Politik

Jeg vil også være med

Både Henny og Fruen i Midten har allerede skrevet refleksioner over den nye politiske situation, men jeg vil også være med:

I mange år har jeg syntes, at demokrati kan anses som flertallets diktatur over mindretallet, og det føler jeg mig nu bekræftet i. De næste fire år skal et kolossalt mindretal på 49 komma et eller andet pct. leve med, hvad flertallet nu finder på. Det drejer sig om ét fem sølle mandat mandater.

Socialdemokraterne havde det bedste valg siden 1998 og gik flere mandater frem, men da andre (SF og Radikale) gik mere tilbage end sosserne gik frem, kunne rød blok ikke tælle til 90.

En der godt kunne tælle til 90 var Lars Løkke fra Venstre. Han var også nødt til at fokusere på hele blokken, for hans eget parti gik temmelig meget tilbage. Dem, han tæller med, er i særlig grad DF, der nu er Danmarks næststørste parti, og som kom ind med 37 mandater. Hver femte dansker har stemt på dem… Hvad sker der dog? Jo der sker det, at det er nemt at forstå, hvad de siger med deres simple budskaber, og det er der åbenbart mange, der falder for.

Men sådan gik det til, at vinderen nu trækker sig og heller ikke vil være partiformand længere, mens taberen har fået til opgave af Hendes Majestæt at undersøge mulighederne for at danne en flertalsregering. Det med flertallet kan nok komme til at knibe gevaldigt, for DF har fire punkter, hvor de ikke vil rykke sig en tøddel:

 • Strammere udlændingepolitik
 • Op med grænsebommene
 • Strammere kurs overfor Den Europæiske Union
 • En vækst i den offentlige sektor på 0,8 pct. årligt.

Man må sige, at de indtil videre holder sig til deres valgløfter. I sær det sidste punkt bliver det svært at få den kongelige undersøger med på, da en af hans mærkesager netop er 0-vækst i den offentlige sektor.

Man kan spørge, om vi egl. kan tillade os at sætte bommene op igen? Er det ikke et Den Europæiske Union-anliggende? Men Danmark har selvfølgelig retsforbeholdet, så måske.

Jeg satser på en mindretalsregering, der kan køres i sænk i løbet af ingen tid og derefter så et hurtigt valg med et systemskifte, for jeg tør næsten ikke tænke tanken om det andet – og da slet ikke, hvis det skal vare i fire lange år.

 

16 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Forskellighederne i lejren ar så store, at det næppe holder længe. Alternativt bliver det tandløs symbolpolitik, og det er måske ikke det værste at håbe på, selvom det bliver hårdt for dem, det går ud over, og vi ved jo godt, hvem det er.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   “… det næppe holder længe.” – gid du har ret! Jeg kan godt være bekymret selv for symbolpolitikken, for du har ret, det går jo ud over nogen.

 2. Anni Guldberg
  Anni Guldberg siger:

  Det var vel også en “taber” af valget,, der sidste gang dannede regering – med alle løftebrudssagerne som konsekvens! . Et sted skriver du, at du ikke kan udstå DF, og at LRR forekommer at være meget arrogant! Tænker du på, at du måske på den måde er med til at stigmatisere alle de mennsker der har stemt på DF. . Tonen politikerne anvendte over for hinanden i den nu afsluttede valgkamp tror jeg du er enig i ikke var køn og burde ændres, så de i stedet for at nedgøre modstandere flyttede fokus på eget partis fortræffeligheder. Men al forandring begynder som regel hos en selv. –

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anni

   Velkommen til min blog og tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, da det er første gang du kommenterer her.

   Jeg har ikke noget imod at stigmatisere dem, der har stemt DF, for jeg forstår dem ganske enkelt ikke. Jeg mener, de trækker Danmark i den gale retning henimod et nationalistisk og snævertsynet samfund, og det bryder jeg mig ikke om.

   Vi to bliver aldrig politisk enige, men det behøver vi jo heller ikke.

 3. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Nu må vi se, hvad der sker. Hyppige valg er ikke ønskværdige alt andet lige. Valg (og trusler herom) sætter alting i stå, og ingen kan finde ud af at vedtage noget som helst.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Du har ret i, at valgrygter/-trusler sætter alt i stå, men måske er det bedre med stilstand end den retning LLR vil i 🙂

 4. Henriette
  Henriette siger:

  Nej, han har ikke et flertal mod sig, så længe han har er flertal i folketinget, der peger på ham og støtter ham som statsminister. Enhedslisten var jo også parlamentarisk grundlag for HTS’ regering, uden selv at være en del af regeringen.

  Vi er nok mest uenige i Eu- spørgsmålet – her er jeg jo mere influeret af de tyske socialister 🙂
  Iøvrigt tror jeg, du vil glæde dig over at over 10 000 mennesker lige nu demonstrerer ved Brandenburger Tor under parolen ” Flüchtlinge wilkommen”. Og fredag aften ringede 230 kirker i Köln 23 000 klokkeslag, symbolsk et slag for hver flygtning, som er druknet i Middelhavet siden 2000. Meget gribende, synes jeg.

  Takket for velkomsten. Jeg læser ikke så mange blogs, men jeg vil kikke forbi indimellem. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henriette

   Årh ja det har du da ret i – altså det med flertallet imod ham.

