Luksusproblemer

I Hvidovre Kirke har vi plads til 120 på kirkebænkene. Til gudstjenesten i dag var vi 177 (kordegnene skal tælle op), og der kunne ikke være klemt så meget som et mulehår mere ind. Adskillige stod op. På min bænk var vi fire. På en bænk skal der normalt være tre. Jeg kom til at sidde ved siden af en pige på 4½ år med krudt i rumpen: Op at stå, ned at sidde, støvler af, støvler på, op hos mor, ned igen osv. Det var næsten ikke til at holde ud, men vi skal være glade for alle de gæster, vi har i kirken, krudt i rumpen eller ej. Mange steder i landet kæmper de med messefald søndag efter søndag. Vi har luksusproblemer! Alle ansatte arbejder konstant på at gøre kirken så brugervenlig som muligt, og det arbejde bærer frugt, og det gør det skønt at være medlem af menighedsrådet. Vi har masser af kunder i butikken!

Det der trak fulde huse og mere til i dag var sikkert juniorkoret under ledelse af vores organist Vibeke og juniorkonfirmandernes opførelse af krybbespillet. Juniorkonfirmanderne går i 3. klasse og havde styr på alle deres replikker. Intet kiksede. Det eneste lille aber dabei er, at deres stemmer er så spinkle, at det var meget svært/umuligt at høre, hvad de sagde. En anden fra menighedsrådet (MR) fortalte mig, at MR har haft drøftet, at vi skal have installeret nogle mikrofoner, der kan hejses ned fra loftet på pladsen foran alteret, og det vil løse problemet, for det er synd, at budskaberne ikke når frem, når de nu har øvet så meget. Vi har flere arrangementer, hvor det vil være relevant: fx De ni læsninger, der også hører til i julemåneden og påskespillet. De drøftelser må have fundet sted på de torsdage, hvor jeg går til ECT, for jeg mindes dem ikke.

Der er i alt 32 juniorkonfirmander, så der er noget at holde styr på. I virkeligheden er vi slet ikke gearet til at have så mange børn på én gang, men det er jo svært at afvise nogen, og man må ikke glemme, at de er fremtidens kirkegængere.

Vi sang alle de klassiske julesalmer:

 1. Her kommer, Jesus, dine små
 2. Nu tændes tusind julelys
 3. Barn Jesus i en krybbe lå
 4. Et barn er født i Betlehem
 5. Blomstre som en rosengård
 6. Dejlig er den himmel blå

Det er “fedt”, når 177 mennesker synger sammen. Nogle af salmerne kender man selvfølgelig bedre end andre, men jo mere man synger dem, jo bedre lærer man dem. Jeg ved godt, jeg er frygteligt traditionel, men jeg kan altså godt lide, når klassikerne bliver fundet frem.

Efter gudstjenesten var der Luciaoptog, kaffe, kakao og juleboller i menighedshuset. Menighedshuset skal egentlig kaldes Magistergården, men det siger jo ingenting om, hvad det er, så jeg holder på traditionel vis fast i menighedshuset. Huset er nyt og veldimensioneret, så de fleste fik en siddeplads.

Alle juniorkonfirmanderne fik en lille gave i form af en bog “Den røde tråd i kristendommens historie” og et bevis på, at de nu har gennemført et halvt års “uddannelse” til juniorkonfirmander. Det er en fin gestus fra kirkens side.

Dagens præst var Inge-Hanne Broström, som er min favoritpræst. Det må være “fedt” at være præst sådan en dag. I øvrigt er det hendes mand, der har tegnet det øverste billede i denne blogpost.

8 Svar
 1. Donald
  Donald siger:

  Hvor er det sødt at de opførte krybbespil. I en tid med så mange flygtninge må det da vække til eftertanke.

  Det var hyggeligt at læse dette indlæg – og jeg illustrationen. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Jeg tror desværre ikke, at folk tænker så langt som til flygtningene, når de ser krybbespillet.

   Det glæder mig, du kunne lide indlægget.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Der er allerede bygget til kirken 🙂 – senest i 1600-tallet, hvor vi byggede Valbyskibet, der var beregnet til Valbybønderne, som ikke ansås at være fine nok til at sidde i hovedskibet, der er fra 1100-tallet.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Ja en fyldt kirke er dejlig. Jeg synes, det er så skønt, når mange synger sammen til orglets brusen.

   Kirkens medarbejdere har meget fokus på at gøre tingene jordnære, brugervenlige og noget man kan bruge i dagligdagen. Det er den slags, der belønnes en dag som i dag.

 2. Kirsten b. r.
  Kirsten b. r. siger:

  Det er altid så dejligt, når du fortæller, hvad du har oplevet i kirken og hvad dermed følger. Flot a der kommer så mange. Det trækker altid forældre og bedsteforældre til, når de små optræder.
  I dag har jeg et problem, for der er koncert i Ubby kl. 14 og i Vor Frue Kirke i Kalundborg kl. 16, hvor vores barnebarn Simon synger i Kirkekoret, derfor bliver det sidstnævnte kirke i dag.
  Det er et dejligt billede Inger-Hannes mand at malet.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kirsten b. r.

   Jamen jeg synes også, der sker så meget godt i Hvidovre Kirke, som er værd at fortælle om, og så går der selvfølgelig også lidt politik i det, nu jeg nu er medlem af MR. Fx skal vi da selvfølgelig have de der mikrofoner. Det kan der slet ikke være diskussion om.

   Ja det er skønt, at vi har så mange kunder i butikken. I dag er det selvfølgelig ekstraordinært pga. de smås optræden, men også på almindelige søndage har vi for det meste godt fyldt op. Det er ikke så længe siden jeg læste et stillingsopslag til en præst. MR beskrev, at kirken havde plads til 300 mennesker, og at der sædvanligvis kom 30 på en søndag. Det må nu være lidt trist at være præst sådan et sted.

   God fornøjelse i Kalundborg Kirke kl. 16:00.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.