Paul Richard STEGEMÜLLER

Paul Richard STEGEMÜLLER havde et barnebarn nemlig Dariusz Dolega, som sendte mig en mail i juni 2013. Jeg fik aldrig fulgt op på den mail i sommer, men det var tydeligt, at han havde været godt og grundigt i gang med Google og efternavnet Stegemüller. Når der kommer en henvendelse om en Stegemüller, kan jeg være sikker på, at det er nogen, der hører til min slægt. Slægten er svær at finde, fordi det omfatter søgninger i Polen, Spanien og Schweiz, men har man først fat i navnet, så er den god nok. Hurra for Google!
Jeg har slægtsforsket i 10 år og er kommet langt omkring med adskillige danske bondeslægter, men min store interesse vil altid være ophavet til min oldefar Wilhelm Rudolph Stegemüller. Han kom til Danmark i 1890 som tilkaldt til Brede Klædefabriks hatteafdeling. Han var en meget dygtig hattemager. Direktør Daverkosen fra Brede Klædefabrik tilkaldte tyske mestre, da de danske arbejdere strejkede og krævede medlemskab af fagforeninger! Måske kan man kalde min oldefar for skruebrækker?
Det er guld værd, at Dariusz Dolega har henvendt sig. Han kan interviewe sin onkel Rudolfo Stegemüller, som jeg også har haft kontakt med, men kontakten uddøde desværre – faktisk troede jeg, at Rudolfo var død. Nu kan jeg måske finde flere billeder og få sat navne og datoer på endnu flere af slægtens medlemmer. Så er der atter energi i slægtsforskningen og det er herligt.
Det er svært at arbejde med slægter i udlandet. Det skyldes, at det kun er i Danmark at arkivalier efter en vis tid afleveres til de fire landsarkiver. I udlandet forbliver arkivalierne der, hvor de blev skabt. Det vil sige, at kirkebøgerne bliver i kirkerne, men hvordan i alverden kan man sidde i Danmark og udpege en kirke? Bare i Frankfurt an der Oder, som min oldefar kom fra, er der fire store kirker, og hvor skal man så ende og begynde? Her er familiens hjælp uvurderlig – jeg skal i gang med at scanne materiale til Dariusz.
12 replies
 1. Donald
  Donald siger:

  Nå nej, det hjalp ikke rigtigt at søge på familysearch.org, min farfars forældre kan jeg ikke finde spor af. Min kusine skrev i 2003 at hun heller ikke kunne finde rødder, men så pyt da, vi ved meget om min farfar, selv om det er 98 år siden at han døde.

  Jeg synes det er morsomt, at du formoder at din hattemager-forfader faktisk har været en slags skruebrækker! Det er jo lidt parallelt med hvad man gør i dag: Importerer billig arbejdskraft. Jeg vidste ikke at det altid har fundet sted. Men ligesom i dag så har man dengang sikkert haft forståelse for de ofte fattige mennesker, der gerne ville forlade deres hjemstavn i Tyskland i håb om at få bedre løn og arbejde. Det er arbejdsgiveren, ledelsen, som fagbevægelsen er oppe imod, og så må man prøve at hjælpe indvandrere til også at få bedre forhold.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Family Search (FS) er et godt sted at søge, netop fordi mormonerne har udgivet så meget materiale. Man skal dog altid selv tjekke sine fund fra FS, især hvis det er de indtastede kilder – alle kan tage fejl eller læse forkert. Der er også en del af FS, der rummer det materiale slægtsforskere har indsendt, her skal man være ekstra påpasselig.

   Jeg bryder mig for så vidt ikke om at tro, at min oldefar var en slags skruebrækker, men hans ankomst til Danmark i 1890, passer perfekt på det tidspunkt, hvor der var strejker på Brede Klædefabrik.

   Et spørgsmål, der har optaget mig meget er hvorfor min oldefar forlod Tyskland – men det har jeg ikke kunnet finde noget svar på. Han efterlod sin mor og to mindre søskende. Hans far Friedrich Rudolf Wilhelm Stegemüller var død 19 år tidligere. Jeg har haft kontakt med en ældre dame, der har boet hos min oldefar, og jeg spurgte hende, om han nogensinde rejste til Tyskland for at besøge sin familie der, eller om de kom herop på besøg. Det mente hun ikke var tilfældet. Jeg spurgte også til, om der kom breve var Tysklan til ham, men det mente hun heller ikke. Jeg synes, det er mærkeligt at en ung mand på 28 år tilsyneladende rejser herop og brænder alle broer bag sig. Der må gemme sig en historie der.

