, , ,

Klar til kroner

Tandlæge

Fire timer efter

Der er gjort klar til kroner i overmunden. Her fire timer efter hjemkomsten fra dagens tre timer lange besøg hos tandlægen kan jeg såmænd både drikke en kop te – og ryge ikke at forglemme. De store mængder af bedøvelse har fortaget sig. Jeg vil ikke lide, så jeg giver den hele armen. Alligevel stod tårerne ned ad kinderne, da han lagde en af bedøvelserne.

Han har i dag ordnet hele overmunden, dvs. boret ud og slebet 0,5 millimeter af alle tænder, så der er plads til de blivende kroner, der skal sættes på den 24. april, når de er tilvirket i Tyskland. Lige nu er jeg derfor fyldt med “provisorier”, altså midlertidige løsninger. Ordet kendes bedst fra Estrups provisoriske love.

0,5 millimeter synes af ingenting, men hvis de ikke er slebet af, vil man ikke kunne tygge sammen. Dermed kan man ikke tygge maden ordentligt, og det ødelægger fordøjelsen. Det er sørme et fint samspil i den krop.

Samme dag skal han lave en bro, der skal kompensere for et hul i tandrækken, eftersom en tand simpelthen knækkede og måtte fjernes, hvilket han gjorde den 1. gang, jeg var der.

Midlertidige resultater

Nu kan jeg smile igen. Det har jeg glædet mig virkelig meget til, og der jo ingen, der kan se, at den aktuelle status er midlertidig. Den 24. april er det hele forhåbentligt overstået.

Samme dag er jeg 103.615,00 kr. fattigere, og det er efter en rabat (man er vel storkunde) på 35.950,00 kr. Jeg har erlagt 40.000 kr. i “udbetaling”, og nu skal jeg så bare betale resten i de kommende 19,3 måneder.

Jeg har ganget og divideret. Det skal nok gå, og det er prioritering. Der er vist ikke til en lille bustur til Harzen, men jeg vil hellere have ordentlige tænder! Jeg glæder mig så bare over, at jeg har noget at prioritere af/med. Hvis jeg nu kun havde mit arbejde og flekslønstilskuddet, havde dette været fuldkommen umuligt. Jeg er så heldig også at være invalid…

Social indignation

Hvad gør alle de andre mennesker, der har fået tænderne ødelagt af medicinen? Skal de bare vente på, at tænderne falder ud en efter en, og først da vil kommunen hjælpe? Det skal bemærkes, at kommunerne kun hjælper med det allermest nødvendige. Jeg trak min ansøgning tilbage, eftersom jeg ville have den rigtige behandling ikke den billigste. Jeg er et menneske, der aldrig går på kompromis! Det er dyrt, men sådan er jeg.

Der er et eller andet helt galt, når tandlægebehandling skal koste formuer, mens alt muligt andet er gratis. Mundtørhed (og det er det rette ord for ingen spyt) og deraf manglende enzymer i munden til at bekæmpe bakterier, er altså ikke selvforskyldt. Det er ikke noget man kan gøre for, og det skyldes ikke, at man ikke børster ordentligt to gange om dagen og ikke bruger tandtråd. Vi er langt på den anden side af det.

Der var bare ikke en sjæl, der fortalte mig om det, og om at man kan købe diverse ting (tabletter og gel) på apoteket, der kan afhjælpe mundtørheden.

Ulighed i sundhed

Tandlæger koster kassen, og det udelukker rigtig mange mennesker fra at få den rette behandling. Der har de seneste dage været indslag i TV-avisen om dette.

Nu bliver jeg også nødt til at gå til en øjenlæge, da jeg meget ofte gætter mig til, hvad der står, jeg kan ikke se varedeklarationer, NemID, regnskaber på arbejdet, ordbog, Facebook, som om øjnene skal “vågne” om morgenen, og jeg må meget ofte have en lup frem. Der er altså et eller andet galt! Nu vil jeg have det undersøgt ordentligt. Optikeren vil bare tjene penge, så nu vil jeg til en øjenlæge.

