Linux for begyndere

Linux

Jeg er stadig Spørge Jørgen

Til tider ligger jeg i min seng og tænker på, om jeg ikke bare skal opgive det dersens Linux og gå tilbage til Windows, som jeg beherskede temmelig godt. Jeg bliver aldrig terminal-akrobat, det er for krøllet for min hjerne. Men så alligevel… udfordringen, det lækre interface på Linux Mint, alle mulighederne, hastigheden og og ikke mindst det nye virtuelle fællesskab i ‘Linux for begyndere’. Disse ting får mig til at fortsætte med det engelske kursus dagen efter.

Kurset er såmænd en udfordring for sig. Jeg har brug for kommandoer til begyndere, så en del af det er ‘uden for skiven’ med et udtryk lånt fra Mads. Og for det andet er det på engelsk, så Google Oversæt er også på overarbejde. Der er nu mange af de mere tekniske ord Google heller ikke kender; det er klart.

Er terminalen nu nødvendig?

Terminalen er stedet, man fyrer sine kommandoer af, og egentlig kan man sagtens bruge Linux uden terminalen og uden kommandoer, men som jeg har forstået det, er det sådan, at hvis man vil ‘kigge under motorhjelmen’, som de siger, må man kende til bare nogle kommandoer, og det er de udvalgte, jeg prøver at lære. De søde mennesker, der svarer på mine spørgsmål, bruger altid kommandoer, formentlig fordi problemerne ikke kan løses uden.

Et eksempel

Jeg er ved at løbe tør for plads på mit drev, der er delt mellem Windows og Linux. De 100 afsatte GB til Linux fik sandelig hurtigt ben at gå på, men det skyldtes nu blandt andet, at der lå noget backup fra Timeshift, der frigav 20 GB, da jeg dræbte det. Jeg ville gerne indskrænke pladsen til Windows og tilsvarende udvide pladsen til Linux. Jeg spurgte indledningsvist om det kunne løses med en grafisk løsning men det kunne det vist ikke, for alle kom med kommandoløsninger. I øvrigt var min løsning ikke den bedste, når jeg har 500 GB ledig SSD liggende, der slet ikke bestiller noget. Jeg fik fra Kaj leveret den fineste beskrivelse af, hvordan jeg lave arkitekturen, så nu skal jeg bare frem med kommandoerne, som jeg faktisk har lært på kurset, og så skal jeg tage mig sammen til turde. Den slags kan så let gå galt. Jeg skal ikke ende med sort skærm igen

Jeg bliver aldrig ‘programmør’!

Linux for begyndereFlere gange i mit liv har jeg forsøgt mig med med at lære sådan noget som php, VBA, Unix. Det er hver gang kuldsejlet, fordi jeg simpelthen ikke fattede det. Det fes bare ikke ind – men bøgerne står stadig inde i reolen. Forskellen fra dengang og til nu er, at da sad jeg alene med det, nu har jeg Facebookgruppen ‘Linux for begyndere’ at spørge, og de er simpelthen så hjælpsomme, at jeg har vovet at købe endnu en bog, som forhåbentlig ikke skal stå at samle støv, når den engang kommer fra Amazon. Jeg er stædig og giver ikke bare sådan op.

6 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Prøv at se på det på følgende måde: Da du begyndte at bruge Windows, gik du da “i maskinrummet” fra dag 1? Det kan selvfølgelig godt være, at du gjorde, men jeg tror, det er de færreste, ja mange gør det aldrig. På nøjagtig samme måde kan man bruge Linux Mint. Der er ingen som helst grund til at lave sudo alt muligt! Man kan klikke sig frem til alt muligt normalt brug. Hvis jeg var dig, ville jeg lade styresystem være styresystem og oparbejde erfaring med at løse konkrete opgaver, der ikke decideret har noget med styresystemet at gøre i en tid lang. Når der så opstår situationer, hen ad vejen, hvor man gerne vil have styresystemet til at opføre sig anderledes, end det gør ud af boksen, så kan man såmænd google sig frem til den præcise text, man skal skrive i terminalvinduet i hvert enkelt tilfælde. Der er ingen grund til at kunne huske den slags udenad, ikke fra min synsvinkel, i hvert fald.

  Hvis du så, efter at have brugt Linux et stykke tid, ikke kan forlige dig med det, ja, så kan du nemt slippe af med det igen. Men giv det dog en ærlig chance og lad være med at tro, at du skal være verdensmester i det fra dag 1.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Det sidste først: Nej jeg tror bestemt heller ikke, jeg skal være verdensmester – hverken fra dag 1 eller 10 – eller måske rettere: Jeg har forlængst erkendt, at det bliver jeg aldrig. Og måske er sudo su mig her og der slet ikke noget for mig.

   Nej selvfølgelig gik jeg ikke i maskinrummet fra dag 1 med Windows, der gik vist flere år.

   Jeg mangler vist mest erfaring i at finde de programmer, der kan løse opgaverne ad grafisk vej. Alle taler jo om at de er der, men jeg kan ikke finde dem.

   Google er og bliver min ven 🙂

  • Finn B
   Finn B siger:

   (y) Helt sikkert fuldstændig enig, terminalen er ikke en nødvendig ting for at kunne bruge Linux. Jeg er ikke terminal akrobat, og bliver det aldrig, men har brugt Linux siden den første Ubuntu kom på “gaden”.

Der er lukket for kommentarer.