,

Medicinen er lig flerstofbehandling

Medicinen er lig flerstofbehandling

Store mængder medicin

Medicinen er lig flerstofbehandling

Jeg er i det, der kaldes “flerstofbehandling”, og det består af

  • Risperdal 6 mg. = maksdosis. Mod psykose.
  • Lamotrigin/Lamictal 150 mg. Mod stemningssvingninger. Egl. et epilepsipræparat.
  • Phenergan 125 mg. Sovemiddel. Egl. et antihistamin.
  • Lithium/Litarex 18 mml = 3 tbl. Mod mani.
  • Lysantin 1 tbl. Mod restless legs, og det ser rent faktisk ud til at virke. De kalder det bivirkningsmedicin.

I sorte stunder kan jeg tænke, hvilken nytte alt dette egentlig gør, når jeg alligevel den ene gang efter den anden kan havne i en depression eller i en mani. Men jeg har ikke lyst til på nogen måde at udfordre det, så jeg er tro mod både præparater, doser og tidspunkter for indtagelse. Jeg bilder mig ikke ind, at jeg er dygtigere til at vurdere det farmakologiske aspekt end “de” er. En gang inden seneste indlæggelse havde jeg medicinstop for så vidt angår Litarex i en uge. Jeg må sige, at Gitte i Distriktspsykiatrien løftede pegefingeren så grundigt, at jeg ikke gør det igen. Jeg orkede bare ikke at gå de 700 meter ned på apoteket.

For at huske det hele og i det hele taget have styr på det, har jeg downloaded apotekets “Medicinhusker”, der er en rigtig fiks lille applikation til både Appleprodukter og Androidprodukter. Man taster sine præparater og doser ind. Herudover kan man sætte tid på, hvornår det skal tages, og så bipper telefonen/tabletten, når det er på tide. I applikationen ligger også en kalender, så når jeg fx tager Risperdal her søndag aften den 17. maj kl. 20:00, kan jeg sætte flueben udfor præparatet på denne dag i kalenderen som tegn på, at alt nu er i orden. Det giver et fantastisk overblik.

En lille anke mod Psykiatrisk Center Hvidovre

De er ikke så gode til at inddrage teknologien i behandlingen, fx  applikationerne “Medicinhusker” og “Minplan”, som Henny henledte min opmærksomhed på.

minplan er et krisestyringsværktøj, hvor man fx i gode perioder kan forberede sig på kriser. Det kan ske ved at indtaste faresignaler, mestringsstrategier, ressourcepersoner, hvem ringer man til osv. Det var helt tydeligt, at de ikke kendte nogen af de disse applikationer, og der findes garanteret mange flere, der er rigtig gode, og som de burde kende til. De skal da inddrages i behandlingen af moderne mennesker.


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

8 Svar
  1. Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Generelt kan man sige, at alle, der virkelig kunne drage nytte af moderne teknologi, trænger til et kursus. Jeg oplever mig selv som stående på sidelinjen mht. det meste. Jeg kan finde ud af at bruge disse apps, men måske passer de ikke lige til mig. Minplan er nyttig på den måde, at det er en tryghed at vide, at den er på telefonen i udfyldt stand. Så skal man bare huske at læse i den før skidtet rammer den stakkels ventilator … medicinhuskeren synes jeg ikke, jeg gad bruge. Jeg har en del alarmer, der fortæller mig, hvornår jeg skal tage medicin. Jeg tæller piller op en gang om ugen. Har købt en pilleæske, på størrelse med biblen.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Henny

      Du er da skarp på teknologien! Du står da ikke på sidelinjen! synes jeg.

      Jeg er ret begejstret for “Medicinhuskeren”, som er en stor hjælp for mig, i sær det med alarmerne, så jeg ikke glemmer noget.

      Det med at tælle op en gang om ugen er nok en god idé, men så ligger de jo nede i æsken i vild forvirring. Kan du holde dem ude fra hinanden?

  2. Ellen
    Ellen siger:

    Jeg er helt enig i, at de sagkyndige godt kunne trænge til et lynkursus i moderne teknologi – selvfølgelig skal den slags hjælpemidler inddrages i helheden.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Ellen

      Ja for Søren. Jeg kan slet ikke forstå, at den slags små gode – tit gratis – apps, der kan være en stor hjælp ikke inddrages. Jeg vil vist nok blive inviteret til et feedback møde på torsdag, og der vil jeg foreslå det.

  3. kisser
    kisser siger:

    ja, og mobiltelefoner er efterhånden hvermandseje.
    Min datters telefon bipper også lystigt flere gange om dagen…. når det er tid til medicin.
    Det meste medicin skal jo tages på klokkeslæt.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Kisser

      Ja du har jo fuldstændig ret alle mennesker har en mobiltelefon! Jeg tager også mit på klokkeslæt, så snart app’en bipper. Jeg skal ikke have lavet kuk i det.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.