,

Påbud og arrogance

Medarbejderne

Siden den 1. januar i år har Arbejdstilsynet stukket 31 påbud op i regionernes næser, og det er faktisk en rigtig god idé, for det betyder, at der så er en chance for, at medarbejderne i sundhedssektoren endelig kan blive hørt. Det kom da i hver tilfælde i TV Avisen her til aften.

Der var et interview med en ung sygeplejerske fra en hjerteafdeling, der fortalte om, hvordan de – trods ressourcemangel – alligevel prøver at gøre det bedst muligt for patienterne. Det er bare ikke nok! De svageste patienter (altså mentalt) bliver ikke vendt, får ikke foretaget mundhygiejne, får ikke skiftet ble, medicin hældes forkert op mv. På en hjerteafdeling må sidstnævnte kunne udgøre forskellen mellem liv og død. Hovedpunkterne i interviewet findes her.

Disse arbejdsforhold har visse steder ført til, at sygeplejersker har sagt op i hobetal. Det kan mærkes, hvis der mangler bare en kollega på en vagt.

Ministeren

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) kommer med et temmelig arrogant svar, hvor hun på en ikke særlig diplomatisk måde fortæller regionerne (der står for driften af sygehusene), at de nok ikke kan finde ud af at prioritere bloktilskuddet og dermed sende pengene derhen, hvor de kan gøre mest gavn. Hun siger så, at de da bare kan fortælle, hvis de ikke magter opgaven – underforstået at så skal hun nok selv tage over.

På finansloven for i år er der afsat 2,4 mia. kr. ekstra til sundhedssystemet. Regionerne påpeger, at et meget stor del af disse milliarder er øremærkede til diverse pakker som fx kræftpakkerne. Formanden for danske regioner påpeger, at der er behov for et generelt løft. Og det kan man vel egentlig ikke fortænke hende i!

Egne erfaringer

Der er sikkert store forskelle på en åben psykiatrisk afdeling og en somatisk afdeling, fx kan patienterne på de åbne psykiatriske afdelinger selv klare personlig hygiejne, at stå op, spise osv. Medarbejdernes opgaver er mere at være der for patienterne, tage en snak, hjælpe til at patienten får gjort sine små pligter (dække bord, tømme askebægre mv.). Og så tusind andre ting, der bare ikke er synlige for patienterne.

Min oplevelse er, at de har virkelig travlt og løber meget stærkt. Og samtidig er jeg så imponeret over, at de alligevel kan finde tid til snak og “mental omsorg”. De prioriterer helt åbenbart denne opgave højt. Under de lange indlæggelser, hvor det hele var værst, gjorde jeg mig mange eksistentielle overvejelser, som jeg var nødt til at have en tilhører til. Og det gik ikke at vente en uge på præsten.

Jeg har følt mig tryg og i virkelig gode hænder, alle de gange jeg har været der.

6 Svar
 1. Anette
  Anette siger:

  min oplevelse af de psykiatriske afdelinger er nu at hvis man ikke er udadreagerende…. så bliver man glemt. Måske har jeg været uheldig, eller det ved jeg at jeg har været…. ved at personalet bare har skældt mig ud når jeg var lammet af angst, eller i bedstefald efterladt mig alene.
  der mangler så mange resurser til at tage sig af vores svageste, og når næsten alle nye er øremærket kræft (ikke at det ikke skal behandles…. men jeg har ønsket jeg havde kræft og ikke ptsd) så taber andre områder altså.
  hvad sker der 1 oktober (følger så lidt med efterhånden da det bare stresser)

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Hvor er det synd, at du har haft en dårlig oplevelse på en psykiatrisk afdeling. På sådan en afdeling er det jo rigtig vigtigt, at medarbejderne støtter og hjælper, og ikke det modsatte. Det ville egl. være godt, hvis man også øremærkede midler til psyk., som man gør det til kræftpakkerne.

   1. oktober vil en frygtelig masse (ca. 49.000) kontanthjælpsmodtagere få besked om, at deres ydelse bliver beskåret, idet de ikke har haft 113 timers arbejde det seneste halve år.

   • Anette
    Anette siger:

    ah jo det har jeg hørt (glemt dato) det så trist

    ja lidt øremærket til psykiatri ville nok være godt… men det der vel ikke stemmer i (tror de)

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Anette

     Jeg føler sådan med de mennesker, der ikke kunne finde 113 timers arbejde.

     Nej du har nok ret i, at der er flere stemmer i kræftpakker.

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det var mit indtryk, at det især er sygeplejerskerne, der har travlt. Ja, undskyld, læger, men sådan så jeg det altså!

  Sophie Løhde har sikkert læst for meget Ayn Rand. Iflg. denne er syge og svage jo ikke noget at samle på. Det er svært at have i sit hoved, men der er vitterligt stærke kræfter i gang for at afskaffe velfærdssamfundet.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg er faktisk enig med dig i, at det er sygeplejersker og andet plejepersonale, der løber stærkest.

   Jeg googlede lige og fandt billedet af Ayn Rand. Hendes billede har været vist flere gange på det seneste på Facebook. Jeg vidste slet ikke hvem hun er. Hun virker ikke særlig sympatisk. Jeg er enig med dig i det med afskaffelsen af velfærdssamfundet. Gad vide hvad der sker 1. oktober?

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.