, , ,

Optimalt? Kun for nørder

Sjov frustration

En af administratorerne på supportsiden John Stigers spurgte for et par uger siden, efter at have testet hastigheden på Support PC og andet med et mobilværktøj, om der kunne gøres lidt for at få lidt bedre svartider, formentlig af hensyn til mobile enheder så som telefoner og tablets. Vi er sådan set enige om, at svartiderne er udmærkede, men ting kan altid gøres bedre. De kan optimeres. En brugerundersøgelse fra september 2017 viser, at 9,7 pct. af respondenterne ikke er tilfredse med svartiden. Datagrundlaget er dog temmelig spinkelt, da det kun er seks respondenter, der svarer sådan. Måske er det sådan, at det primære problem er de mobile sider? Jeg er ikke klar over, om de ændringer, jeg nu vil lave, løser problemet, men det er naturligvis værd at prøve.

Jeg gik derefter i gang med alle mulige onlineværktøjer og fik en masse testresultater med oplysning om alt det, der var galt. Problemet er bare, at værktøjerne ikke oplyser, hvordan man kan forbedre resultaterne. Endvidere må jeg sige, at jeg ikke forstod ret meget af det. Det bedste testværktøj er https://gtmetrix.com/, som et langt stykke henad vejen anviser, hvad man skal ændre på. Det er altså lidt af en videnskab, og jeg har ikke prøvet det før.

Det fantastiske internet rummer altid flere muligheder, og jeg fandt https://wpspeedguru.com, der trin for viser, hvad man skal gøre. Det er så nemt at installere et eller andet plug-in, der påstår, at det klarer det hele. For det første er det sjældent sandt, og for det andet lærer jeg jo ikke noget af det. Hos https://wpspeedguru.com bruges gratis værktøjer, og der er en video for hver af de 12 trin. Han er grundig og tager en ting ad gangen. Han skriver, at det kan klares på et par timer. Det vil jeg indtil videre gerne ændre til et par dage 🙂

Når supportsiden går ned, er der mindst 30 mennesker, der skriver til mig, at siden er nede. Siden har 17.500+ brugere. Det ved jeg sådan set godt, og det vil jeg som webmaster selvfølgelig gerne undgå, så jeg startede med at øve mig på min egen side nærmere bestemt min testudgave af bloggen. Det viste sig at være en rigtig god idé, for siden gik helt ned, og jeg har ikke været i stand til at rejse den op igen! Jeg ved absolut intet om navneservere, men jeg ved da, at det var dem, der gik ged i.

Navneservere, og administrationen af dem, håndteres af dk-hostmaster, og de har en fin selvbetjeningsside, hvor man logger ind med sit NemID. Så langt så godt. De kan bare ikke uden videre validere mine oplysninger, da de ikke har en scanning af mit sygesikringsbevis. Det skal de bruge, da jeg har hemmelig adresse, fordi jeg ikke orker alle reklamerne mv. Jeg kunne ikke sende dem en mail med scanningen, da der manglede et eller andet DKIM vedrørende min mailkonto. Spørg mig ikke hvad DKIM er. Det eneste, jeg nu har lært, er, at sådan noget/sådan en må man have. Så jeg måtte ringe til dem. De var søde og gjorde en undtagelse, da de havde lyttet til min kvide. Der kan gå noget tid, inden omdirigeringen/viderestillingen træder i kraft – og lige nu virker siden engang imellem ? Det forstår jeg ikke, men der viser sig vel en løsning. * Note: Det er “gået over”.

Grunden til jeg har rodet med disse navneservere er, at Cloudflare har super hurtige servere, simpelthen de bedste i verden, og vil man have de bedste svartider, flytter man til Cloudflare.

Jeg ofrede en Skypesession med Webspeedguruen, og det var interessant – det gik bare så pokkers stærkt, men for det første har jeg videoerne, og for det andet kan jeg jo kigge i bloggens indstillinger, når jeg kaster mig over supportsiden. Slutteligen er han sød til at besvare supplerende spørgsmål. Jeg synes, jeg har fået meget for pengene.

