, , ,

Rå gulerødder

En besked via Facebook

Jeg sendte lægen Charlotte Bøving fra “Lægen flytter ind” en lille kort besked via Facebook, hvor jeg bare skrev, at jeg vældig godt kunne lide hendes udsendelser, og at hun var meget inspirerende for mig og mit vægttab. Jeg sendte hende linket til den relevante blogpost.

Jeg fik verdens sødeste svar tilbage. Jeg er imponeret af, at hun tager sig tid til det. Hun kan jo ikke kommunikere med alle sine seere/patienter/klienter mv.

Nu har jeg så sendt hende det Excelark, jeg bruger til at styre mit eget vægttab med, og tilbudt hende at hun bare kan bruge det. Hun har allerede svaret. Det er da imponerende. Menneskeligt overskud!

Kilogram har (også) social slagside

I aftes så jeg sæson 3, nr. 4 af 5. Afsnittet handler om Emil på ca. ti år, der har været på julemærkehjem, hvor han tabte ti kilo. Han var der vist i ti uger. Han har taget det hele på igen, eftersom han vendte hjem til de dårlige vaner: Usund mad og ingen motion. Hele familien er overvægtig. Da de laver pasta bolognese, får vi lov at se et billede af pakken med det hakkede oksekød: 14 – 18 pct. fedt!

Charlotte spørger, hvor grøntsagerne er henne? Moderen svarer, at budgettet er temmelig stramt, så der er ikke råd til at købe grøntsager, da de er dyre. Og det har hun jo ret i! Kilogram eller mangel på samme har social slagside. Jeg har prøvet det selv, da jeg var på sygedagpenge. Men jeg fandt alligevel luft til de frosne – ganske vist økologiske – pizzaer… Der skulle jo imidlertid være til husleje, frisør og medicin osv. Der er ganske enkelt udgifter, man ikke kan fjerne.

Charlotte giver hende alligevel et lille hip: der kan købes temmelig meget grønt for de penge, de bruger på kassevis af Matadormix, roulader mv.

Det handler selvfølgelig om prioritering; men at prioritere forudsætter at man har noget at “prioritere med” (eller hvad det nu hedder). På kontanthjælp med det såkaldt “moderne” kontanthjælpsloft eller på integrationsydelse tror jeg, det er rigtigt, at der ikke er penge til ordentlig mad. Af og til tænker jeg på, at det beløb, jeg nu bruger hos Aarstiderne, er større end det, en hel familie på kontanthjælp må leve af en i en måned.

Når jeg står i kø ved kassen nede i Kvickly, kan jeg ikke lade være med at se på, hvad de andre har i kurven og kombinere det med påklædning mv. Jo flere chips og kager jo flere klædningsstykker fra føtex. Det slår sjældent fejl.

Og så til gulerødderne

Hver uge får jeg leveret en stor pose gulerødder, som primært skal bruges til mellemmåltider – men jeg spiser aldrig mellemmåltider, og det har jeg aldrig gjort. I øvrigt synes jeg rå gulerødder er temmelig kedelige.

På samme måde har jeg aldrig spist chips, kager, slik og den slags. Jeg kan bare ikke lide det. Ca. en gang om året går jeg ned efter en pizza hos den lokale pizzapusher, fordi tanken om den er forjættende. Det slår bare aldrig fejl, at når jeg har spist to stykker, er jeg ved at kløjs i alt fedtet. Så 5/6 ryger i skraldespanden.

I udsendelserne er det slående, at de alle begynder at spise rå gulerødder, når Charlotte har hanket op i dem. Det holder næppe i længden, da de jo er kedelige. Hvorfor laver de ikke varme retter med spændende kombinationer af smukke, farverige, sprøde, velsmagende grøntsager og maks 100 gr. magert kød? Svaret er enkelt: Man skal lære det, det falder ikke ned fra himlen.

Jeg køber mig fra læringen. Stod jeg selv med to stokke grønkål, 100 gr. kalkun i tern, to rødbeder og et bæger yoghurt 0,4% , ville jeg virkelig ikke vide, hvad jeg skulle stille op med det. Nu skal jeg bare følge opskriften, hvorpå det som hovedregel ender godt.

