, ,

SEO Søgemaskineoptimering for mennesker

SEO WebGain Simon Hermansen

En meget givende workshop om SEO

Som omtalt tidligere hjalp jeg GladTeknik med sproglige ting på deres hjemmeside. Til gengæld skulle de så hjælpe mig med at blive klogere på “SEO”, hvis danske pendant er “Søgeordsoptimering”.

Emnet SEO har jeg i flere omgange forsøgt at læse om og gøre mig klogere på. Det har været uden held, for jeg syntes, det blev så “teknisk”, dræbte min skrivelyst og -glæde og altid var rettet mod ejere af webshops, der havde et eneste mål: komme højere op i Googles søgeresultater med henblik på at sælge mere altså profitmaksimering. Det er langt fra min interesse, der er videndeling om de emner, jeg ved, jeg ved noget om.

For at være ærlig har jeg flere gange givet op og følt mig ret dum. Samtidig har jeg undret mig over, at jeg kunne kaste tid (og nogle penge) efter noget, andre mestrer, uden selv at kunne få det til at fungere, når jeg havde det teoretiske fundament på plads og er vant til at sætte mig ind i relaterede emner.

Bureauerne vil meget gerne løse opgaven for mig. Blandt andet vil de gerne skrive mine indlæg. Det takker jeg naturligvis nej til. For det første koster det en formue og man binder sig typisk til seks eller tolv måneder. For det andet tillader jeg mig at tro, at jeg skriver bedre end dem, så jeg skal ikke have et par gutter på 22, der ikke ved om et navneord skal i et eller to ord, ind at rode på mine sider.

WebGain stod for opgaven med at gøre det forståeligt for mennesker

WebGain er et firma, der sælger webdesign, optimering og online markedsføring og er ejet af Simon Hermansen. Som et af de ganske få firmaer sælger firmaet SEO uden binding. Det er virkelig usædvanligt.

Jeg var meget spændt på, om:

  • det overhovedet var muligt at gøre søgemaskineoptimering forståeligt for mennesker,
  • mine sider rangerede så dårligt i Google, som jeg forventede, og
  • om jeg overhovedet havde et fundament at bygge på. Derfor blev jeg meget tilfreds da Simon allerede fra starten sagde, at fordi jeg har så meget indhold, er jeg allerede i gang med at gøre Google tilfreds. Der er noget at bygge på. Det er jo herligt.

Noget af det vi har lært af Coronaen: workshops fungerer fint via fx Zoom

Vi lagde ud via Zoom præcis kl. 10:00 som aftalt. Simon har optaget alle tre timer, så jeg kan se seancen igen, når jeg har glemt guldkornene og jeg har tillige selv noter med de vigtigste konklusioner.

Den første konklusion er, at med værktøjet morningscore.io kan man se, at rangeringen slet ikke er så ringe endda. Noget andet er så, at jeg ikke rangerer godt på de søgeord, hvor jeg helst vil have topplaceringer, fordi jeg synes, jeg har noget erfaring at give af, og hvor jeg har gjort mig meget umage med indholdet. Det drejer sig om “bipolar affektiv sindslidelse” og “Aspergers syndrom”.

Det gør ikke noget, for som menneske er jeg god til “det lange seje træk” (citat Marianne Jelved). Jeg starter med A og ender med Å. Søgemaskineoptimering tager tid, men hvis jeg gør lidt hver dag (og lader de døde ligge lidt), så bør jeg kunne se et resultat om allersenest tre eller fire måneder. Og et resultat vil sige en god placering – måske endda topplacering – i Googles resultater.

Da der er mere end 1.700 blogposter, lader jeg dem være – i hvert fald i første omgang. Jeg er ligeglad med, om nogen nogensinde finder mine dagbogslignende poster, der jo mest er min ven og ventil. Har jeg læsere her og nu er det bare dejligt, skriver læserne kommentarer, er det endnu bedre (jeg har faktisk over 17.000 kommentarer) men går de i glemmebogen, er det forståeligt.

På den anden side set kunne nogle udvalgte blogposter måske alligevel bruges til noget, når jeg er færdig med selve de sider (WordPress, som hjemmesiden kører i, skelner mellem sider og poster), der drejer sig om de to nævnte søgeord/-fraser, fordi nogle af indlæggene fx drejer sig om, hvordan det er at have en psykose oveni det bipolare. Jeg husker ganske udmærket, da jeg gik langs væggene for at finde ud af, om 20’ernes salonmusik kom fra naboen eller fra mit eget hoved. Puha – godt det er datid.

Årsagen til at de gamle indlæg måske kan bruges

Simon præsenterede en hel stribe værktøjer og har efterfølgende sendt mig en liste med links.

Et meget spændende værktøj er answerthepublic.com, der holder øje med, hvad folk spørger om med Google, og det bliver mere og mere interessant, fordi vi i stigende grad stiller spørgsmål med Google; det gør jeg bestemt også selv. Den tid er ovre, hvor man udtænkte enstavelsesord og sendte dem afsted mod mastodonten. I dag spørger vi fx “Hvad er årsagen til bipolar affektiv sindslidelse?” eller “Kan man få medicin mod Aspergers?”

