Koncentration og Psykiatrifonden

Koncentration

Jeg skal leve med de kognitive problemer, og det er jeg sådan set ikke i tvivl om, at jeg kan lære, når jeg nu ved, at jeg bliver nødt til det. Det var anderledes, inden håbet blev udslukt.

Allerede nu har jeg fundet frem til fuldstændig fastlagte rutiner, som gør, at jeg ikke behøver at tænke (ret meget). Fx 7:30 børste tænder, læg iPad og telefon i bageste lomme i rygsækken, put rejsekortet i højre baglomme, find ID-kort frem, når S-toget forlader Vesterport osv. osv. Det kan man vel godt kalde strategier? I hvert tilfælde virker det godt. Lidt kedeligt men effektivt!

For så vidt angår selve det med koncentrationen har jeg bemærket, at det går rigtig fint, når jeg selv er aktiv fx på arbejdet eller lave hjemmesider herhjemme. Pernille (lægen i DPC) så ret begejstret ud, da jeg fortalte hende om det, men jeg kan (selvfølgelig) ikke huske hvorfor. Det er på listen til næste møde.

Når jeg selv er passiv, er det tilgengæld helt galt. Jeg får stort set intet ud af TV-avis eller en prædiken. Det er vanskeligt at forklare, men jeg kan ikke skabe sammenhæng, og det er som om, jeg bare ikke hører ordentligt efter – selv om jeg gør mig de største anstrengelser. Det hele bliver fragmenteret, og så er det mildest talt ikke særlig interessant. Jeg vil bare ikke give op, så jeg tænder stadig troligt for TV-avisen og går troligt i kirke om søndagen.

En anden ting, der heller ikke fungerer, er, det at læse. For ikke så længe siden var jeg meget begejstret over at have læst en bog på 47 sider om et højaktuelt emne. Det gav blod på tanden, så jeg begyndte på en til. Den bestod af mange forskellige bidrag, så der var naturlige ophold. Det gik ikke – jeg kunne ikke. Når jeg startede på et nyt afsnit, var jeg hele tiden nødt til at læse det forrige afsnit igen. På den måde kommer man ikke langt. Ingen ting hænger sammen. Så der gav jeg op. Måske prøver jeg igen engang, men jeg tror ikke på det.

Psykiatrifonden

Hvidovre Kommune har været så rare at bevilge mig nogle mentortimer (to timer pr. måned) hos Psykiatrifonden indtil nytår. Fonden nævnte i deres slutrapport fra april, at det kunne være en rigtig god idé. Sagsbehandlingstiden i kommunen har været lidt lang men pyt – bevillingen kom i hus. Jeg klager på ingen måde over min kommune, de har været meget velvillige og hjælpsomme.

Så jeg har været hos min søde og dygtige erhvervsrådgiver fra tidligere, og det var både trygt og rart, for vi kender jo hinanden så godt. Vi fik linet forskellige ting op, som jeg skal arbejde med, og da jeg jo er et helt menneske, skal fokus naturligvis være på jobbet, men der kan også komme andre ting ind over.

Det første er jo på en eller anden mystisk måde at forholde mig til, at min kontrakt rinder ud sammen med 2016. Hvad gør jeg så? Det er ikke noget, jeg sådan går og tænker på, men det hører vist til adækvat “forholden sig til”.

Når man først er kommet igennem nøglehullet til et fleksjob, bevarer man den rettighed resten af livet. Fleksjobkonsulenten i kommunen skal hjælpe med at finde et fleksjob, og det er selvfølgelig rigtig godt. Jeg tror bare ikke på, at min fleksjobkonsulent kan skrive mine ansøgninger bedre end jeg selv kan. Og det arbejdsmarked han kender til, passer måske heller ikke til mine kompetencer.

Der er masser af spørgsmål, der rejser  sig, men nu har jeg i hvert fald en professionel at tale med dem om. Det er jeg meget tryg ved.

12 Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Du har fuldstændig ret. Det går fremad på rigtig mange punkter, og det er jeg lykkelig for.

