Kyndelmisse

Jeg har været til Kyndelmissegudstjeneste i Hvidovre Kirke; kirken var fyldt og klapstolene var fremme. Det er godt klaret at fylde kirken en fredag aften, men det kan Inge-Hanne Broström bare. Hvad kyndelmisse er, er forklaret her i en Wikipediaartikel, så det behøver jeg ikke at komme nærmere ind på. Det er godt nok først i morgen hvis det skal være helt rigtigt, men vi fejrede det i dag, for der ville nok ikke komme så mange en lørdag aften.

Jeg glæder mig altid, når kirken er fyldt, og når mange synger sammen, så taget er ved at falde af den gamle kirke. Vi sang: ‘Februar, kulde og korte dage’, ‘Lysets engel går med glans’ og ‘Du som har tændt millioner af stjerner’ og folk sang godt med. Det var et perfekt salmevalg til en kyndelmisse, hvor vi venter på, at lyset kommer tilbage, for hvem venter ikke længselsfuldt? Jeg gør i hvert fald, og jeg glæder mig hver eftermiddag over, at lyset nu er hos os en lille smule længere.

Vi fik alle udleveret et lille lys ved indgangen og lyset til at tænde ved blev båret rundt af nogle store piger, der tændte det første lys ved hver stolerække og så tændte man de næste lys for dem, der sad ved siden af. Efter 1. salme og 2. læsning satte vi alle sammen vores lys på døbefonten, der i dagens anledning var beklædt med ler. Det så meget smukt ud med over 100 levende lys, der brændte ned i løbet af gudstjenesten.

Juniorkoret medvirkede også. Nu har jeg fulgt dem nogle år efterhånden og det er fantastisk at høre, hvordan deres stemmer efterhånden  tager form; fra at have været små og spinkle synger de efterhånden meget kraftfuldt og nu kan man høre, hvad de synger.

Efter gudstjenesten var der efter gammel skik pandekager. Der var dækket til 65 mennesker, men der mødte vist 100 op. Det er dejligt, at vi nu har det nye menighedshus, Magistergaarden, der kan huse så mange mennesker til særlige arrangementer.

Jeg bliver altid så vred, når folk taler om tomme kirker, og jeg fortæller glad og gerne folk, at de så skal komme til Hvidovre Kirke og opleve dynamik, nutid forbundet med fortid, gode prædikener og en stærk menighed. Vi oplever aldrig en tom kirke endsige messefald. Jeg har været med i fire år nu, og føler mig virkelig som en del af menigheden og som en del af fællesskabet der. Hvis jeg engang flytter, vil jeg savne Hvidovre Kirke, men det gør jeg forhåbentlig heller ikke.

11 Svar
 1. Susanne
  Susanne siger:

  Hvis jeg boede ved en kirke med lidt mere “liv i”, skal jeg heller ikke afvise, at jeg var at finde på bænken en gang imellem. Vi kommer der faktisk kun ved de sædvanlige lejligheder, og aldrig bare fordi det er søndag, og dørene er åbne.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Susanne

   Der skal helt rigtigt være liv i en kirke, og det kræver en engageret medarbejderstab, hvor præsterne går foran og tager alt slæbet med hele tiden at finde på nyt. Kyndelmissegudstjenesten har vi kun haft et par år nu, men det er en kæmpe succes. I det hele taget har vi en meget aktiv kirke, og det gør det let at komme til at føle et tilhørsforhold til kirken.

 2. Anni
  Anni siger:

  Tak for din beretning fra kirken, det er dejligt at der er så fin opbakning. Og jeg noterer mig at min favorit ” Du som har tændt millioner af stjerner” blev sunget.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anni

   Velkommen til min blog. Da det var første gang, du lagde en kommentar her, skulle den lige godkendes af mig. Fra nu af vil du ryge lige igennem.
   Du som har tændt millioner af stjerner er også en af min yndlingssalmer. I det hele tage synes jeg, at vores præster er gode til at vælge salmer, som menigheden kender. Det er trods alt rarest, hvis man kan synge med.

 3. Anni
  Anni siger:

  Tak for din beretning, det er dejligt at høre om så fin en tilslutning I har til jeres arrangementer og en glæde at høre min yndlingssalme “Du som har tændt millioner af stjerner” blev sunget.

 4. Jørgen
  Jørgen siger:

  Faktisk kan jeg meget godt lide din beretning om aftenen i kirken – og ser det som et fint alternativ til internettet, jvf. min forrige kommentar.
  God weekend.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Det glæder mig, at du kan lide min beretning. Jeg holder meget af at skrive om mine oplevelser i kirken. På et tidspunkt havde jeg en hel serie om kirken, fordi jeg havde lavet et kulturhistorisk projekt for mig selv, der gik ud på, at jeg gik i kirke hver eneste søndag og hver gang der elles var lejlighed til det, og så skrev jeg om mine oplevelser her på bloggen.

 5. rejen
  rejen siger:

  Det er dejligt at høre at det ikke er alle kirker der står tomme og det har nok også en stor del at sige at der er arrangementer udover de rent kirkelige, det gør nok også at man får et andet forhold til sin kirke.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Rejen

   Jeg synes også, det er skønt at bo i et sogn, hvor der er en aktiv kirke. Jeg oplever, at Hvidovre Kirke hele tiden har en masse tilbud som en buket, hvorfra man hele tiden kan plukke det bedste. Arrangementerne spænder vidt og der er hele tiden noget at vælge imellem. Tom kirke kende vi heldigvis slet ikke.

 6. Kirsten b r
  Kirsten b r siger:

  Kære Hanne

  Tusind tak for din fortælling om Kyndelmissegudstjenesten. Du ved, at jeg altid nyder når du skriver om dine kirkebesøg. Selvfølgelig gør jeg det også i dag. Det er dejligt at Hvidovre er sådan et godt sogn at bo i.

  Mange hilsner
  Kirsten

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Kirsten

   Velbekomme. Jeg holder også meget af at skrive om det, der foregår i kirken. Det var lidt nemmere, da jeg ikke var en del af menighedsrådet, der kunne jeg skriv mere frit om mine oplevelser og også om det, jeg ikke syntes så godt om.

   Mange hilsner
   Hanne

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.