Læreproces

Disse dage ser jeg alt gennem et objektiv, også når kameraet ligger hjemme! Fotokritik.dk er virkelig et formidabelt site, hvor man straks føler sig hjemme. Jeg har selvfølgelig også været så så heldig, at mine først to uploadede fotos blev taget godt i mod.

Man har lov at uploade fem hovedbilleder pr. uge, og hvert af disse kan evt. ledsages af fire ekstra, der evt. er en del af en serie. Forståeligt nok, at der er begrænsninger på antallet af uploads pr. uge. Det er en sjov proces at udvælge egne billeder til upload – det lærer man faktisk også noget af. Man skal jo “spare”, og så bliver man vældig kritisk med det hele.

Jeg har taget billeder i ca. 10 år, men altid kun til mig selv, og jeg har faktisk kun haft én ven at vise dem til. Han er god til at komme med konstruktiv kritik, og ham, synes jeg, har jeg lært meget af. Jeg beundrer hans billeder. Fra de første år husker jeg ham sige “Gå tæt på” hundrede gange – og det har virket. Nu går jeg tæt på det hele, måske også for tæt, men jeg er blevet vild med detailler, som ingen andre ser. Når jeg ser andres billeder, tænker jeg tit på, hvorfor de ikke går hen til motivet – venter de på, at det skal komme til dem? Det er sådan et banalt trick, men det bringer liver og nærvær.

Mit beskedne lille varemærke er, at prøve at lave anderledes billeder, skøre billeder, som ingen andre kunne finde på at lave. Og selv om jeg ved, at det på ingen måde er stor kunst, og selv om jeg ikke er teknisk nær så god som alle andre, så kan jeg alligevel se, at der er nogle, der kan lide motiverne. Det er en glæde.

I aftes vovede jeg at uploade mit billede af smeden Otto Sørensen fra Uhre på Fotokritik.dk; og det blev sørme også taget vel imod. Jeg kan selv godt lide det, fordi det på sin egen facon fortæller en historie om en dygtig håndværker, der kan sit kram.