Ind imellem laver jeg selvfølgelig tåbelige fejl. Det er fx ret dumt at tage fejl af bredbladet persille og koriander. Nåh men så fik jeg da koriander nok for en uges tid 🙂 Jeg synes også, det er svært at dosere saltet. Ofte lyder opskriften på: “En knivspids salt”. Aspergerdelen af mig tænker straks: “Det kommer vel an på, hvilken kniv, jeg bruger”.

God skærtorsdag til dig og dine.

4 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det er rigtig nok, at rå gulerødder måske ikke for mundvandet til at løbe hos alle. Selv ville jeg faktisk gerne spise en rå gulerod somme tider, men mine bisser er så elendige, så jeg tør ikke rigtig. Så er det jo godt, at man kan findele gulerødderne, så de bliver lettere at tygge, i en salat fx. Man kan også med fordel rive dem eller skære dem i tern og putte dem i kødsovs. Sovsen strækker længere, er sundere og smager bedre. Ren gevinst.

  Jeg er stadig ikke med på, at grøntsager er dyre. I min regnskabsbog passer det simpelthen ikke. Selv hvis man er presset for tid, kan man få ganske billige, frosne grøntsager, der bare puttes direkte i maden, mens man laver den.

  Hvis forklaringen er, at man har vænnet sine smagsløg til at synes bedre om citronhalvmåner og den slags (bwadr, forresten), så kan det jo godt være, at der ikke er plads til grøntsager i kostholdet, men det er en anden snak.

  Jeg har indtryk af, at mange overvægtige drikker deres kalorier i stedet for at spise dem. Nu tænker jeg i langt højere grad på Coke, alkohol, energidrikke, diverse sodavand end på din hyldeblomstdrik, som du da ikke skal mobbes for mere.

  Jeg har kun set en enkelt snas af et af Charlotte Bøvings programmer. Det skyldes ikke, at jeg ikke kunne lide hende, men snarere, at til daglig har noget at gøre med sundhedsvæsenet så tit, at jeg ikke gider have kontakt med det by proxy i fjernsynet også.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Øv med dine tænder. Mundtørhed? Hvis ja så kender jeg jo alt for godt problemet. Jeg har stadig dage, hvor jeg næsten ikke kan tale, og hvor tungen klistrer til ganen. Det er rigtig ubehageligt.

   Hvis man laver en rigtig bolognese skal der revne gulerødder i. Så jeg er helt enig med dig!

   Jeg læste faktisk lidt om Sundhedsstyrelsens kostråd i går. De mener du har ret i, at frosne grøntsager også er gode. Selv kan jeg bare godt lide at stå med de rå varer og smage på dem, inden de bliver varmebehandlede. Næh du har jo nok ret i, at der ikke skal spares mere end en citronmåne for at finansiere en pose gulerødder. Ja citronmåner mv. er ganske enkelt ulækre. Jeg tror faktisk ikke, jeg nogensinde har smagt en citronmåne.

   Hyldeblomstdrikken er helt afskaffet her på matriklen og er erstattet med vand. Det sparer 1.700 kcal. pr. dag! Jeg savner den faktisk ikke.

   Jeg forstår godt, at du har fået rigeligt af sundhedsvæsenet. Sådan en periode har jeg også haft. Jeg har snart set alle udsendelserne, og det har givet mig et ordentligt spark i bagdelen. Jeg rører mig ikke, og det har jeg planlagt at begynde på faktisk lige om lidt, da solen skinner, og det lige p.t. ikke er snestorm. Da jeg motiveres af tal og statistikker, så jeg kan se fremdriften skridt for skridt og det på skrift, har jeg downloaded en skridttæller. Jeg hverken lover eller garanterer, at det ikke er en døgnflue, men jeg er indstillet på at give det en chance – også selv om jeg faktisk synes, det er uendelig kedeligt at gå tur. Jeg overvejer at høre en lydbog undervejs, da det alligevel er for tidligt at høre fuglestemmer.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.