Medicin

Endnu engang har Henny inspireret mig til et indlæg.

Jeg indtager dagligt:

 • Seroquel/Quetiapin 400 mg. mod sindslidelse og også søvnfremkaldende.
 • Lithium 18 mmol. mod stemningssvingninger. Kræver månedlige blodprøver for at tjekke Serum Lithium-niveauet. Det er et “skrapt” stof: Får man for lidt, er der ingen effekt, og får man for meget, er der risiko for nyreforgiftning.
 • Lamictal 200 mg. mod stemningssvingninger.
 • Lysantin 150 mg. mod bivirkninger i form af restless legs som gør (forbandet) ondt. Hvilket præparat, der udløser denne bivirkning, er uklart.

Og sidste skud på stammen: D-vitamin og calcium. Jeg kunne huske, at Pernille (min dejlige læge i DPC) omtalte D-vitamin mangel gennem lang tid, men jeg havde (selvfølgelig) glemt, at de skulle kombineres med calcium. Derfor kan jeg først starte på det nu.

Jeg er jo på ingen måde kemiker, så jeg har ingen forstand på, hvad der skal kombineres, eller på hvad der bestemt ikke må rodes sammen. Jeg har Google, men det er ikke nok. Herudover er Pernille ikke så begejstret, når jeg selv “leger medicinmand”, og det forstår jeg egentlig godt. Det er bedre at sende en mail og spørge, hvis jeg er i tvivl, og der er lang tid, til vi skal ses. Gitte (kontaktpersonen) er sød til at lade beskeder gå videre, og jeg har typisk svar samme dag.

Her på andet år har vi endelig fundet frem til den rette kombination og de rette mængder. Jeg føler mig taget med på råd, og det er rigtig rart.

I modsætning til Henny har jeg faktisk kun én læge ind over nemlig Pernille. Dog har min egen læge udskrevet et præparat mod forhøjet kolesterol, og det har jeg selvfølgelig orienteret Pernille om. Det forhøjede kolesteroltal er formentlig en bivirkning til Seroquel. Sidstnævnte vil jeg bare ikke undvære, da det er en af årsagerne til, at jeg ikke har sovet så godt i 20 år eller deromkring.

Yderligere har Seroquel den bivirkning, at man kan blive enormt sløret/dizzy/som om der er et filter på/som om man har tømmermænd. Det er ret ubehageligt, og fx er det nødvendigt at tage fat i gelænderet, når jeg færdes på trapper, men det kommer og går – hvilket er typisk – og jeg vil ikke undvære søvnen. Men der er bivirkninger ved det hele.

Pernille er rigtig god til at forklare om virkninger og bivirkninger og om, hvad det enkelte præparat skal gøre godt for. Og hun er ikke bange for at tage en snak om bivirkningerne og de terapeutiske sammenhænge, der er mellem de forskellige præparater.

Men det er hammer indviklet, og som hovedregel spiser jeg bare det, hun siger – morgen og aften resten af livet. Jeg skal jo opretholde mit mål om “Ikke flere indlæggelser”. 🙂

PS: Jeg glemte helt at fortælle, at jeg er ude af “Benzoerne”. Pernille blev begejstret, da jeg sagde til hende, at jeg ikke behøvede dem længere. Sundhedsstyrelsen holder dem op på nøje fastsatte mål – og holder øje med dem. Det er nu lidt pjattet, da ingen mennesker spiser Benzodiazepiner uden grund. Man skal jo fx kunne sove, hvis man skal passe arbejdsmarkedet i dagtimerne.

Hun var både sød og liberal, og forstod, da jeg sagde, at der var nødt til at komme lidt mere ro på min tilværelse, før jeg kunne undvære dem. Men vupti – så kom roen, og så var de ikke nødvendige længere.

14 Svar
 1. Anette
  Anette siger:

  Tillykke med du er ude af benzodiazepinerne

  selv blev jeg bare mere dårlig da jeg fik medicin, fik alle mulige bivirkninger, og ifølge daværende læge umulige bivirkninger (men de stod faktisk i indlægssedlen lærte jeg senere). Til gengæld fik jeg ikke rigtig nogle gode effekter :'(
  Min nye læge lytter heldigvis og med min følsomhed over for medicin mener han at vi bør observere mig meget nært hvis jeg igen skal havde medicin.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Ja – jeg er ret glad for det med “Benzoerne” – og det er Pernille også 🙂

