Recovery

Recovery betyder “at komme sig”. I denne artikel fra Psykiatrifonden er de to væsentligste typer af recovery beskrevet:

Er der forskel på den personlige recovery og den kliniske recovery?

”I den personlige recovery er der fokus på håb og drømme, og på at man udvikler sig og får en personlig tilfredsstillende livsstil, hvor man får magten over sit eget liv og sygdommen. Den kliniske recovery læner sig op ad den mere klassiske rehabilitering og behandling, hvor der er fokus på evidens, funktionsniveau og på at blive helt symptomfri.”

Der er også noget, der hedder “Skolen for Recovery” som er knyttet til Psykiatrisk Center Ballerup under Region H.

Det lyder alt sammen så fint. Samtidig har jeg det sådan, at jeg skal tro på det, og det gør jeg ikke. Jeg tror ikke på, at jeg nogensinde bliver “rask”. Det eneste, der kan være lidt “recovery-agtigt”, er mine tanker om det at skabe det bedst mulige liv på de præmisser, jeg nu engang har: Jeg vil gerne arbejde så meget/godt, som jeg nu kan, jeg vil gerne bryde ensomheden og jeg vil gerne acceptere den, jeg nu engang er blevet med min sygdom.

Det med at være blevet en anden martrer mig. Jeg kan stort set ikke genkende mig selv efter en enorm faglig og social deroute. Jeg prøver at gøre det så godt, som jeg kan, men der er milevidt tilbage til det gamle niveau. Og det er heller ikke målet.

Når jeg læser på Skolen for Recovery, forekommer det mig alt sammen at være gammel vin på nye flasker. En slags billig selvterapi. Jeg tror, jeg er mere til den kliniske recovery, men heller ikke den viser resultater. Den viser maksimalt, at jeg ikke bliver “rask”. Og det har jeg det egentlig udmærket med, for så kan jeg forholde mig til det, og med det udgangspunkt lægge nye strategier.

 

4 Svar
 1. Anette
  Anette siger:

  hvis det de samme ledende som da de opgave mig på Ballerup (du får det ikke bedre, den er helt, gal, du er rask, vi afslutter forløbet) personer, så det ikke bare gammel vin, men nye måder at sige “tag dig sammen” og “hvis behandlingen ikke virker så det din egen skyld, og vi vil ikke tilpasse behandlingen til dig og din situation”
  undskyld for opkastet… fik meget sur smag i munden….

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Det lyder sørme ikke godt. Ikke fordi jeg behøver blive talt efter munden, men det der kunne jeg ikke klare. “Tag dig sammen”. Jamen jeg har taget mig sammen hele mit liv.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.