   Svar
   • Donald
    Donald siger:

    Ja måske gemmer der sig en historie, Stegemüller. Måske er det bare fordi det var SÅ dyrt at rejse med toget, det var dyrt at sende breve, og lønnen på Brede var netop ikke særlig stor. I familier med mange, mange børn accepterer man måske lettere at nogen af dem rejser bort. Jeg skal prøve at finde eksempler. Min mors familie er en undtagelse fra den slags regler: I samfund med traditioner sørger man for at holde kontakten; men selv dér ved jeg at der var nogle af de fattige familiemedlemmer, som blev glemt eller gemt bort.

    Svar
    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Donald

     Interesserer du dig selv for slægtsforskning?

     Jeg har ikke det indtryk, at familien var fattig, og jeg tror også, at lønnen for en mester var anstændig, men det er ikke noget, jeg har undersøgt yderligere. Det gik op for mig, da jeg sad og scannede materiale til Dariusz Dolega, at jeg har så meget materiale om min oldefar, at der kan blive en lang historie ud af det. Jeg skal “bare” sætte mig ned og prøve at systematisere alle informationerne og så skrive det sammen til en sammenhængende historie. Den vil jeg bringe her på bloggen, når jeg bliver færdig.

     Du skriver om de mange søskende – men det var der i og for sig ikke. Da oldefar var rejst til Danmark i 1890, var der to tilbageværende mindre søskende, og dem har jeg selvfølgelig ledt en del efter uden held.

     Svar
 2. Bodil
  Bodil siger:

  Hej Hanne
  To ting:
  For det første kan du finde mange arkivalier på http://www.familysearch.org ved at kigge under Search og køre siden i bund, her kan du så vælge verdensdel og siden hen land – der er utallige kirkebøger, også tyske.
  For det andet, så tror vi mormoner ikke, at det gør nogen større forskel for vores personlige frelse, om vi foretager dåb for vore afdøde slægtninge. Derimod er vi meget optagede af at lære vore forfædre at kende, hvem de var, hvordan de levede, tænkte osv. Der ud over er det sandt, at vi, når vi har identificeret dem, foretager stedfortrædende dåb for dem i vore templer – men det er at betragte som et tilbud til dem, som de kan tage imod eller afslå – ikke som folkekirken, som “tvangsdøber” alle småbørn til medlemsskab. Vi tror, at familier kan være sammen for evigt, og det er i bund og grund vores egentlige bevæggrund for det.
  Mvh. Bodil.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Bodil

   Tak for din kommentar og velkommen på min blog. Din kommentar skulle lige godkendes, da det er første gang, du kommenterer her. Fra nu af vil dine kommentarer glide lige igennem.

   Jeg tror faktisk ikke, jeg har prøvet Family Search til mine udenlandske aner og efterkommere. Det vil jeg gøre.

   Tusind tak for din forklaring på, hvorfor I mormoner er sådan nogle ivrige slægtsforskere – til gavn for jer selv og alle os andre. Mormonerne har gjort et fantastisk stykke arbejde, som vi alle kan nyde godt af i dag.

   Hilsen Hanne

   Det lyder faktisk meget interessant med de stedfortrædende dåb, der kan vælges til og fra. Du har ret i, at folkekirken ‘tvangsdøber’, men det skyldes, at vi ser, at med hvert lille barn, der døbes er kirken blevet et medlem større og den flok Jesus tager sig af er vokset med et medlem.

   Svar
 3. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det er spændende, det du her fortæller. Jeg forestiller mig også, at arkivalier i Polen og Tyskland kan være gået til grunde under krigen. På den måde er det jo heldigt, at du har fået denne kontakt og kan rede trådene ud. Det kan jo have betydning for andre end dig selv.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Der er ganske rigtigt mange arkivalier, der er gået tabt, men det er så heldigt, at Mormonkirken startede deres affotografering af kirkebøger (og muligvis også andre arkivalier) i Tyskland og før 2. verdenskrig. Det er simpelthen et rent lykketræf, at ikke alt er gået tabt. Mormonerne tror på, at hvis de får gendøbt deres forfædre kommer de selv i himlen – eller sådan noget lignende.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *