, ,

November måneds sprogforbistringer

November måneds sprogforbistringer

November måneds sprogforbistringer

Af og til må jeg gå i rette med mig selv

Det er selvfølgelig ærgerligt, men ret skal være ret!

Allerede den 7. juli 2007 harcelerede jeg over udtrykket “En dyr pris”.

Det burde jeg ikke have gjort, eftersom jeg faldt over denne interessante artikel på ordnet.dk. De fortæller, at allerede Holberg, Kierkegaard og Blicher taler om dyre og billige priser, og ergo har udtrykket været kendt og brugt i mere end 100 år. Jeg må se at blive opdateret til en nyere (eller måske ældre?) version.

Den opdaterede sprogdatabase finder du her.

Og her kommer så endelig november måneds sprogforbistringer:

1) Charlotte sendte mig dette eksempel fra tv2.dk’s hjemmeside. Tak for det. De kan også; det er altså ikke kun Danmarks Radio: “Rode bod”. Og i øvrigt råder man ikke bod over for nogen eller noget. Man råder bod på noget:

November måneds sprogforbistringer

2) Mine sprogvenner hos Danmarks Radio: “Tiltalt for at røbe statshemmligheder”.

3) “Palæstinenser” er et svært ord, og jeg måtte have fat i Den Danske Ordbog (DDO) for at være helt sikker, men ved nærmere eftertanke er det nemt nok, for vi siger jo (forhåbentlig) ikke “Palistina”: “Israel historisk set er en ‘besættelses’-magt overfor ‘palistinænserne'”.

4) Her er endnu et svært ord, men det står i ordbogen og genkendes ikke af min stavekontrol: “Hun dør på en afdeling af Psykriatisk hospital i Risskov i 1950”

5) Vurderet ud fra layout og orddeling dette stamme fra Danmarks Radio: “Flere børn er dræbt i Gaza på tre uger end i alle verdens konflik-tzoner i løbet af hele sidste år”.

November måneds sprogforbistringer

6) Dette er uden for kategori: “Jeg for en masse Palestine provoganda”.

7) Det kunne Københavns Kommune have gjort bedre. Her mangler vist et “for”: “Lever og ånder du Cloud?”.

November måneds sprogforbistringer

8) Sydbank har lavet en quiz om sikkerhed, som de kalder “SikkerKlikker”, i den digitale verden, og den er egentlig meget sjov. Jeg fandt kun en enkelt fejl på de mange sider: “Du risikere at miste penge”

November måneds sprogforbistringer

9) Dette er og bliver noget vås og endnu et eksempel på, at folk ikke tænker over, hvad de skriver. Man køber ikke et tilbud. Man køber en vare, der er på tilbud: “Køb tilbuddet før din nabo”.

November måneds sprogforbistringer

10) Her er op til flere problemer:

  1. Når både “Afviser” og “Nedsætter” har nutids-r, hvorfor skal “Reducere” så ikke behandles på samme måde? Logisk tænkning er ofte en mangelvare.
  2. Jeg gætter på, at der skulle have stået “Solfalmning”.
  3. Og endelig er det sådan, at bruger man %-tegn, bør der være mellemrum før det. Af artiklen på sproget.dk fremgår retfærdigvis, at det kun er en anbefaling. I angelsaksiske lande, er det legalt at undlade mellemrummet. Når der bør være mellemrum, skyldes det, at %-tegnet er at opfatte som ordet “procent”, og skrev man det, ville man ikke være i tvivl om, at der skulle indsættes mellemrum:

November måneds sprogforbistringer

11) Ingen kommentarer: “Vi har sammensæt en lækker menu pose …”. Da jeg engang i fordums tid var hos Irma, lærte vi på Irma-skolen, at vi skulle skrive ordentligt, for det var en del af kundernes vurdering af kæden.November måneds sprogforbistringer12) Jeg kunne ikke finde en kategori til denne: “En milliardbødr. De har solgt alle informationer om os til annoncerne og tjent kassen”.

13) Herre Jemini! En principal er en person, der har en overordnet stilling i forhold til en anden bl.a. ejeren af en virksomhed i forhold til de ansatte (tyvstjålet fra DDO), og derfor er følgende noget vrøvl fra en såkaldt professionel: “Sagen er principal, mener advokat”

November måneds sprogforbistringer

14) Det er der vist ikke noget, der hedder, og min stavekontrol farer straks op: “Så måtte jeg komme ud af skrammekrogen”.

15) Artikel på dr.dk den 10. november: “SF foreslår blandt andet, at man indfører en salgs timebank til familier”.

16) Samme artikel: “Det er relevant at tale om, hvordan vi får lavet et arbejdsmarked, hvor flere kan se sig selv ligge flere timer”.

17) En ekstrem anvendelse af apostrof-s: “Og han’s far står ikke opført under forældre”.

18) Fra en såkaldt professionel der vrøvler: “Der skal lægges Press på, for at få dem til forhandlings bordet”.

19) Dette er en gedigen omgang lydskrift: “Nu glæder jeg mig til en gang gedin håndvask”.

20) Dette kunne have været klaret af den allestedsnærværende stavekontrol: “En der kan hjælpe med, hvad der stå i kollone 1, linie 1?”

21) Hvis man kan bare lidt latin, ved man, at man skal tænke “Inter esse”, som nærmest betyder “at være inde i”: “Intressant”.

22) Ekstrabladet er ikke videre professionelt: “Nu hæver kommunens hans husleje”.

November måneds sprogforbistringer

23) Gad nok vide hvordan man træder ned i en forhøjning?: “En lille forhøjning kan udøverne træde ned i”. Citatet stammer fra nogle, der kalder sig Folketidende søndag 19. november 2023. Det er lige folkeligt nok for mig.

November måneds sprogforbistringer

 

November måneds sprogforbistringer

24) Denne har det nok bedst i kategorien Lydskrift, men Apostrof-s havde også været en mulighed: “Hjælp til at identifisere min farfar’s mormor.”

25) Denne, der stammer fra “TV2 Nord”, blev fundet af E. Vestergaard, der kaldte det for en zoologisk sensation, og det er jeg helt enig i: “Varebil stak halen mellem benene efter påkørsel”. Hvorfor læser folk dog ikke, hvad de skriver, og hvorfor tænker de sig dog ikke om?

November måneds sprogforbistringer

26) Dette udklip stammer fra en privatpersons opslag på Facebook. Bare på dette lille billede er der adskilligt, jeg kunne tage fat på. Jeg nøjes dog med det svære ord børnepsykolog, der er blevet til “børne phykolog”.

November måneds sprogforbistringer


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

0 Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *