,

Juletanker

Jeg er meget alene, og jeg elsker det. Jeg nyder at have tid til min projekter, og at kunne planlægge dagen, som det nu falder mig for godt. Jeg har altid en plan, så tiden ikke bare løber fra mig. Der skal ikke forventningsafstemmes med andre end mig selv, og jeg bliver let enig.

Jeg føler mig yderst sjældent ensom, og det er jeg glad for, for det er slemt; men jeg har problemer med juleaften.

Jeg har et stort netværk via kirken, via slægtsforskning, via de helt nære venner, via bekendte. Jeg kender i det hele taget rigtig mange mennesker, er det gået op for mig, mens jeg i nat lå søvnløs og skrev de mentale kladder til dette indlæg. Juleaften er bare svær, for hvordan man end vender og drejer det, er det familiernes fest, og hvad gør man så, når man ikke har en familie? Jeg har to kusiner og en fætter, og det er så det, men jeg har ingen kontakt med nogen af dem. Jeg har således ingen automatik m.h.t. juleaften; jeg skal altid i gang med at finde på selv. Jeg kunne selvfølgelig spørge nogen, om jeg måtte hægte mig på deres jul, og jeg ville formentlig få ja, men jeg synes det er så svært at spørge, for så udstiller jeg jo mit problem med ikke at vide, hvad jeg skal juleaften, og jeg ville føle, at jeg trængte mig på. Jeg har simpelthen ‘juleproblemer’.

Jeg har prøvet at være alene to juleaftner, og det var lige forfærdeligt begge gange. Det er som om, verden går i stå kl. 16:00 og først vågner op igen kl. 23:00, når linie 132 atter kører nede på Hvidovrevej. Det er lige de kritiske timer, jeg ikke kan klare alene. Det hjælper ikke, at jeg siger til mig selv, at det jo bare er en ganske almindelig aften, for det er det ikke! Det er en aften, hvor man er sammen med familien eller nogen man rigtig godt kan lide. Det er en aften, hvor man hygger sig, og hvor man har forberedt sig, og købt gaver, som man regner med, at modtageren bliver rigtig glad for.

I år skulle jeg ikke selv finde på noget. Peter og Susanne, som jeg kender fra slægtsforskning, sendte i god tid en invitation via Facebook til at komme og fejre juleaften med dem, og overnatte til i dag. Det har været så skønt hele december at gå og vide, at jeg skulle noget, at jeg ikke skulle være ensom på denne aften. Det har gjort, at jeg har kunnet nyde de forskellige aktiviteter, der har været i julemåneden, og når jeg blev spurgt, kunne jeg sige, at der var styr på julen. Der kom med et moderne udtryk ‘ro på’.

Vi har haft det så hyggeligt med rigtig traditionel jul med and og flæskesteg og masser af ris alamande (jeg fik sørme mandlen og en fin mandelgave), gaver, sang omkring træet og en tur i kirke. Så er der alt, hvad der hører til min jul. Vi har sovet længe i dag og spist et stort dejligt morgenbord og gået en tur. Så var det tid at finde mod København igen, og nu ligger juledagene så dejligt ubrugte hen, og de skal bare nydes.

Glædelig jul til dig og dine!

18 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Peter

  Tusind tak for din kommentar. Det glæder mig meget, at I synes, jeg var en god gæst i jeres familie. Jeg var rigtig glad over at være hos jer, og jeg har tænkt på, at jeg vil invitere jer til middag her hos mig en dag – det kunne være rigtig hyggeligt.

 2. Peter
  Peter siger:

  Ja julen er jo for længst overstået, det var rigtig dejligt at have dig med som julegæst i vores lille familie, vi nød samværet mindst lige så meget som dig.
  Når man er sammen med dig får man ligesom mange ting ind på en helt anden og rigtig god og dejlig måde.

 3. Donald
  Donald siger:

  Uh nej! Jeg havde ikke troet at du kunne finde på at være alene juleaften. Jeg ville gerne opleve Christianias Jul for Juleløse, men det har jeg ikke haft mulighed for endnu pga. familien (jeg er med andre ord ikke juleløs). Jeg husker fra barndommen at det ofte var legetøj, som betød så meget ved juleaftensdag – der var alt for meget fokus på gaverne. Det, som jeg ville tro var det bedste i dag er netop sådan som du har gjort, at man slår sig sammen med venner hvormed man har en fælles interesse, og så går man ellers igang med at endevende juletraditionerne og går måske også en tur i kirke og hører, hvad præsten dog kan finde på at sige! 🙂 Glædelig efter-jul.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Jeg har faktisk også flere år tænkt på Christianias Jul for juleløse; jeg tror, det er godt, og det trækker jo i hvert fald en masse mennesker til.