Answerthepublic finder ud af, hvad folk spørger om og så er det jo “bare” at prøve at besvare spørgsmålene med sine sider. Jeg har fx en FAQ om bipolar affektiv sindslidelse. Jamen den vil jeg da klart udvide eller omstrukturere/omformulere, så den netop besvarer spørgsmålene med netop de søgeord, folk bruger. En anden bureauejer har for længst fortalt mig, at jeg skal besvare spørgsmål med mine sider, men jeg har ikke haft fantasi til at forestille mig, hvad folk spurgte om. Det kan jeg nu se ganske gratis. Åh herregud kan det virkelig gøres så enkelt? Svaret er “ja”, når man kommer til de rette mennesker.

De “mest grønne” er de vigtigste at tage fat på, altså de spørgsmål, der stilles tiest.

Som menneske stræber jeg altid efter det perfekte – det kan jeg godt glemme her, altså det perfekte i relation til hele hjemmesiden. Det kommer til at dreje sig om at vælge ud, prioritere og fokusere og så lade resten ligge, for ellers hører I ikke fra mig i et års tid eller to. Selv jeg kan se nødvendigheden af at holde fokus her.

(Der er skam mere tekst under billedet.)

 

answerthepublic på bipolar affektiv sindslidelse

En liste med arbejdsopgaver – men lidt ad gangen

Vi gennemgik en del forskellige værktøjer, jeg kunne stille mine forberedte spørgsmål, og jeg endte med en prioriteret/fokuseret liste over opgaver:

  • Fokusområde 1:
    • Sørge for de rigtige beskrivelser på de vigtigste sider (metadescriptions)
    • Sørge for at de vigtigste sider får de rigtige titler (titel tags)
  • Fokusområde 2: Finde ud af hvorfor mit tema (Enfold) skriver, at man ikke skal beskrive sine billeder, hvis de alene har dekorative formål. Af den grund har jeg selvfølgelig aldrig beskrevet mine billeder (når det skal være indviklet, hedder det at “sætte alt tags på”). Nu har jeg ca. 4.700 billeder, der mangler disse beskrivelser. Michael fra designunivers må kunne svare på det. Han er verdensmester i Enfold.
    • Herudover forstår jeg ikke, hvordan et af værktøjerne kan ende med alle de billeder, når mediebiblioteket kun rummer ca. 1.000 billeder. Det kan Simon nok svare på, når det andet er på plads.
  • Fokusområde 3: Hvorfor er der så mange af mine gamle poster, der efterlader en ramme til et eller flere billeder, men billedet er der ikke. Jamen jeg har da ikke slettet det… Jeg har masser af plads hos cHosting, så jeg sletter aldrig noget. Det må de kunne svare på. Det er formentlig sket i en eller anden konvertering. Det er rigtig træls!
  • Fokusområde 4: Måske kan morningscore (var det vist) hjælpe med at få ryddet op i døde links, som jeg har 1.400 eller 1.600 af. Det skyldes, at siden er så gammel (fra 2007 og noget er endnu ældre: helt tilbage fra december 2004, hvor jeg registrerede domænet, men konverteret mindst fem gange) og at verden omkring min side og mig ikke har stået stille. Det, jeg dengang linkede til, findes bare ikke længere. Vupti har man et dødt link. Hver måned får jeg en rapport over dem. Jeg har endnu ikke orket at gå i gang med dem, for det er både kedeligt og besværligt. Så den mail har bare fået en tur med slettetasten.

En liste med ting, jeg ikke skal kigge på

Simon lavede også en liste med ting, jeg kan hoppe op og falde ned på. Det drejer sig – i hvert fald indtil videre – om:

  • Google Search Console, der rapporterer fejl, der ikke giver mening. Jeg har tidligere brugt meget tid på at prøve at forstå dem, men det har været spild af tid. Men hvor skulle jeg dog vide det fra?
  • Google Analytics, der har lavet om på alting, hver gang man kigger ind. Jeg kan slet ikke overskue det.
  • morningscore fortæller, at det er et problem, at jeg ikke bruger en bestemt overskrift, der hedder H1. Den slags “problemer” finder den også ca. 4.500 af – men det er helt lige gyldigt, for det jeg gør er godt nok, nemlig øverst en H2 og dernæst H4 til underoverskrifterne. Bare man er stringent og altid gør det samme på alle sider og i alle poster, er det fint nok. Først det lille tal efter H og så et større tal efter H. Herregud det er jo bare en maskine, der skal prøve at forstå en struktur, som bare skal være stringent. Og det står jeg inde for, at den er.

Nu ved jeg præcis, hvor jeg skal sætte ind

Nu er hele dette her Google-cirkus kommet ned i menneskehøjde, jeg ved, hvor jeg skal sætte ind, og jeg er klar over, hvad jeg kan se bort fra. Jeg har fået præsenteret en masse nye værktøjer, de fleste gratis, selvom de har en begrænsning. Det gør ikke noget. Man behøver jo ikke køre en ny scanning, hver gang man har lavet en enkelt rettelse.

Tænk at det kan pilles fra hinanden, når det er ens mål. Det er virkelig dejligt. Det kan jo ikke være sandt, at almindelige mennesker ikke kan lære det. Nu tror jeg i hvert fald på, jeg kan. Jeg elsker læreprocesser, og dagen i dag fra 10:00 til 13:05 var en lang læring. Herligt.

Tak WebGain og GladTeknik for samarbejdet!