En af de ting, jeg nemt kan forbedre, er størrelsen på billederne. Jeg har ikke været tilstrækkeligt opmærksom på ”Gem til web” i Photoshop. Jeg har et fint plug-in ved navn Imagify, som kan optimere i bundter. Det Imagify ikke kan reducere, kan jeg behandle i Photoshop. I skrivende stund har plug-inet behandlet 882 billeder, og reduceret størrelsen med 65 pct. fra 417 MB til 149 MB. Det bliver interessant at se den næste test. Der var otte billeder tilbage, og det er til at overkomme.

En anden ting, der er nem, er den lille preloader. Jeg synes, den var så sød, men den lavede selvfølgelig en eller flere forespørgsler til databasen, hver gang, den kørte. Så: Good bye preloader.

Jeg har i mange år været glad for backupprogrammet BackupBuddy, der er meget pålideligt, og bare kører og kører. Der er mange indstillingsmuligheder. Jeg har fx splittet min kørsler op i flere jobs, fordi der fx ikke er grund til hver dag at tage backup af to til ti år gamle billeder mv. Det daglige behov er årets database og billeder mv.

Problemet er, at der ind imellem dukker nogle meget sære URLer op. De kan fx se sådan ud: https://testblog.stegemueller.dk/hvad-nu-2/?doing_wp_cron=1513335459.1068708896636962890625 Problemet er, at det der cron-et eller andet er en killer for hastigheden, og det stammer uden tvivl fra BackupBuddy. Hvis firmaet ikke kan løse det, er det også good bye til BackupBuddy. Jeg har en tid brugt UpdraftPlus til migrering mellem live og test, og det fungerer upåklageligt, så det kunne være en værdig afløser.

Jeg bryder mig slet ikke om emnet ”Døde links”, for jeg har adskillige af dem, og jeg har aldrig fattet, hvor de kommer fra, men al logik siger, at det er sider, jeg linker til, som måske slet ikke eksisterer mere eller bare er flyttet til et andet sted. Jeg har flere tusinde links, og nogle af dem er døde. Nu rydder jeg op, og fjerner alle de døde. Jeg er spændt på at se, om de løser det sidste problem, jeg har i henseende til optimeringen. Jeg tror. jeg har fjernet omkring 300 døde links.

Webspeedguruen introducerede forskellige testværktøjer. Et par af dem var nye for mig:

  • Tools.pingdom.com kender vi alle og den er meget retvisende. Helt klart anbefalelsesværdig. Her er et testresultat.
  • Ny: GTmetrix viser resultaterne i ”problemorden” og viser step by step, hvad problemet er. Helt klart anbefalelsesværdig. Her er et testresultat. Resultatet viser, at der endnu er et par ting at arbejde med, men jeg kan simpelthen ikke finde ud af det. Jeg har skrevet til Webguruen, men han er i Thailand og nyder sikkert sin Tom yam-suppe.
  • Ny: webpagetest.com virker noget død i sværen, så den har jeg ikke rigtig brugt.

Jeg har nu skiftet server til Cloudflare, som siger, de er verdens hurtigste, og det ser indtil videre ud til at være rigtigt. Der er mange muligheder i deres betjeningspanel, og dem skal jeg selvfølgelig have udforsket.

Jeg har siddet med det hele dagen. Det kan være, jeg bare skal se lidt TVA og finde ud af, om DF får smidt de 4.200 syriske flygtninge ad helvede til, eller om de må nøjes med en øde ø til dem. Jeg undrer mig fortsat over hvilken real-sammenhæng, der er mellem finansloven, skattelettelserne og flygtningene. Svaret er sikkert ”politik”, men det forekommer mig at være usagligt. Teknokrati tak!

Næste dag den 16. december 2016:

Jeg har prøvet at rydde op i de sidste fejl. Der mangler lidt, jeg behøver lidt hjælp, men resultaterne er alligevel ret overbevisende – og besværet værd:

2 Svar
  1. Jørgen
    Jørgen siger:

    Skal det forstås sådan at loadtiden er formindsket med et par sekunder? Det kunne være folk skulle træne besindighed og nyde de to sekunder.

Der er lukket for kommentarer.