   Det var rigtig spændende at komme i en anden kirke end min egen. Der var fyldt til bristepunktet (men sådan er det jo altid til jul), og præsten var efter min smag lige poppet nok – men så ved jeg da hvad jeg har til dagligt. Også glædelig efter-jul til dig.

 4. Pia
  Pia siger:

  Da jeg var barn, og da vores unger var små, syntes jeg julen var noget ganske særligt, men det er mange år siden det har været sådan, for mig. Derfor har jeg valgt, at jeg kun gør noget ud af juleaften, resten af dagene vil jeg gerne have for mig selv. (Allan må dog godt være her 😉 Jeg har holdt mange julefrokoster, men gider altså ikke mere. Jeg nyder i stedet stilheden og det samme gør jeg til påske og pinse. Jeg er helt sikker på at jeg en dag kan blive så kunstig, at jeg insisterer på at sidde her helt alene, men så er det jo også mit inderlige ønske, og det er en helt anden sag. Jeg har nævnt det for familien, så det ikke kommer helt bag på dem. Min mor forstår det ikke, men min far gjorde 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Jeg kan for så vidt godt forstå dine valg, når du netop har holdt mange juleaftener. Så er dagene mellem jul og nytår da også dejlige. Hvis du vil sidde alene i din alderdom, skal du selvfølgelig have lov til det – jeg forstår det heller ikke 🙂

 5. Ellen
  Ellen siger:

  Det var godt, der kom en løsning for dig, for det er ikke sjovt at være alene, når det ikke er det, man ønsker. SIdste år var John og jeg ‘alene’ for første gang i vores karriere sammen, men vi var dog to, hvilket faktisk var meget hyggeligt.
  Jeg har det lige som Jørgen mht. til de andre højtider, men julen er og bliver noget særligt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Jeg elsker alle højtiderne og gør gerne noget ud af både påske og pinse; men disse to højtider er også blevet mere specielle for mig efter jeg er blevet aktiv i kirken. Før i tiden var de bare nogle dejlige ekstra fridage.

   Julen er noget særligt; der er så mange traditioner knyttet til den, og jeg elsker alle disse traditioner. Jeg ville gerne – som du – have en stor familie, men faktum er, at det har jeg ikke, og det må jeg jo så forholde mig til. Jeg var virkelig glad for Susanne og Peters invitation og især det, at den kom så tidligt. De er mennesker med både hus- og hjerterum.

 6. Eric
  Eric siger:

  De fleste er meget traditionsbundne, når det drejer sig om julen, mens andre flygter sydpå. Charterrejser i julen er faktisk ret dyre, hvilket vidner om rimelig stor efterspørgsel. Jeg nyder det som en aften, hvor vi er sammen om at gøre noget særligt ud af det.

  I de år, jeg arbejdede i treholdsskift, prøvede jeg flere gange at være på arbejde juleaften eller julenat, og det var ikke så sjovt. Værre var det dog at have 2. vagt nytårsaften og cykle hjem ved midnatstid med raketter og andet fyrværkeri fygende om ørene.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Jeg har også haft tænkt på at rejse sydpå, men jeg kan godt lide julen, og ser faktisk ingen grund til at flygte fra den. Jeg holder af nisser og gran og traditionerne i kirken i juletiden. Din tanke om at være fælles om at gøre noget særligt ud af det lyder rigtig god.

   Nytårsaften med alle raketterne siger mig til gengæld ingen ting.

