Rejseholdet

Min favoritserie

Jeg er vild med den 20 år gamle serie “Rejseholdet”, der nåede at få en Emmy Award i 2002 i kategorien Bedste Internationale Dramaserie, så når jeg ikke kan sove, napper jeg lige et afsnit eller to, hvis de hænger sammen. Jeg har dem selv, idet jeg købte dem hos Blockbuster for nogle år siden.

Det fascinerende er, at serien bygger på virkelige hændelser rundt omkring i landet, og altså ikke rummer noget “Københavneri”. Lige så fascinerende er det, at vi får et kig både på karaktererne på arbejde og ind i deres mere eller mindre kaotiske privatliv.

Jeg tuder stadig med Ingrid, når hun mister sin elskede Søren, og føler med IP, når han ikke ved, hvad han skal stille op med sin alkoholiserede kone. Kirsten. Han tror dog på en fremtid for dem, da hun går i Minnesotabehandling.

Karaktererne

  • Drabschefen Ingrid Dahl (spilles af Charlotte Fich) mister sin elskede Søren allerede i afsnit to. I seriens slutning føler hun sig overbevist om, at kriminalinspektør Ulf Thomsen er hendes far, men han overbeviser til gengæld hende om, at det ikke kan være sandt.
  • Min favorit er Thomas La Cour (spilles af Lars Brygmann), fordi han har “særlige evner” og er en smule speciel. Han er den mest tænksomme og charmerende på holdet, og uden ham er der mange opklaringer, der ikke ville være blevet til noget. Sit privatliv holder han som hovedregel for sig selv.
  • Allan Fischer er skøn. Han opfører sig til tider som en rå gadedreng, men han skaffer gode og hurtige resultater til gruppen. Og så kan han løbe enormt stærkt.
  • IP, Jens Peter Jørgensen, (Spilles af Waage Sandø) Vicekriminalkommissær. Bakker Ingrid op i alt hvad hun gør, selvom han egentlig blev tilsidesat, da Ingrid blev forfremmet til drabschef. Han har problemer på hjemmefronten, idet konen Kirsten har et alkoholmisbrug og en affære med Ulf.
  • Ulf Thomsen (spilles af Erik Wedersøe) er kriminalinspektør og således den øverste chef for rejseholdets drabssektion. Ulfs affære med Kirsten bringer mislyde i det mangeårige venskab med IP.
  • Gaby Levin (spilles af Trine Pallesen) er den, der får det hele til at hænge sammen, når resten af mobilkontoret er ved at brænde sammen. Hvor ofte har man ikke hørt Ingrid sige “Alle rapporter til Gaby. Og jeg mener alle”?
  • Johnny Olsen (spilles af Lars Bom), den der sørger for at flytte mobilkontoret rundt i landet, udvikler et forhold til Gaby. Det ser ud til at holde trods mange bump på vejen.

Indhold

Der er i alt 32 afsnit (herligt) og de er skåret over en fast læst med et par minutters intro, der ofte er begivenhederne op til forbrydelsen.

Kriminalfolkene ringes op midt i deres dagligdag eller -nat og tager afsted med det samme efter at have pakket det mest fornødne. IP mangler altid rene skjorter, så han køber sig frem undervejs.

Gaby rekvirerer mobilkontoret, som Johnny Olsen kommer med og pakker ud, og så kan efterforskningen gå i gang. Det lokale politi har som regel været i gang siden dagen før, men rejseholdet har typisk ikke så meget til overs for deres arbejde.

De fordeler opgaverne mellem sig: Ingrid leder og fordeler, Fischer forhøringer, La Cour gerningsstedet, Gaby journalfører, IP resten.

Der mangler afhøringer, der mangler tekniske spor og La Cour, der altid har ansvar for gerningsstedet, har endnu ikke været ude at finkæmme stedet og talt med sig selv 🙂

Der er fart på, og det er klart, når det hele skal nås på en time. Ofte går de efter en bestemt person og er overbeviste om, at det er ham eller hende, der har begået drabet, men lige så ofte ender afsnittet med, at de bliver klogere og må udpege en helt anden gerningsperson. Det er noget af det, der gør serien spændende selv efter femte gennemsyn.

Politipolitik

I går så jeg del fire, hvor en af de lokale betjente i Nakskov udøver vold mod en narkoman for at få hende til at fortælle, hvor kæresten Splejs befinder sig. Fischer bliver rasende, da han finder ud af det, og det er anden gang, det sker. De har ellers givet hinanden håndslag på, at den første episode er glemt, men nu siger Fischer “Ikke denne gang”.

Til tider virker det som om retsplejeloven primært er vejledende; det siger i hvert fald “Geniet Boysen”, der er retsmedicineren. De skal have vidneudsagn eller tilståelser, koste hvad det vil, men de behandler vidner og anholdte ordentligt hele vejen igennem.

Samlet set synes jeg, de opfører sig meget ordentligt og meget menneskeligt med forståelse for de mennesker, de kommer i kontakt med.

Jeg tror lige, jeg snupper et afsnit mere.

God søndag.