 1. Anne-Birgitte Larsson
  Anne-Birgitte Larsson siger:

  Kære Hanne Stegemüller,
  Jeg har et lille forslag, som måske – og måske ikke – kunne hjælpe på din manglende koncentration, når du er passiv modtager af tale og skrift.
  I Kirken fungerer det nok ikke, men måske ellers:
  Hvad med at tage noter/referat, mens du ser tv-avis eller læser? Det at skrive samtidig med at lytte/læse er jo et effektivt middel til at få informationerne til at hænge bedre fast. Skulle det ikke være helt nok, kan en bearbejdelse af noterne bagefter til et egentlig referat give mere struktur til det hørte/læste.
  Jeg bruger selv teknikken til alle slags møder – også mindre vigtige – og til foredrag og lignende og har stor glæde af det.
  Venlig hilsen fra Anne-Birgitte
  (PS vi kender lidt til hinanden fra en mailudveksling om formen på dit nyhedsbrev)

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Anne-Birgitte

   Velkommen til min blog, og tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, da det er første gang, du kommenterer her. Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Det er et fint forslag, du kommer med. Jeg tror desværre, at “tingene” bliver endnu mere fragmenterede, hvis jeg også skal tage noter. På jobbet tager jeg mange noter, men jeg er faktisk ikke særlig god til at få noteret det, der er mest relevant, og så skriver jeg ikke ret hurtigt.

   Ved alle mulige vigtige møder gør jeg det, at jeg optager samtalerne på min iPad, så jeg kan høre dem igen senere. Det har jeg meget glæde af.

   Jeg husker ikke ret godt, så jeg kan ikke lige genkende dig fra nyhedsbrevet.

   • Anette
    Anette siger:

    hopper lige på den her kommentar tråd

    for mig hjalp det på koncentrationen at tegne krudseduller… altså letter formålsløst men dog gøre noget.

    og for at læse igen genoptrænede jeg med jumbo bøger 😉 nu er jeg på ungdomsbøger og korte artikler eller velkendte bøger. måske en ide.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Anette

     Det der med Jumbo-bøgerne lyder som en rigtig god idé. Jeg kan godt læse kortere tekster fx avisartikler, men en rigtig bog… det går slet ikke.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Tak! Ja det med bevillingen til Psykiatrifonden er rigtig godt. Hun kender mig gennem så lang tid, at vi kan gå lige til biddet.

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Ironi kan forekomme: Det, du kalder kognitive vanskeligheder, ville andre måske betegne som overlevelsesstrategier!

  Ok, nu skal jeg nok opføre mig ordentligt. Godt, at du fik din bevilling igennem, og at du kan få de samme kyndige vejledere som sidst.

  Jeg var ikke klar over, at man beholder retten til fleksjob gennem resten af arbejdslivet, men det giver da rigtig god mening. Hvis det man fejler, er noget, man sådan kan komme sig af, så får man jo netop ikke bevilget fleksjob! Men fleksjobbet skal man så alligevel selv ud og søge, og de kan være lige så svære at finde som andre jobs. Mon ikke, du har gjort dig tilstrækkeligt uundværlig hos FKN, så de tilbyder at forlænge din kontrakt?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg har ingen humor, så jeg forstår ikke helt, hvad du mener med at manglende hukommelse og koncentration kan kaldes overlevelsesstrategier.

   Jo fleksjobber er jeg, til jeg dør. Dog er der forskellige “tilsyn” eller opfølgninger, som kommunen skal varetage. Der er et eller andet inden for de første tre måneder (tror jeg), men ellers skal kommunen, hver gang der er gået 30 måneder, følge op og vurdere, om betingelserne for fleksjob stadig er tilstede. Det tager jeg nu ganske roligt, for min tilstand må siges at være stationær nu.

   Jeg tror såmænd, at det er meget sværere at finde et fleksjob end et ordinært job, og derfor tænker jeg med gru på 2013/14, hvor jeg brugte et år på at skrive ansøgninger og ikke engang kom til samtale. Hvordan så med et fleksjob…

   Jeg håber og beder til, at FKN gerne vil beholde mig. Jeg tror faktisk, at Sune gerne vil, men at det handler om penge. Som nødhjælpsorganisation er der jo altid både politisk og offentlighedens fokus på vore administrationsprocent, dvs. hvor mange af pengene når reelt ud til de 800.000.000 (er det ikke 8 hundrede millioner?) fattige i verden. Vores administrationsprocent ligger på 8, og det synes jeg da ikke er ret meget, men jeg ved selvfølgelig ikke, hvordan det ser ud hos “de andre”.

   • Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Nej, det var en noget malplaceret form for humor. Det må du undskylde. Du anstrenger dig jo for at koncentrere dig, hvor andre til tider med vilje ikke hører efter tv-avisen, foredrag mm., hvis disse fx er for deprimerende eller kedelige at høre på. Det må du undskylde.

    Det er selvfølgelig rigtigt, at man ved ngo’er har stærkt fokus på, hvor meget der bruges på administration. Eller bare bruges her i landet. Men du koster dem vel trods alt mindre, end en almindelig medarbejder gør, så mon ikke, du har en god chance? Det håber jeg da.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Kære Henny

     Alt forladt!

     Ja det er rigtig, jeg koster dem ikke så meget, og alligevel løber det selvfølgelig op, fordi jeg har så mange års anciennitet (siden januar 1990).

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.