 7. Jørgen
  Jørgen siger:

  Godt at høre der var en god løsning på “juleprobleme”. Jeg har aldrig været alene en juleaften, men har haft mangt en arbejdsjuleaften, som den hvor jeg hentede min svoger på hans plejehjem for siden at køre ham retur og derfra hente min mor, der fejrede juleaften hos min bor for at tage hende med hjem så hun kunne være hos os i juledagene. Det var noget af en indsats. Det er nok også første gang jeg har været alene med min kone begge juledagene, idet min mor jo døde tidligere på året.
  Jeg antager i øvrigt at der udspiller sig mangt et drama i de små familier i julen, idet samværet, der helst skal være ih så rigtigt, let kan aktivere gamle, uafsluttede psykologiske spil – og så kan må få bekræftet at verden stadig er uretfærdig, eller hvad man nu skal have bekræftet.
  Jeg tror i øvrigt jeg har samme forhold til påske og pinse som Henny skriver julen har udviklet sig til hos hende og manden, men med julen er det nu nok noget af en opgave. Trods alt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Der er så mange psykologiske spil juleaften, for det skal nemlig alt sammen være så rigtigt, alt skal lykkes, og lykkes det ikke, er aftenen en katastrofe.

   Jeg håber, du og din kone har haft et par fine juledage.

 8. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Glædelig jul til dig også! Jeg har været alene juleaften mange gange, og du har ret i, at det ikke føles som en “helt almindelig aften”, i hvert fald ikke de første gange. Jeg har familie, jeg kunne være sammen med, hvis det var, men jeg besluttede, at jeg hellere ville være alene end sammen med nogen på et forkert grundlag. Sagen er den, at jeg ikke længere har lyst til at fejre julen. Min mand har det heldigvis på samme måde, og vi gør intet ud af julen. Og nu er vi faktisk ved at være nået dertil, at det er en helt almindelig aften. Man kan jo pådrage sig juletraumer på så mange måder, og desværre udvikler julen sig mange gange til noget, der slet ikke svarer til din beskrivelse af en hyggelig jul, og så kommer man nemt dertil, at man hellere vil være fri.

  Men selvfølgelig er der det gode ved julen, at man har fri i nogle dage, og det siger man jo ikke nej tak til

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Tak. Jeg forstår bestemt godt, at det kan være bedre at være alene, end at være sammen på det gale grundlag. Sådan tror jeg også jeg ville vælge, men jeg har bare ikke valget. Alle i min familie er døde bortset fra de tre nævnte, og jeg savner virkelig at have en familie. Måske er det derfor, jeg er blevet en ivrig slægtsforsker 🙂 Så får jeg da noget familie på papiret.

   Hvor er det heldigt, at I begge ikke går op i julen, for når man er to, er det også lettere at få det til at blive til en almindelig aften. Det kunnne jeg måske også være med til.

   Jeg ved præcis, hvad der svarer til mit billede af en dejlig jul, og det er ikke det store vilde. Der skal være god mad, dejlige mennesker med hjerterum og en god gave, som der er tænkt over – så er jeg faktisk glad, alt derudover er bonus.

   Julefridagene er skønne. Der er en særlig fred – nogle af os kalder den himmelsk.

 9. Inge
  Inge siger:

  Ja julen er meget familie orienteret, men venner er jo den familie, man selv har valgt. Det glæder mig du havde en god aften sammen med dine venner.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Julen er simpelthen familiernes fest, anderledes kan det ikke siges. Jeg havde en dejlig juleaften med Susanne og Peter, og det er jeg rigtig glad over.

 10. Kirsten b r
  Kirsten b r siger:

  Det glæder mig, at du har holdt jul med venner. Jeg har aldrig prøvet at være alene juleaften, så der har jeg ingen erfaring at øse af, men jeg har oplevet juleaftner i min barndom, som ikke var særlig sjove, og som voksen har jeg haft besøg af sure gæster, så julen i familiens skød er ikke altid hygge og glæde. Alligevel må jeg sige at det var festligt at være 23 til at danse om juletræet i aftes, børn, svigerbørn, børnebørn og et enkelt med svigerfamiliepar. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kirsten

   Du har ret, jul i familiens skød er ikke altid så fantastisk, som man som udenforstående kan gøre den til. Jeg er klar over, at der kan være rigtig mange ting, der kan hindre idyllen. Sure gæster – hvad pokker bilder de sig ind? De ved ikke, hvilket privilegium det er, ikke at skulle være ensom en juleaften.

   Juleaften – 23 om træet, det lyder bare skønt. Og sikke mange salmer, men kan nå at synge og sikke mange tæer, der kan trædes på, og sikke mange gaver at pakke op. Det kunne jeg godt tænke mig at opleve.

Der er lukket for kommentarer.