, ,

Kirkebilleder

Jeg har været til konfirmationsgudstjeneste uden konfirmand

Vores lysbærer i Hvidovre Kirke

Som årene er gået er jeg efterhånden blevet kirkens husfotograf; altså jeg kommer og tager billeder, når der er nogle særlige anledninger, og kan de bruge billederne til noget (fx hjemmesiden) er det fint, resten kan de bare smide ud. Desværre var der ikke så mange, der valgte at tænde lys i vore lysbærer i dag, men de er sikkert gået op til døbefonten og har tændt et lys der i stedet.

En særlig anledning er selvfølgelig konfirmationerne; man mærker det straks, der er en særlig intens stemning blandt konfirmanderne, og det er tydeligt at hver enkelt bevægelse er indstuderet for at alting kan gå ordentligt til. Og det går skam ordentligt til; intet er overladt til tilfældighederne. Jeg kender præsten Inge-Hanne Broström god nok til at vide, at selve konfirmationen er øvet op til flere gange, således at alle kender deres pladser, og ved hvor de skal stå. I en sådan situation er det en sand fornøjelse at være tilskuer! Det er simpelthen bare ‘fedt’, når det hele kører.

I procession fra Rytterskolen

I en lang periode – over 1 år – har vi bygget ny menighedshus, der for øvrigt skal hedde “Magistergaarden” og derfor kommer Inge-Hanne og konfirmanderne gående i procession over fra Rytterskolen, der har været så venlige at låne os lokaler, mens vi selv har været hjemløse. Der er noget flot og pompøst over processioner, men de er hundesvære at fotografere. Man tror lige, at man har et blik, men splitsekundet efter er det væk.

På billedet herunder holder Inge-Hanne talen til konfirmanderne, og den var morsom og lidt opbyggelig, med vægt på at i kirken har de fundet en ven, der altid lytter, og med henvisninger til det gamle Carole King-hit You’ve got a friend. Stykket blev i øvrigt spillet på saxofon da selv gudstjenesten var ovre. Jeg elsker den sang, og sat ind i en kirkelig kontekst bliver den selvfølgelig kun endnu bedre. Jeg kan huske, at da jeg første gang indså konteksten stod jeg på Viborg Station i kiosken i færd med at købe to colaer og Inge-Hanne ringede mig op, og fortalte mig hvordan konfirmationerne var gået og så nynnede hun lidt af melodien. “And you know whereever you are I’ll come running to see you again”. Carol King må have været i det religiøse hjørne, da hun skrev den.

Inge-Hanne Broström holder konfirmationstalen

Konfirmationer nu om dage er noget er noget ganske andet, end da jeg selv blev konfirmeret for ca. 100 siden, dvs. i 1977, nu bliver de unge hentet i Amerikanerbiler fra 50’erne og noget der for mig lignede en rød Ferrari. Kjolerne er som brudekjoler og i det hele taget er pigerne små voksne kvinder. det er lidt lettere at se på fyrene, at de trods alt kun er 14 år.  De stillede glade op til fotografering ned ved kirkemuren:

Ved Kirkegårdsmuren

6 Svar
 1. Ellen
  Ellen siger:

  Det er da fedt med sådan en lille ekstratjans 🙂
  Det er fint, at man gør noget ud af konfirmationen – det bør man, når man vælger den til, men den er nu gået lige over min streg, når det er med limousiner/ferrarier, kjoler til flere tusind kroner og det hele. Synes jeg … beklager.
  Det må folk naturligvis selv om – jeg er bare glad for, at jeg ikke har børn i konfirmationsalderen 🙂
  Men I har en præst, der er smuk på en helt speciel måde.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Ja det er nemlig det det er – fedt altså. Jeg er ‘lidt’ perfektionistisk indstillet og elsker at prøve på at blive bedre til forskellige ting blandt andet fotografering. Og så er det dejligt at blive spurgt om man vil komme og udøve sin hobby.

   Jeg er fuldstændig enig i, at konfirmationerne nu om dage er gået over stregen. Det er virkelig som om, det er små bryllupper, der bliver holdt. Jeg tror, der bliver brugt rigtig mange penge på konfirmationerne og at det er et prestigeprojekt for familien. Jeg er også glad for ikke at have børn i konfirmationsalderen!

   Du har ret i, at vores præst er meget smuk, og derudover er hun et meget dejligt og varmt menneske.

 2. Kong Mor
  Kong Mor siger:

  Og endelig et par drenge som bliver konfirmeret i jakkesæt.
  Tag ikke fejl – jeg har intet imod deres modetøj, men man må godt vide hvornår man skal have FINT tøj på.
  Det er en flot lysholder!

  Og ja – dejligt når det kører og der er styr på alt – fra præstens side!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kong Mor

   Jeg synes generelt de unge er så flotte og fine i tøjet til deres konfirmation, faktisk synes jeg det er lige før pigerne går over stregen og kommer til at ligne små brude, men sådan er moden åbenbart.

   Vi er også selv meget glade for vores lysbærer, som vi fik sat op igen for et lille års tid siden. Den havde gennem nogle år været udlånt til en anden kirke, da vi ikke selv brugte den. For at få den stillet op måtte vi fjerne en kirkebænk og en radiator unde bænken og det gik vi da bare i gang med. Det viste sig senere at Nationalmuseet skulle have været spurgt. Nogle gange er det bare lettere at få tilgivelse end tilladelse. Vi troede, det var tilstrækkeligt at spørge brandinspektøren.

 3. Kirsten b r
  Kirsten b r siger:

  Kære Hanne

  Super dejligt med en gudstjenesteanmeldelse igen. 🙂
  Det er sandelig godt de har dig til at fotografere. Du er bare så god til at se, hvad det er der skal skydes!
  Tak.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Kirsten

   Ja jeg tænkte nok at det ville glæde dig 🙂

   Det er med fotograferingen som med alt mulig andet, hvis man øver sig, bliver man bedre. Derudover er det jo herligt at leve i den digitale tidsalder, hvor man bare kan slette de billeder, der er dårlige. Dengang man skulle betale en formue for at få fremkaldt hos fotohandleren, måtte man jo spare på billederne, så der var ikke så meget mulighed for at eksperimentere.

Der er lukket for kommentarer.