   Jeg er europæer ind i hjertet, og synes, at vi kan gøre det bedre sammen end hver for sig. Jeg tænker også, at en krig som 2. verdenskrig vil ikke kunne finde sted igen, når vi er godt og grundigt forbundne med hinanden. Hvordan ser det ud fra din stol?

   Den klokkeringen ville jeg sørme gerne have oplevet. Det lyder som en fantastisk manifestation af medmenneskelighed. Det er netop den, jeg synes mangler i Danmark efterhånden.

   • Henriette
    Henriette siger:

    Jamen, jeg er også europæer langt ind i hjertet og knoglerne – jeg er enig med dig i at Europa skal være et fredens projekt, men også ud fra et socialt og medmenneskeligt synspunkt mener jeg, at nationalstaterne står overfor nogle udfordringer, som de vanskeligt kan klare alene. Flygtninge, løndumping, økonomisk krise og hele sparepolitikken, som har ramt Europas befolkninger så hårdt, kunne jeg tænke mig et fælles, internationalt opgør med og samarbejde om.
    Jeg bor jo i udkantsdk og er iøvrigt lidt trist over, at vi får skylden alene for DF’s fremgang. Når man ser på danmarkskortet er det altså kun Sønderjylland og vest- og Midtsjælland, som overvejende har stemt DF. Hos os på Lolland Falster var der altså rødt flertal. Og i Guldborgsund kommune, hvor jeg bor, var der rent faktisk både politisk og medmenneskelig vilje til at tage flere end de 172 flygtninge, vi har fået tildelt. Men i erkendelse af, at kommunekassen næsten er tom, kuldsejlede dette projekt. Jeg prøver vist bare at sige, at samme storsind kunne DK’s rigeste kommune, Gentofte, altså ikke mestre. Socialdemokraterne har tabt mange vælgere hernede pga dagpenge- og kontanthjælpsreformerne, som har ramt hårdt i en egn, hvor der er meget lidt fast arbejde at få.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Henriette

     EU som et fredens projekt – det er en flot formulering, som jeg tror på. Der er SÅ mange problemer (jeg gider ikke kalde dem udfordringer), som vi løser bedre sammen end hver for sig. Jeg synes, du har fat i mange af de rigtige problemer, når du lister dem op.

     Du har ret i, at det er urimeligt, at hele udkantsdanmark bliver lagt ud som dem, der har stem DF. Det er jo nemlig “kun” Sønderjylland og Vestsjælland, men det er også nok!

     I København havde vi jo også rødt flertal, og det er jeg glad for. Det pudsige er, at lige netop i København har vi mange flygtninge og indvandrere, og alligevel stemmer vi rødt.

 5. Henriette
  Henriette siger:

  Jeg synes nu ikke, det er så svært at forstå eller forklare. Man skal nemlig ikke helst have et flertal bag sig for at danne regering i DK, men man må ikke have et flertal IMOD sig. Vi har en tradition for at have mange mindre partier i DK og derfor passer denne form med mindretalsregeringer bedre til vores system. I Tyskland er det jo omvendt – få store partier og flertalsregeringer. Og hvor tyskerne hænger på deres regering i samfulde 4år, kan vores statsminister jo udskibe valg nårsomhelst. Hvis vi er heldige holder Løkkes regering ikke længe 🙂

  Socialdemokratiet fik et godt valg, ikke fordi danskerne pludselig bedst kunne lide deres politik, men nok mere fordi Løkke blev valgt fra. Jeg kender 3 personer, som normalt stemmer blåt, men som valgte socialdemokratisk denne gang, alene for at undgå Løkke.
  Vi er ikke helt enige politisk vi to, men jeg har læst flere af dine indlæg og det glæder mig sådan at læse, at nogle i blogland trods alt tager afstand fra tonen i debatten, som jeg finder helt og aldeles afskyelig og under et land som Danmarks værdighed.
  Vi må håbe det snart bliver anderledes og holde hovederne kolde og hjerterne varme, mens det her står på.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henriette

   Velkommen til min blog og tak for din kommentar, der lige skulle godkendes, da det er første gang, du kommenterer her hos mig.

   Jeg er godt klar over det med ikke at have et flertal imod sig, men havde da lige glemt det. Hvis LLR nu ikke kan etablere en flertalsregering, har han så ikke automatisk et flertal imod sig?

   Det er interessant, det du skriver om, at flere har valgt Helle til for at vælge LLR fra. Jeg troede egl. ikke, at vælgervandringen gik den vej.

   Det er dejligt at du kommenterer selvom vi ikke er helt enige – tak for det!

   Jeg tror, du har ret, når du skriver, at vi må holde hovederne kolde så længe, der er behov for det. Jeg håber det hurtigt går over.

 6. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg håber, du får ret i det med mindretalsregeringen, der kan væltes i løbet af ingen tid. Det kort, du viser her, fik en af mine bekendte til at kræve Danmark til Kongeåen. Det er måske at gå lidt vidt, men det er lige før, man kunne erklære sig enig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg tror på den med mindretalsregeringen. Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har haft en sådan, men det plejer vist ikke at gå særlig godt særlig længe, og det ville fryde mig!

   Den med Komgeåen er god. Det stemmer jeg for. ?

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.