, , ,

Musik

Down memory lane

P.t. er jeg på vej “down memory lane” og det starter med Grundtvigs “Er lyset for de lærde blot“, der minder om de første folkehøjskoler, som min oldefar og hans broder deltog i. Rødding var den første folkehøjskole, og der rejste de til fra de sandede hedejorde i Skjærlund (en flække i Brande Sogn mellem Herning og Vejle). Jeg har hørt, at man i udlandet synes (og syntes), at det var helt særpræget, at vi går i skole for egne penge i den tid, hvor andre har ferie.

Hvis man så kigger lidt videre på YouTube, finder man – og hvordan kan de så ret præcist kende min smag? – “Kære Linedanser“, “Må din vej gå dig i møde“, “Du kom med alt det, der var dig“, “Du som har tændt millioner af stjerner” “Du som giver os liv og gør os glade“, “Livstræet“, “Forårsdag“, “Hil dig frelser og forsoner“, “Tak Gud for denne lyse morgen“, og jeg kunne blive ved.

Nogle af dem findes i Højskolesangbogen, nogle findes i Den Danske Salmebog, mens andre findes i salmebogstillægget. De, der blot findes i tillægget, var vist ikke helt “fine” nok til at komme i selve salmebogen.

Grundtvig har skrevet sådan ca. halvdelen af salmebogen. Han var også bipolar og skrev store dele af sine salmer i løbet af sine manier – ref. Anne Lindhardt, Psykiatrifonden. Han digtede nat efter nat, og alligevel hænger hans tekster sammen. Det er imponerende. Jeg synes, det er svært at forstå hans tekster. Når resten af menigheden synger, læser jeg bare og prøver at se en sammenhæng, men det lykkes ikke særlig godt. Jeg er vist ganske enkelt ikke intellektuel nok. Jeg kan langt bedre lide de helt jordnære tekster, hvor man synger og glæder sig over teksten, som den nu engang er.

Minder

Et andet ord for “Memory lane” er minder. Min musiksmag gik vist i stå i 80’erne, dvs. i årene på Amagerkollegiet.

Billedet til højre viser, hvordan mit musikbibliotek ser ud. Der er ikke meget nyt i det… Ja det skulle da lige være Andrea Berg: Udsøgt dårlig smag til en tysk schlagerdronning… men jeg bliver glad af at høre på hende. Jeg har også forsøgt mig med lidt klassisk og lidt opera, men det går ikke rigtig – så heller en tysk schlagerdronning 🙂

 

6 replies
 1. Eric
  Eric siger:

  Ja, musiksmag kan være noget underligt sammenskrab, og jeg tror også, at min smagsudvikling gik i stå for mange år siden. So be it, smag og behag …

  En stor glæde, da vi flyttede i eget hus for 26 år siden, var, at man uden gene for naboer, overboer og underboer kunne skrue godt op for volumen. Musik kan godt fortjene at afstøve højttalerne fra tid til anden 🙂

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ja det er lidt mærkeligt, at musiksmagen kan gå i stå for så mange år siden.

   Åh ja – hvor må det være fedt, at kunne skrue op uden at tænke på naboer, genboer og overboer. For at afbøde lidt på det, har jeg købt nogle rigtig fede hovedtelefoner. Så nu kan jeg skrue så højt op, som jeg ønsker. Men lytteoplevelsen er nu altså bedre, når lyden kommer ud af højtalerne.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *