,

På kontorseminar

Jeg har været på kontorseminar

Det har været rigtig dejligt at rive et døgn ud af kalenderen og drage af sted på kontorseminar sammen med mine nye kolleger. Vi er i alt 16 i kontoret, og da hver enkelt i det daglige passer sin egne opgaver og sidder og stirrer ind i egen skærm var det rigtig spændende at komme til at kende dem alle sammen lidt bedre. Vi har talt om kontorets opgaver i det kommende år og på lidt længere sigt. Der ligger mange opgaver og venter og de lyder alle sammen spændende. Jeg håber at komme med på nogle af dem, og jeg håber, at jeg kommer til at sidde med ved roret på nogle af dem, sådan at jeg ikke kan undværes i kontoret. Jeg vil så gerne blive, når mit løntilskudsjob løber ud.

Jeg kendte ikke mine kolleger eller kulturen i kontoret. Jeg vidste ikke, om de ville bruge bowlingen om aftenen til at drikke sig i hegnet. En aften væk hjemmefra kunne jo spenderes på mange måder. Det viste sig, at de bare tog et par glas rødvin til maden og en øl under bowlingen og så var vi på en café for at få en godnat-øl. Alt sammen pænt og ordentligt.

Det var første gang, jeg skulle skille mig ud fra flokken ved kun at drikke Cola, og det fyldte på forhånd meget for mig. Ville nogen kommentere det eller lægge mærke til det? Og hvad skulle jeg i givet fald sige? På mit seneste AA-møde var der en der en der foreslog, at jeg bare skulle sige, at jeg ikke kunne tåle alkohol, og det havde jeg besluttet mig for at sige, for det er jo sandheden. Der er kun en der ved, at jeg er alkoholiker, og det er kommet frem ved et tilfælde, fordi vi har en fælles bekendt, men hun løber ikke med sladder.

Torsdag morgen inden jeg tog hjemmefra, tog jeg min Antabus, for jeg skulle bare være sikker på at have fyldt depoterne op. Jeg har nu været totalt alkoholfri i 4 måneder og 10 dage, og sådan skal jeg bare køre videre i det gode spor. Ingen kommenterede alle mine Colaer; det fylder simpelthen ikke så meget i andres bevidsthed som i min. Jeg er sikker på, at de er totalt ligeglade med hvad jeg drikker, men for mig fylder det stadig meget. Jeg føler mig stadig ny-ædru og jeg går stadig til AA-møder og i terapi i Lænken. Det er stadig dejligt for mig at være ædru, og jeg er stadig glad for at være det.

21 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  Der kan du bare se! Folk lægger mærke til hvad man drikker. Tænk at din egen familie troede at du var alkoholiker, det er da helt utroligt. Det er kun positivt, at det har ændret sig med årene.

  Det er dejligt, at du har musikken. Selv er jeg ikke musikalsk, men jeg drømmer om at være det, for jeg tror, det giver mange glæder.

 2. Donald
  Donald siger:

  Igennem mange år var det nødvendigt at insistere nej til rødvin, øl eller aperitif, og selv min familie troede at jeg var alkoholiker. På det tidspunkt var jeg begyndt at forstå undertrykkelses-mekanikkenerne, dårlige familiedynamikker, angst og usikkerhed, så jeg kunne godt sige nej og det generede mig ikke at nogen troede, at jeg var alkoholiker. Gennem de sidste 10-15 år har det ændret sig radikalt, folk i min omgangskreds anser det ikke længere for mærkeligt, at man ikke drikker alkohol, og på restauranter kan man sagtens få vand og så videre.