Jeg ringede og bestilte tid hos en med lang ventetid og forventede sådan set at skulle have Visakortet frem igen, men nej det er gratis. Det er selvfølgelig dejligt, men hvor er sammenhængen mellem den gratis øjenlæge og den hundedyre tandlæge?

Vi har social skævhed, så det klodser i Danmark!

Konklusion

Kom bare og smil til mig – så smiler jeg tilbage 🙂

8 Svar
 1. Katja
  Katja siger:

  Farverne fortæller, hvor gode dine tænder er gul er så nogenlunde, hvor rød er det værste, og grøn det bedste. Jeg fik af vide af min tandlæge, at det er de færreste, som tilhører den grønne gruppe.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Katja

   Velkommen til min blog og tak for din kommentar, der lige skulle godkendes, da det er første gang, du kommenterer her. Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Tak for informationen. Jeg har vist hørt til rød gruppe de seneste par år 🙁

   • Katja
    Katja siger:

    Ja okay. Godt du kunne bruge informationen? Og tak for velkomsten. 🙂 Jeg har fulgt med hos dig i noget tid.

 2. Anette
  Anette siger:

  går også ind for at al sundhedsbehandling (læger, tandlæger, psykologer m.m.) skal være gratis… tror hel hjertet på at det i længden er billigst for samfundet.
  jeg fik også tør mund af medicinen, min læge gav ingen råd, men jeg var heldig at en sygeplejeske og en apoteker gjorde (samt noget senere min egen tandlæge) så jeg brugte sugetabeletter (om det så var dem eller medicinen der gav dårlig mave, det ved jeg ikke) trist du aldrig fik den rådgivning for det godt nok en dyr om gang du skal ud i.
  er selv i gul gruppe hos tandlægen, pga. medicinen jeg engang fik…. men når det først er galt eller økonomien er stram så hjælper de grupper ikke meget, der skal stadig betales.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Da vi senest havde emnet oppe at vende, havde Henny den gode og enkelt administrebare idé, at man udstedte et lille kort til mennesker på overførselsindkomster. Med dette kort skulle de kunne gå til tandlæge, og det kan vi da også udvide til psykolog. Som du selv er inde på, er det en investering, der vil tjene sig hjem; i hvert fald fsva. psykologerne.

   Apotekeren sagde noget, men da var det allerede for sent. Andre talte bare om, at jeg havde tand-problemer, men ingen stillede noget op. Pdas.: hvad kunne de egl. have gjort?

   “Gul gruppe” hvad betyder det?

   Hav en god dag.

   • Anette
    Anette siger:

    De tre grupper grøn, gul og rød, har noget at gøre med hvor mange besøg du får offentlogstøtte til (vi får trods alt lidt til det basale) gul betyde at mine tænder ikke er helt gode og der skal holdes ekstra øje = 2 besøg om året (i grøn er det 1)
    ja lad os lave det kort til alle under 18 og alle på offentlig ydelse

 3. Pollyanna
  Pollyanna siger:

  Årsagen til forskellen mellem tandlæger og læger (altså at man ikke betaler for lægen men for tandlæge) har jeg faktisk hørt op i en historie podcast (sikkert fra DR) engang, men nu kan jeg selvfølgelig ikke huske, hvad forklaringen var. Mon det var noget med at man først brugte tandlæger ret sent rent historisk? Jeg bryder mig ikke om at gå til tandlæge, sikkert fordi jeg fik en tand trukket ud uden bedøvelse, da jeg var 3 år….. og oven i købet blev kaldt uopdragen, fordi jeg skreg. Så skiftede vi tandlæge…

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pollyanna

   Rædselsfuldt at få trukket en tand ud uden bedøvelse. Sikke en idiot til tandlæge.

   Du er inde på noget, når du skriver, at der må være historiske årsager til, at der er denne underlige forskel mellem læger på den ene side og tandlæger på den anden. Som Anette skriver burde både tandlæger og psykologer betalles over fælleskassen og betragtes som en investering.

   Havn en god dag.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.