, , ,

Sikkerhed

Om malware mv.

Denne post handler om det, vi alle indimellem må slås med at få fjernet fra computeren nemlig malware, der en fællesbetegnelse for alt muligt skrammel, man kan erhverve sig ved at bevæge sig rundt på nettet og fx downloade programmer. Definitionen på malware findes her og omfatter bl.a. virus,  trojaner og spyware.

Man skal først og fremmest have et godt antivirusprogram kørende konstant, og programmet skal indeholde en firewall, men det gør de vist alle. Hvis programmet også indeholder muligheden for at scanne for sårbarheder (programmer der trænger til at blive opdateret) er det godt.

Jeg har igennem mange år brugt Bullguard, der kører lige så stille i baggrunden uden at gøre væsen af sig. Jeg gider ikke alle de programmer, der konstant popper op med en masse spørgsmål, jeg alligevel ikke kan finde ud af at besvare, fx reglerne for firewallen, der er sort tale for mig. En af styrkerne ved Bullguard er, at der er dansktalende support døgnet rundt. Man kan chatte med dem eller man kan åbne en supportsag, så man får skriftlige guidelines.

Bullguard koster 500,00 for et år og 1.000 kr. for tre år. Licensen må bruges på tre computere.

Hvis man ikke vil betale for sikkerhed, er Avast  den bedste løsning. Det bygger jeg på Spywarefris anbefalinger og på mange tråde i Facebookgruppen “Support PC og andet”.

Meget af det snavs, man kan få på sin PC, stammer fra downloads, og det er slet ikke let at få øje på de steder, der skal fjernes flueben. Selv store seriøse steder – fx Java – har nu et flueben, der skal fjernes, hvis man ikke vil have installeret MacAfee. Det er rent ud sagt noget svineri, men der er flere og flere, der hopper med på bølgen, forstå det hvem der kan. En måde at imødegå det på er at bruge Ninite, som jeg beskrev for et par dage siden. Herudover er der følgende liste over sider, man i øjeblikket trygt kan downloade fra, men det er et øjebliksbillede, for “markedet” ændrer sig konstant:

Majorgeeks.com
Softpedia.com
TechSpot.com
SnapFiles.com
fileforum.betanews.com
downloadcrew.com

Den største overraskelse ved denne liste er faktisk, at CNet og Dowload.com ikke er med. De har tidligere været sikre.

 

En anden – måske lidt mere radikal – metode at sikre sig på er at lægge en masse uønskede sider ind sin host-fil.  Host-filen ligge her C:\Windows\System32\drivers\etc. Om den har holdt flyttedag i Windows 8 er jeg ikke klar over, men den er let at søge frem med programmet “Search Everything” som jeg også omtalte forleden. Listen over de uønskede sider findes her, Når man kopierer listen ind i host-filen, skal den bare kopieres ind, som den er, der skal ikke sættes “havelåger” # for an linjerne. Hvis man derefter  forsøger at besøge en af websiderne fra listen, får man en fejlside af typen 404 og en besked om, at siden ikke kan vises. (i hvert fald i Firefox).

Hvis der trods alle anstrengelser alligevel komme snavs på computeren, og man ikke selv kan klare en rensning, vil jeg varmt anbefale Spywarefri.

Man åbner en post i deres forum, og efter ret kort tid får man besked fra en supporter om, at han er klar til at gå i gang med rensningen. Man får besked på hvad man selv skal gøre trin-for trin. Det drejer sig typisk om, at man skal køre en masse programmer i en ganske bestemt rækkefølge. Disse programmer resulterer  i en logfil, som man skal kopiere ind til supporteren. For os dødelige er logfilerne det rene volapyk, men supporterne kan altså læse dem. Efter at have kørt mange programmer kan computeren endelig erklæres ren. Det er hele får man gratis, og det er et kæmpe stort arbejde, de lægger for dagen.

De vil ikke selv have penge for arbejdet, men de beder om, at man giver en skærv til Hospitalsklovenene. Det er da ædelt, og jeg gør det altid, og børnene bliver forhåbentlig glade.

4 Svar
 1. Donald
  Donald siger:

  Det er rart at jeg ikke er udsat for den slags malware – bare fordi jeg bruger Linux. Der er andre ting, man skal passe på, selvfølgelig.
  Iøvrig mener jeg at man kan søge efter en fil uden at få ødelagt hånden med klikning ved at skrive

  dir *nogetafetnavn* /s /b
  dir hosts /s /b

  Ja jeg måtte lige google om min erindring var rigtig : You can use FileName with /b and /s to specify that dir is to search the current directory and its subdirectories for all file names that match FileName.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Livet er helt klart lettere med Linux. Jeg begyndte også engang at lege med det, og sætte min in i UNIX, men altid tog så forbistret lang tid. Man kan jo alle tasteoperationer fra Win på rygraden (fx copy paste), og intet af det man har tilegnet sig de seneste 30 år gælder længere, så jeg gav op.

   Jamen du kan ikke søge efter filers indhold på den måde

 2. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det er utroligt hvad man kan udsættes for og passe på. Jeg er i alle tilfælde blevet meget opmærksom på, hvad jeg gør og har fjernet flueben fra java eller hvor det nu er.
  Tak for informationerne, som det er godt at blive mindet om.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Ja du har ret – alle farerne lurer derude 🙁

   Brug Ninite, så er du fri for mange af downloadtruslerne.

   Jeg håber, I kan bruge informationerne. Den med hostsfilen er meget virksom.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.