  Men jeg har stadig ikke 100% has på andre ting, der kan give denne usikkerhed på, om man er noget værd. Jeg “klamrer mig” nærmest til 5-10 gode venner, som har opsummeret mine meriter på positiv måde, det virker faktisk meget godt. Og så holder jeg af at spille. Klaver kan man jo spille efter evne – og man kan lave musik, selv om stemmen er gået i “den anden overgang” 🙂 Desuden må jeg sige at mine “bloggosofiske indlæg” også giver smil og morskab af den slags, som medfører selvtillid; det er noget med at blive set, og at mærke, at andre kender til de følelser og tanker, som man antyder med ord 🙂

 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Overleveren

  Tak for din kommentar.

  Jo du har helt ret i, at jeg gerne vil blive i jobbet, og jeg vil ikke skille mig ud, og jeg tror, det forbedrer mine chancer for at blive der 🙂

  Du har også helt ret i, at fok netop ser en alkoholiker som en der drikker. Det er jo også naturstridigt for en alkoholiker ikke at drikke. Nej jeg tror heller ikke at de ser mig som alkoholiker, men det kan være de undrer sig over at jeg ikke drikker. Men jeg har besluttet, at så må de undre sig. Det er gået op for mig, bla. via bloggen her, at det er uinteressant for andre mennesker, at jeg ikke drikker. Det er bare mine tanker, fordi jeg ved, hvad sandheden er.

 4. overleveren
  overleveren siger:

  Er først ved at få læst op nu pga en lidt travl uge. Og så falder jeg over dit indlæg her.
  Det er stærkt og flot at du holder dig fra alkoholen også når du kan se dine nye kolleger drikker og har det ok med det. Kolleger som du vel at mærke ikke vil skille dig ud fra eller sygeliggøres af. De må jo gerne være lidt imponerede af dig, så du forbedrer chancerne for at kunne blive i jobbet, ikk 🙂

  Når det så er sagt kan jeg godt forstå dine tanker omkring ikke at drikke, at skulle takke nej til det hele tiden og om det mon fik folk til at tro at du er alkoholiker. Men ved du hvad – for langt de fleste mennesker er en alkoholiker en der drikker alt for meget både i smug og i almindelig selskabelighed. De færreste ser på en der takker nej til alkohol som en alkoholiker. Det er mest i dine tanker at der er den sammenhæng.

  Jeg takker rigtigt tit nej til alkohol. Og alt efter situationen gør kæresten det samme. Vi er ofte i bil og så dur det altså ikke. Men jeg tror aldrig at nogen tror at jeg har et alkoholproblem.

 5. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det er da vist en meget god oplevelse at få, at ingen synes at tage notits af at du drikker en cola eller en danskvand. Det giver jo en god mulighed for at svare i overensstemmelse hermed, hvis spørgsmål overhovedet stilles.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Du har ret, det var helt fint at konstatere at ingen tog notits af hvad jeg drak. Nu ved jeg selvfølgelig ikke om de taler om det, når jeg ikke er til stede, men det tror jeg nu ikke. Jeg tror, at intet er dem mere ligegyldigt.

 6. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Ellen

  Det kan du tro, jeg bliver ved med 🙂

  Ja det er et rigtig super råd fra Rasmine, og det vil jeg bruge flittigt. Det er jo kun mig, der ved hvor jeg “ikke kan lide alkohol” – men sandheden er at jeg alt for godt kan lide alkohol, og det er det, der er problemet 🙂

 7. ingrid
  ingrid siger:

  Hej Hanne!
  Jeg synes du klarer det så flot –
  og ærlighed varer som bekendt længst, og du kan jo være dig selv bekendt med det menneske du er.
  Og selvfølgelig beholder du dit job.
  De bedste ønsker fra mig jeg er stolt af dig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ingrid

   Tak skal du have. Jep – og jeg er sørme også stolt af mig selv, og jeg er så glad, hver gang jeg kigger på den app. der tæller hvor mange ædru dage jeg har.

   Jeg håber inderligt at jeg kan blive fastansat når min midlertidige stilling løber ud.

   Tak for dine søde ønsker.