   Ja hvis du ikke fik virkning og kun bivirkning, skal du da selvfølgelig ud af det hurtigst muligt. Det er jo lidt en jungle med de mange præparater og måden de spiller sammen på. Her har jeg kastet håndklædet i ringen, erkendt at det kan jeg ikke selv finde ud af. Det har jeg folk til 🙂

   • Anette
    Anette siger:

    nemlig virker det ikke skal man ikke havde det… det mente min daværende læge så jeg skulle… nu rart når man får læger som vurdere individuelt og ikke siger “jammen det det som det hjælper på” og nægter bivirkninger.

    også er det altså bare det bedste at havde en man stoler på til at styre det… så dejligt for dig. For du har ret det en jungle.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Anette

     Jeg stoler 100 pct. på Pernille i DPC – hun har virkelig styr på sagerne, og så er hun god til at forklare. En anden positiv ved de læger, jeg har truffet i DPC, er, at de ikke er blege for at tale bivirkninger. Det, synes jeg, er meget positivt, for der er jo bivirkninger ved alting. Det gælder så om at finde det præparat, der har færrest bivirkninger.

 2. Pia
  Pia siger:

  Man kan da kun glæde sig, hver gang det er muligt at undvære en eller anden slags medicin. Selvom medicin er uundværligt i mange tilfælde, så er det, alt andet lige bedst, hvis man ikke behøver den form for tilskud. Har man reelt et valg, er det ofte valget mellem pest eller kolera, eller i værste fald mellem livet eller døden.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Du kan tro, jeg er glad over, at jeg ikke længere behøver Benzodiazepinerne. Det er meget bedre at sove nogenlunde naturligt. Jeg har i øvrigt læst, at der er en sammenhæng mellem hukommelse og søvn, så det går jeg selvfølgelig meget op i.

   Resten af det jeg så spiser er nemlig lige præcis forskellen mellem liv og død.

 3. Lene
  Lene siger:

  Det er godt, at du føler dig tryg ved din læge og har tillid til hende. Og så synes jeg,det er flot, at du er kommet ud af benzodiazepinerne. Før hen udskrev man jo dem rask væk og folk blev afhængige af dem og skulle have mere og mere for at få en virkning. Hos ældre mennesker tager det 100 timer, end det er ude af kroppen, så kan man vist godt tænke sig til, hvordan der dag efter dag sker en ophobning. Og i dag findes der mildere præparater. Hvor er det godt at læse, at du nu har fundet frem til den rette behandling for dine søvnproblemer,

 4. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg plejer at spørge lægen, om det er rigtigt forstået, når jeg har fundet ud af noget nyt om den medicin, jeg skal tage. Som regel kan de bekræfte det. Og så sidder jeg der med en stille undren over, at de ikke fortalte mig det, da de udskrev præparatet.

  Omvendt skal det helst ikke udvikle sig til, at lægerne føler, de skal holde r*ven dækket på samme måde, som medicinalfirmaerne skal ved hjælp af deres indlægssedler. Hvis min læge begyndte at tale som en indlægsseddel, ville det være slut med 10-minutters konsultationer.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Ja de har da selvfølgelig det, man i juraen kalder “oplysningspligt” – og det skal være med det samme, de udskriver præparatet. Jeg synes da, du skal stille dette rimelige og beskedne krav til dine læger.

   Næh indlægssedlerne… hvad skal man egentlig med dem? Selv gør jeg det, at jeg lytter og prøver at huske, og når jeg så er hjemme igen, slår jeg op på “min medicin”. Fatter jeg ikke en brik, eller kan jeg ikke få det til at hænge sammen med den mundtlige forklaring, sender jeg hende en mail, hvorefter hun er virkelig sød til at svare hurtigt. (Jeg er ikke helt klar over, om jeg svarer adækvat på det, du skrev om? – så prøv igen 🙂 )

   • Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Åh, jeg mener såmænd bare, at jeg ikke rigtig får nogen vejledning. Enten fordi min læge ikke rigtig ved de ting, eller fordi hun ikke synes, de er vigtige nok at bruge tid på.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Henny

     Det er simpelthen for ringe, at du ikke får tilstrækkelig vejledning; det er jo ikke bolcher vi går rundt og spiser, og da en stor del af en læges virke er at udskive medicin, har hun da bare at forklare ordentligt.

     Jeg bruger selv Google en del, men jeg spørger altid o DPC, om jeg har forstået det rigtigt, da jeg jo hverken er kemiker eller læge.

Der er lukket for kommentarer.