Mikkelsdag

En dejlig oplevelse

I går mandag var det Mikkelsdag, og søndag var det Mikkelsdagsaften, og vi er i Hvidovre Sogn i gang med at opbygge en tradition, hvor vi fejrer Mikkelsdag, som altid falder den 29. september. Dagen er en festdag for ærkeenglen Mikael, og var indtil helligdagsreformen i 1770 en officiel helligdag i Danmark. Vi har nu fejret dagen i tre år, så efterhånden kan vi godt kalde det en tradition.

Det er hospitalspræst Mette Ladefoged, der står for disse fejringer, og til assistere sig har hun vokalensemblet Magnificat, der bidrager med gregoriansk kirkesang. Jeg har prøvet at finde dem på nettet, men det er ikke lykkedes; det undrer mig meget, at de ikke har en hjemmeside. Hjemmeside eller ej var det dejligt at læne sig tilbage og bare lytte til sang og musik.De synger på latin, men der bliver udleveret danske tekster parallelt med de latinske. Rettelse: Magnifica har en hjemmeside, og den findes her http://www.magnificat.dk/magnificat.html . Tak til Anna Balslev.

Jeg har absolut ingen forstand på musik eller sang, men jeg kunne pludselig høre, at det ikke var vores faste organist Vibeke, der spillede, anslaget var simpelthen for hårdt, og det viste sig da også, at det var Rasmus i stedet.

Mette læste op fra Daniels Bog kapitel 8 og 9, og satte efterfølgende egne ord på. Jeg kan godt lide, når teksterne bliver tolket og sat ind i en nutidig kontekst, så de er lettere at forholde sig til. Jeg har aldrig rigtig tænkt over det før, men en ærkeengel er en slags “formand” for alle de andre engle eller måske rettere bare en “over-engel” 🙂  Et eksempel på en ærkeengel er Gabriel, der som den vigtigste engel, bebuder overfor Maria, at hun skal føde himlens kongesøn.

Efter gudstjenesten var der efter gammel tradition mjød og kommenskringler i menighedshuset (jeg nægter at kalde det Magistergaarden, da det er meningsløst) – jeg hader kommen og drikker ikke alkohol, så den del var en lidt tynd kop te for mig – men pyt med det man kan jo ikke gøre alle tilfredse. Normalt når der er disse komsammener efter en gudstjeneste plejer jeg at gå hjem efter kort tid hvis jeg overhovedet møder op, men i går var det rigtig hyggeligt, måske fordi vi ikke var så mange.

 

12 Svar
 1. Donald
  Donald siger:

  Det er godt nok mærkeligt for mig at høre det, altså at man kan (kunne) gå i skole uden at have forelæsninger eller timer i religionshistorie, læse gl. og ny testamente med litterær-kritiske øjne, om så blot en smagsprøve.
  Men sådan er det åbenbart. Ja når du si’r det kan jeg godt mærke at jeg er lidt heldig at jeg har fået kristendommen (i en kritisk udgave) ind med skolemælken 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Jeg tror, alle børn har religion (i min barndom kaldte man det kristendom), men derfra og så til at have fået det ind med modermælken er der langt. Jeg tænker tit, at det ville have været godt, at gå i søndagsskole eller til forskellige arrangementer i kirken, hvor alle de spændende historier blev fortalt. Det er virkelig svært at indhente det som voksen.

   Det kan ikke skade at se på det med lidt kritiske briller. For et par år siden stillede en af konfirmanderne deres præst Inge-Hanne Broström spørgsmålet om hun troede på alt det, der står i Biblen. Det gør hun naturligvis ikke, for vi ved fx alle, at der en eller anden form for astrofysisk forklaring ad modum Big bang, der kan forklare jordens skabelse. Inge tror på, at Gud kreerede verden på syv dage. Biblen er til tider lidt af et sammensurium af myter og legender.

 2. Jørgen
  Jørgen siger:

  Jeg forstår ikke helt at man holder en høstgudstjeneste, jvf. forrige post og endnu en høstgudstjeneste. jvf. denne post. Jeg har sikkert misforstået noget, men i gl. dage fejredes høstens afslutning med denne helligdag, som nu er afskaffet.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Jeg tror nu, at begge gudstjenester har deres berettigelse.
   Høstgudstjenesten er for at sige tak for den høst, vi har haft (jfr. fx teksten i “Nu falmer skoven”), og
   Mikkelsdagen er en fest for englene, især englen Michaelis: http://da.wikipedia.org/wiki/Mikkelsdag

 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Ja det kan jeg heller ikke lige greje. Måske er nisserne bare meget tidligt på den i år (SUK).

 4. Donald
  Donald siger:

  Hov, jeg må hellere rette lidt!
  Undskyld jeg griner højlydt 😀 – men næste gang må du sørge for, at der er vand! Det godt med vand, og hvis det skal være fint, så er en kande i køleskabet evt. med en skive lime eller citron simpelthen guddommeligt.

  Jeg tror at grunden til at bryllupsgæsterne (er det “brylluppet i Kanaan”?) sagde “dette er den bedste vin” var fordi man – når man har drukket for meget vin, (de havde jo tømt huset og må have været plørefulde) – fordi man får vædskemangel; og når man derefter får vand at drikke, opdager man at det smager meget bedre! 🙂

  De fleste mirakel-historier er klistret på Det Ny Testamente langt senere (af religions-administratorer).

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   En af kirketjenerne fandt fluks et par Colaer, men det burde ikke være sådan, at jeg skal bede særskilt om det, for det er en kendt sag, at jeg ikke drikker alkohol. Faktisk er det sådan, at det eneste sted, jeg oplever at skulle bede om det, er i kirken – lidt mærkeligt.

   Jeg kender faktisk ikke historien om “Brylluppet i Kanaan”, for jeg er ikke så bibelstærk, men jeg kan mærke, at der alligevel er ved at være et vist fundament at bygge på. Jeg misunder lidt de mennesker, der har fået kristendommen ind med modermælken, for det er rigtig svært at tilegne sig det som voksen – det er lidt uoverskueligt for hvor skal man ende og begynde?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Hov nu røg du for første gang i spamfilteret, og det forstår jeg ikke, for du har jo skrevet mange indlæg her. Min WP er sat op sådan, at første gang nogen kommenterer, skal kommentaren godkendes, herefter skal kommentarerne ryge lige igennem.

   Du har ret, vi har et meget aktivt menighedsliv i Hvidovre Kirke, og det skyldes naturligvis, at vi har nogle meget aktive og engagerede præster, der virkelig er committede til deres job.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anna

   Mange tak Anna – det var da mærkeligt, at jeg ikke kunne finde dem – de har endda det mest oplagte domæne 🙂

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.