 8. Mia Folkmann
  Mia Folkmann siger:

  Jeg drikker sjældent alkohol efterhånden, simpelthen fordi det stort set var det eneste, der bragte gener, da jeg kom i overgangsalderen. Ét glas vin og jeg blussede som rensdyret Rudolf, og det gad jeg bare ikke. Så jeg gik over til cola eller lignende, og ingen har nogensinde kommenteret det. (De kunne også lige prøve altså… 😉 )

  Der er så mange i dag, der ikke drikker spiritus, fordi de skal køre i bil. Og det er jo bare godt det samme, så det behøver du ikke at spekulere på. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Mia

   Jeg er fuldstændig sikker på, at det kun er i min bevidsthed det fylder en hel masse; andre er da ligeglade med min Colaer. Jeg kan godt se, at der kan være rigtig mange årsager til ikke at drikke alkohol – det havde jeg bare ikke lige tænkt på. Bilkørsel og overgangsalder, årsagerne er legio 🙂

 9. Ellen
  Ellen siger:

  Det er så flot, at du stadig holder skansen – og det bliver du selvfølgelig ved med 🙂
  Det fylder nok helt naturligt meget mere hos dig selv end hos andre … den er klassisk, hvad enten det drejer sig om ens (umulige) hår, ens krop eller ens påklædning.
  Rasmines råd er rigtig godt – der er sjældent nogen, der studser over den form for ‘kræsenhed’. Charlotte (min datter) drikker aldrig og har aldrig gjort det – hun kan simpelthen ikke lide alkohol; det generer hende overhovedet ikke at sige det, hvis nogen skulle spørge, og sikkert fordi hun ser folk i øjnene og ikke undskyldende ned i gulvet, finder folk det sjældent umagen værd at kommentere det – og hvis de er så flabede at gøre det, spørger C bare, om de slet ikke har noget, de ikke bryder sig om at putte i munden 😀

 10. Pia
  Pia siger:

  Jeg synes altid der er nogen derude der har så travlt med at kommentere ens levevis. De fleste accepterer dog et første gangs nej tak. Det behøver ikke nødvendigvis at være alkohol. Hvis du vidste hvor mange gange jeg hører at jeg er kunstig, fordi jeg ikke vil drikke en øl eller en sodavand, eller spise is, slik og kage. Jeg gider bare ikke fylde noget i munden jeg i bund og grund ikke bryder mig om, bare for at tilfredsstille andre. Jeg ved godt din situation er en smule anderledes.
  Jeg kender en ganske ung mand (ca. 30 år) han drikker ALTID kun sodavand, fordi han ikke bryder sig om tanken at drikke spiritus og han har aldrig smagt det. Han fester udmærket sammen med alle de andre og har det lige så festligt.
  Godt klaret Hanne.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Jeg kan godt forstå, at du ikke fylder noget i dig, du ikke bryder dig om, og hvorfor skulle du dog også det? Min situation er anderledes på den måde, at jeg jo vældig godt kan lide et glas rødvin, jeg kan faktisk lide det så godt, at jeg skal have hele flasken, og det er mit problem.

   Hvor er det flot med den unge mand du kender, der kun drikke sodavand. Tænk hvis flere gjorde sådan, så ville samfundet have langt færre problemer med alkohol.

   Jeg er sørme også lidt stolt af mig selv, og jeg håber, det bliver ved med at gå lige så godt, som det gør nu.

 11. Inge
  Inge siger:

  Hvor er det godt at du stadig holder fast Hanne.

  Ja det fylder meget mere for dig, at du ikke drikker alkohol, end det gør for dine kollegaer, men med tiden håber jeg, at det kommer til at være helt naturligt for dig også.

  Flot gået og respekt til dig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Du kan tro jeg holder fast og jo længere tid der går, jo lettere og mere naturligt bliver det. I starten døjede jeg meget med drikketrang, men den er væk nu. Jeg har ganske enkelt bedt til Gud om at fjerne den, og jeg tror Han har hørt mine bønner, for jeg mærker den ikke længere, og det er jeg lykkelig for.

