, ,

Madøre

At være et madøre

»Slang: person der er glad for mad, for at spise den, for at lave den eller for at vejlede om den« Min bedste ven er et sandt madøre, og det arbejder jeg også på at blive, jfr. også https://stegemueller.dkmadoere-og-recovery/.

Jeg opfylder vist alle kriterierne for at blive et madøre. I fire år har jeg ikke interesseret mig den ringeste smule for mad. Det blev til temmelig mange – ganske vist økologiske – pizzaer fra Netto. Nu ser jeg det som en del af egenomsorgen, at jeg hver dag – bare sådan til daglig – får noget ordentlig mad. Jeg hygger mig med at lave det, og jeg nyder at spise det. Jeg køber kvikkasserne hos Aarstiderne, så det er nemt og lækkert at gå til.

Der er ofte grøntsager tilovers. Dem smider jeg i wokken om lørdagen, og det er slet ikke ringe. Tit er der også lidt krydderier mv. til overs, så de ryger også i. Det er slet ikke ringe. Af og til mangler jeg lidt rester fra ugen, men det har jeg væbnet mig imod ved at købe lidt kød til fryseren, som lige kan tages ud af fryseren aftenen før. De har især noget lækkert kalvekød i tern.

Jeg er kommet frem til, at Aarstidernes lynsyltede rodfrugter virkelig er noget for mig: 1 del sukker og 1 del eddike, fx æblecidereddike, koges op til sukkeret smelter. Herefter kaster man fine skiver af fx rødbede eller gulerødder i, og lader det stå og rode/simre til resten af måltidet er klart. Jeg kan godt lide at lave disse syltede ting og sager senest om eftermiddagen eller den foregående dag. Herregud hverken lagen eller rodfrugterne løber nogen vegne eller spiser nogen brød. De smager rigtig dejligt. Jeg kan godt lide at smage surt på den ene side og sødt på den anden side i det samme måltid. Det er smage, jeg aldrig har tænkt over før.

Og nu har jeg så fået idéen med en slowjuicer. Jeg tror, den har gang på jord. Et glad, godt, glas juice til min Livø-morgengrød. Bedre kan det ikke blive. Det er ikke billigt, men jeg går jo stort set aldrig på café, og det er mindst ti år siden, jeg sidst har været i biografen. Jeg synes, jeg kan tillade mig at være god til mig selv.

Jeg elsker ordentlige råvarer, og de skal være økologiske. Det får man til fulde opfyldt hos Aarstiderne. Alle deres varer er økologiske bortset fra fiskene, hvis oprindelse de jo ikke lige kan kontrollere, bortset fra at de ikke kommer fra diverse “kvotekonger”.

Summa summarum

Jeg glæder mig over at få noget ordentligt at spise. Det er en del af livsviljen, som jeg har fået retur. Jeg er glad.

 

 

6 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  @Hanne: Jeg tror ikke, det er nogen god idé. Den har været uhensigtsmæssigt opbevaret i næsten 5 år. Jeg aner ikke, hvad slags det er eller hvad den er værd, men mest af alt er jeg ikke overbevist om, at den ville være forsvarlig at bruge.

  Køb du hellere en ny, hvor der er garanti både for, at den virker og for, at man ikke kommer galt afsted med den.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Tak for din ærlighed Henny! Under de betingelser tror jeg, du har ret i, at det er bedre med en ny. Jeg glæder mig til at bestille den.

 2. Jørgen
  Jørgen siger:

  Er det ikke herligt. At være madørebegejstret, er vel ikke det værste man kan være. Jeg kan sagtens forstå du kalder det egenomsorg.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Jo det er virkelig herligt. Jeg glæder mig hver aften til at gå i køkkenet, og til at spise maden. »Egenomsorg« er sådan et dejligt ord, og det føles godt at udfolde det.

 3. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det, vi spiser, er jo det vi skal leve af, og derfor er det sundt nok at være et “madøre”.

  Juiceren ville jeg dog hverken eje eller have. Jeg spiser min frugt og mine grøntsager og drikker vand. Faktisk har jeg en juicer, der aldrig nogensinde har været brugt. Min mand købte den, da jeg lå på hospitalet. Han havde vist brug for at gøre noget, som han mente kunne være med til at løse et problem for mig i søbemadsæraen. Men selv med de bedste intentioner kan man jo gå galt i byen. Den står altså nu ude i garagen, lige ved siden af bagemaskinen, som heller aldrig nogensinde har været i brug.

  Dog tror jeg, at det er ved at være feset ind, det der med, at en maskinpark i køkkenet ikke er noget for mig. Der har i hvert fald ikke været nogle tilføjelser til samlingen for nylig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jamen vil du så sælge din juicer til mig? Er det en centrifugal eller en slow?

   Jeg får aldrig spist frugt; det ligger mig ikke sådan lige for. De første par uger hos Aarstiderne købte jeg også pligtskyldigt en frugtkasse, men jeg fik det ikke spist, og der var for mange bananer… og dem kan jeg kun lide når de kun er gule alias ingen brune pletter.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.