikel for et par uger siden, men du ved som psykolog nok allerede det hele på forhånd.
   http://depressionsforeningen.dk/kognitive-vanskeligheder-ved-depression-og-bipolar-lidelse/

 7. Kisser
  Kisser siger:

  Jeg tror på, at du kun møder søde og hjælpsomme mennesker på din vej i de snørklede systemer, fordi du selv tager kontakt og viser et initiativ.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Ja det er da nok noget af forklaringen, men jeg tror nu også på det med, at jeg selv er åben og lyttende. Nogle mennesker vil måske skælde damen i pensionskassen ud. men jeg taler pænt til hende, og vi bliver enige om, at det da er nogle underlige regler. Det giver jo hende lyst til at kigge videre på det, og det er jeg jo glad for.

 8. stenbukken
  stenbukken siger:

  Suk Suk. Alle disse ordninger, aftaler, organisationer, kommunen og hvad ved jeg.

  Alt sammen fordrer stort set, at man kan tænke og handle “normalt”.
  Der er bare den hage ved det, at syge mennesker ofte ikke kan handle klart og rationelt. Det er et stort problem i vores samfund og lovgivning.

  Jeg håber du kommer igennem til din pensionskasse – tænker på om der ikke derinde sidder en socialrådgiver, som du kunne snakke med om pension/udbetaling/fleksjob??? De fleste faglige organisationer har socialrådgivere ansat til at rådgive medlemmerne??

  Øv at høre om din støttekontaktperson – håber sandelig at det bliver bedre og kan blive til hjælp for dig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Stenbukken

   Lige p.t. har jeg det rigtig godt, og i det hele taget er jeg jo langt mere ressourcestærk end andre med min diagnose, så derfor får jeg kontaktet både kommunen og pensionskassen. Det kunne jeg formentlig ikke have gjort for tre måneder siden.

   Jeg ved såmænd ikke om JØP har en socialrådgiver, men det har Djøf (mit fagforbund), men hende har jeg ikke så gode erfaringer med. Det skyldes, at jeg for et godt stykke tid siden fik hendes telefonnummer. Jeg ringede op og fik en telefonsvarer, som jeg lagde en besked på, men jeg fik aldrig noget svar. Nu kan jeg godt selv høre, at jeg ikke var vedholdende nok. Hvis JØP ikke arter sig, vi jeg prøve igen.

   Ja jeg ærgrer mig også over det med SKP, og det skal simpelthen blive bedre, for ellers er det spild af min tid og af kommunens penge.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ja, jeg synes også, det ser lidt godt ud, hvis jeg altså kan slippe uden om den der karensperiode.

 9. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Pensionerne favoriser fysiske sygdomme, faktisk er deres regler nok formuleret for ca. 100 år siden. Det skulle man i hvert fald tro, når man læser dem. Jeg ville ikke håbe på for meget fra dem. Selv fik jeg både i pose og sæk, men jeg havde jo også kræft.
  Kommunens udbetalinger burde der kunne komme styr på, før eller siden, men det er ikke så godt at være i fleksjob, som det har været. Jeg synes ikke, der var noget forgjort i, at man kunne opretholde en løn tilsvarende den, man kunne, før man blev syg, men dette er nu blevet ændret, så der nok ikke er ret mange flere penge i det, end når man er på sygedagpenge. Håber, du klarer det trods alt. Og husk at det ikke handler om, hvor meget man tjener, men derimod om hvilke udgifter, man har. Det er noget, der har hjulpet mig tilpasse mig efterlønnen, som heller ikke er meget større end sygedagpenge.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   I mine pensionsbetingelser sondres der ikke mellem fysiske og psykiske sygdomme. Og jeg kan jo stille op med de bunker af erklæringer og attester, som også blev brugt af rehabiliteringsteamet. Næh jeg regner såmænd heller ikke med noget, men det kunne lige godt være dejligt.

   Jeg er helt klar over, at den reform af førtidspension og fleksjob der trådt i kraft den 1. januar 2013 har gjort det markant ringere rent økonomisk at være i fleksjob. Før i tiden supplerede kommunen op til overenskomstmæssig løn. Nu om dage supplerer de op til noget andet, som jeg ikke rigtig ved, hvad er.

   Ja på et eller andet tidspunkt – når jeg ved at alle udbetalinger er rigtige og ikke “skæve” – skal jeg have kigget udgifterne lidt efter i sømmene. A-kassen har jeg dog allerede meldt mig ud af, for jeg vil aldrig kunne drage nytte af dem mere, eftersom jeg ikke kommer til at stå fuldt ud til rådighed for arbejdsmarkedet igen.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.