 12. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Jeg tror også, at jeg har været heldig. Jeg kunne lige så godt være havnet blandt nogle, der skulle drikke sig i hegnet fordi de nu havde en aften alene, og hvor der var massiv druk på hele tiden. Det havde været svært. Det kunne også være, at jeg bare havde fået en hel masse kommentarer angående mine Colaer. Jeg synes du har en god pointe i, at jeg bare kan sige at jeg ikke kan lide alkohol. Jeg havde engang en chef der sagde, at han ikke kunne lide alkohol og det den gjorde ved ham. Det var også et godt svar, men vi overvejede alle sammen hvorfor han ikke drak.

 13. Kirsten b r
  Kirsten b r siger:

  Kære Hanne

  Hvor er det flot og dejligt, at du op dager, at andre er lige glade med, hvad du drikker. Jeg drikker selv kun meget lidt og meget sjældent. Jeg har aldrig været ude for at nogen blandede sig i d e t, men min madpakke har tit været genstand for mange kommentarer. Underligt. Jeg kommenterer aldrig de andres madpakker.
  Jeg håber virkelig, at du får gjort dig uundværlig på arbejdspladsen, så de fastansætter dig.
  God weekend!
  Kirsten

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Kirsten

   Ja det er rigtig dejligt, at andre er totalt ligeglade med hvad jeg drikker.

   Det er da lidt underligt, at de har kommenteret din madpakke. Skiller du dig meget ud? Jeg kunne da aldrig finde på at kommentere andres madpakke.

   Jeg håber rigtig meget på at kunne opdyrke mig nogle nicher, så de ikke kan undvære mig.

   Også god weekend til dig.

   Hanne

 14. Kong Mor
  Kong Mor siger:

  Dejligt med tid til at lære de andre at kende.
  Og jeg kan godt forstå du gerne vil blive der når dit tilskudsjob er slut. Men skal vi ikke bare aftale at, det gør du? 😉

  Andres syn på hvad man drikker.. Tja. Det er svært. Det er ikke så længe siden jeg var sammen med en SSP konsulent som tager sig af alkoholrådgivning for unge her i kommunen.

  Jeg kunne glædesstrålende fortælle at min 15årige ikke drikker. Både fordi han ikke må, fordi han ikke kan lide det og fordi han spiller fodbold på højere plan.
  SSP konsulenten kunne så fortælle mig at der kun er – blandt unge – ganske få undskyldninger for afholdenhed, som holder.
  Det er religion, sport eller sygdom og graviditet.

  Men selvom du ville have sagt at det var sygdom, så tror jeg som du siger at det er mest dig selv der har fokus på det. Jeg kender mange som ikke drikker alkohol.
  Også mange hvor folk efterfølgende siger: tror du ikke at X har et problem med alkohol? Og jeg lægger simpelt hen ikke mærke til det. Desuden mener jeg ikke at man har et problem hvis man netop IKKE drikker. SÅ nyd du bare din cola og vær stolt af dig selv fordi du har været ædru så længe!!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kong Mor

   Jeg håber sådan på at kunne blive der. Vi to har en aftale 🙂

   Det er lidt (nej meget) rystende, at de unges alkoholkultur er som du beskriver. Danmark har verdensrekord i druk, og det er bestemt ikke en rekord, vi skal være stolte af. Alkoholvanerne blandt de unge kommer fra hjemmet. Hvis de ser de voksne drikke vil de også selv drikke. Jeg forstår ikke, at der ikke forebygges mere massivt, og jeg forstår ikke, at man ikke tager fat i den unge generation og får forklaret dem, hvor farligt alkohol er. Man siger, at 10 pct. af den voksne befolkning har problemer med alkohol. Det er sindssygt mange.

   Jeg er stolt af at være ædru og jeg er glad for at det går så godt. Og så nyder jeg mine colaer.

   God weekend

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.