Næstekærlighed

Næstekærlighed

Katastrofen i Indonesien

Folkekirkens Nødhjælp skriver på deres forside og på deres Facebookside

LIGE NU: Situationen udvikler sig dramatisk efter jordskælvet i Indonesien.

❗Hjælp dem, der har overlevet tsunamien.
Sms AKUT til 1911 og støt med 100 kr.❗

Web: hjlp.dk/Red-Liv

Flere tusinde mennesker frygtes omkommet og mange flere har desperat brug for hjælp efter et jordskælv udløste en tsunami, der ramte den indonesiske ø Sulawesi.

Der er akut brug for lægehjælp, mad og telte i de hårdest ramte områder. Vi er netop nu i gang med at få overblik og forberede hjælpen.

Jeg vil så for egen regning tilføje, at man også kan sende de 100 kr. via MobilePay på nummer: 50 60 20 40. Mange mennesker har doneret, og de fleste mennesker har 100 kr. til overs den 1. i måneden.

De sædvanlige kommentarer

Der er kommentarer, man hører igen og igen, når der er tale om at hjælpe mennesker i nød – især hvis de bor i udlandet. Her er et udvalg:

 1. Vi I DANMARK kan ikke redde hele verden
 2. Men de gamle på plejehjemmene skal ligge i en lorteble og få elendig mad.
 3. Hjælp de hjemløse først.

Vi tager  lige den med de hjemløse

Der var ifølge SFI  6.635 hjemløse i Danmark i 2017 og over halvdelen af dem havde også en psykisk sygdom. Det er ganske enkelt 6.635 for mange., og det kan vi som samfund ikke være bekendt. Og jeg hopper ikke på den med, at de fleste har valgt at leve på gaden, fordi de ikke kan holde ud at være i en lejlighed. Måske er der tre af dem

Hvis nu alle de mennesker, der siger “hjælp de hjemløse først” ville der ikke være flere hjemløse. Hvor bliver deres handlekraft af, hvor bliver deres næstekærlighed af? Hvis bare en af dem oprettede en Facebookside, kunne alle dem der fyrer flosklen af, hurtigt samle de småpenge ind, der skulle bruges for at hjælpe sølle 6.635 (eller 6.635 sølle) mennesker. Så ville der slet ikke være nogen hjemløse mere.

Næstekærlighed

Jeg har altid godt kunnet lide Birgitte Qvist-Sørensen, der er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Når det er nødvendigt, træder hun i karakter og siger tingene ligeud. Hun taler p.t. om næstekærlighed, og at det kan man udvise, ved at donere 100,00 kr.

Men hvad er næstekærlighed egentlig? Jeg bliver sikkert uenig med alle de teologer, jeg omgiver mig med 🙂 Jeg har været på jagt på nettet, for jeg kender ikke selv alle de bibelsteder kun det lidt forslidte, men ikke mindre sande “Du skal elske din næste som dig selv.” Der er selvfølgelig mange hits. Jeg har valgt et klart og et vanvittigt.

Sognepræst Birgitte Graakjær Hjorth: “Men i Det Nye Testamente udvides næstebegrebet til at omfatte ethvert menneske.” Det er altså ikke bare ens husstand og til nød naboen.

DF’eren Marie Krarup:  Hun vakte en del opsigt, da hun i sommeren 2015 offentligt erklærede, at det var næstekærlighed at slå sin søn.  Hun har også et noget andet syn på, hvem næsten er. Hun siger: “De syriske flygtninge og børnene i Afrika er ikke mine næster. Det ville være vanvittigt at stille et krav om, at jeg skulle elske dem, for dem kender jeg ikke.:” Altså man skal kende dem.  Jeg har ikke kunnet finde udlægninger af det kristne budskab, som støtter Marie Krarup.

Og det er jo egentlig ganske rart.

 

4 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Her i huset har næstekærlighed i nogen tid været praktiseret ved at aflevere mangt og meget til genbrugsbutikker, og der er foretaget ikke så få indkøb i samme butikker. Derfor reageres i mindre omfang på anmodninger om beløb, men det sker at et beløb betales til et givet formål. Så håbes der på at de penge der genereres på denne måde er til gavn et eller andet sted i verden.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Jeg synes. det er en god (og næstekærlig) måde at udøve næstekærlighed på. Det behøver jo ikke at være så pokkers indviklet.Hvis der var en FKN genbrug i nærheden af mig ville jeg også aflevere en del der. Eller rettere det er der, men det er ikke så nemt på cykel…

   Jeg giver det mindst mulige beløb til FKN hver måned (bare 30.00 kr.). men lidt har også ret, og mange bække små tænker jeg. Og jo dmine 30,00 kr. og dine donationer GØR altså gavn. Jeg fore trækker i hvert fald at tro på det 🙂

   Men måske er jeg lidt godtroende…

 2. Eric
  Eric siger:

  Åh ja, det er en svær en med den næstekærlighed. Ét er staklerne i katastrofeområder, som der er mange af, noget andet er de nære. Der kan siges meget, men jeg ville ønske, at det startede med ganske almindelig solidaritet – fx blandt lønmodtagere. Hvid den enighed var til stede, ville der være mere overskud til de trængende.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Jeg kunne også ønske mig – bare beskedent- et Danmark uden gule fagforeninger, Uber og al dets uvæsen. Solidaritet er vel også en form for næstekærlighed. Jeg var ung i en tid, hvor vi talte om solidaritet, og Solidaritet i Polen hvor Lech Walesa kæmpede for det, han troede på. Ingen af delene blev vist rigtig til noget.

   Men det skal ikke forhindre mig i at være tossegod og politisk korrekt og tro på næstekærligheden. For mig at se, er det de kristnes vigtigste budskab. Nogle i min omgangskreds mener, det er opstandelsen. Og jeg har allerede rodet mig ud i noget med teologerne 🙂

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.