, , ,

Jeg har et budskab

I gamle dage

I “gamle” dage holdt jeg ofte oplæg via mit arbejde og via slægtsforskning. Emnerne var alt fra forslag til finanslov, procesoptimeringer, ledelsesinformationssystemer, tidsregistreringssystemer, fotografering af gravsten på kirkegårde og indtastning af data herfra i regneark, software til registrering af aner osv. Listen kunne være langt længere.

“Gamle dage” sluttede for alvor i sommeren 2014; der kom de nye dage, som indledningsvist var brogede for nu at sige det mildt. Siden dengang har jeg ikke stået på bare den mindste ølkasse, så jeg har ingen idé om, hvorvidt jeg stadig kan. Har jeg stadig gennemslagskraft, kan jeg fange tilhørerne, kan jeg mærke, hvor de er, om de keder sig osv.?

Jeg ved det ikke, men jeg ved, at jeg brænder for de tre emner, jeg beskriver herunder:

Cost-benefit-analyse

Jeg har gjort en del ud af at beregne de samlede omkostninger til mit sygdomsforløb, så godt, som jeg overhovedet kan. Det hele kan dokumenteres, og der er kilder på alle beløb. De 1,6 mio. kr. er et minimumstal. Der mangler lidt (overhead på de kommunale omkostninger og 90 besøg i distriktspsykiatrien), men det rokker ikke ved det samlede billede. Størrelsesordenen er der ikke noget i vejen med.

Næste skridt, der vil blive rigtig spændende, er at lave en eller anden beregning, der viser, enten hvornår samfundet har fået sin investering tjent ind/tilbage, eller hvad man på længere sigt har sparet ved at behandle mig så godt, at jeg har fået et rigtig fornuftigt liv tilbage.

Efteråret 2017 dividerede jeg i min visdom de 1,6 mio. kr. med førtidspensionens bruttosats på 224.000 kr. årligt uden tilskud til varme, boligstøtte eller andre tillæg. Og det fik jeg så 6,9 år ud af. Da jeg lavede regnestykket, syntes jeg, det var oplagt – nærmest genialt. Nu spørger jeg mig selv, hvad jeg dog tænkte på?

Jeg har slidt internettet op med Google i jagten på modeller/eksempler på, hvordan man opgør den samfundsmæssige nytte af en sådan investering. Der ganske enkelt være nogen, der har regnet på effekten af behandling i psykiatrien mv. Men jeg kan ikke finde det. Havde jeg villet opgøre effekten af at investere i alkoholbehandling eller hjemløshed, ville det være en helt anden snak. Der ligger masser af modeller på de to områder. Det eneste, jeg kan finde, er længere beskrivelser af, hvad de andre (KORA m.fl.) heller ikke har fundet.

Hvis man vil nå beslutningstagere og meningsdannere, skal der kroner og øre på. Jeg har derfor allieret mig med en professionel analytiker fra psykiatrispektret, som forhåbentlig kan bidrage med det, jeg mangler. Omvendt mangler hun en konkret case og alle mine lækre regneark. Hun kommer fra en NGO, der allerede taler om, at vi i fællesskab går til pressen og politikerne.

Så spændende – for vi har et budskab!

Hendes Verden

På tirsdag kommer der en journalist fra Hendes Verden – og en time efter kommer fotografen… Journalisten vil gerne høre noget om ECT-behandling, som jeg har en del erfaring med. Det kan jeg godt underholde en times tid om.

Da vi lavede aftalen telefonisk, sagde jeg til hende, at jeg ikke ville være med til noget, der kunne kaldes følelsesporno eller noget, der var kritisk overfor ECT, og at jeg i øvrigt ville se artiklen i dens sammenhæng, før jeg kunne sige god for den. Det var hun helt med på. Hun er free lancer og har af og til opgaver for Psykiatrifonden, så jeg vil tro, vi vil være på bølgelængde.

Så spændende – for jeg har et budskab!

En tur til Bornholm

Jeg har skruet et udkast til en hjemmeside sammen til en mindre kirkelig organisation i Aakirkeby. Siden “oversomrer” indtil den 13. september kl. 16:00 i konfirmandstuen, hvor de har spurgt, om jeg vil komme og fortælle lidt om tankerne bag siden, fremtidsmuligheder mv.

Jeg har selvfølgelig tænkt mig kort at fortælle om, at jeg har en god fornemmelse for det at “være kirke”, da jeg har siddet i menighedsrådet i otte år, men at deres sogn naturligvis kan se helt anderledes ud end mit sogn.

Jeg må vist have fat i lærebøgerne om usability og læsbarhed af Jacob Nielsen, hvis jeg skal kunne fylde mere end 20 minutter. Nej spøg til side, det er jo et af mine hjertebørn. Jeg laver ikke smarte sider, hvor alting hopper og danser, og jeg er helt klar over, at jeg er håbløst gammeldags, men netop i det kirkelige spektrum har vi rigtig mange ældre mennesker, der kommer efter kolde og klare informationer og ikke for at se, hvor kreativ webmasteren er.

Bornholmerne betaler rejsen – og jeg har et budskab!

 

4 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Du skal nok klare at præsentere den hjemmeside. Mon ikke en Bornholmertur i sig selv kan virke motiverende? Det vil jeg tro.

  Jeg plejer at sige, at hvis man finder ud af, at man er havnet i en cost-benefit-analyse, skal man lige hurtigt gøre sig klart, hvordan man er havnet der, og så ellers spæne i den modsatte retning! Jeg kan simpelthen ikke forstå, at du vil have værdien af dit liv og din livskvalitet sat på tal. Gå dog for pokker ud for, at du har al mulig ret til at leve og at have det godt, mens du gør det, helt uanset hvad det måtte have kostet, eller om det kan betale sig for “samfundet”. Men jeg tror, vi har været ude i diskussioner om, hvad der kan og bør kvantificeres og hvad ikke uden overhovedet at kunne blive enige, så det er nok også sådan, det ender denne gang. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jo det er spændende med Bornholm – og jeg har jo tre måneder til at forberede mig i. Jeg tror, jeg kan mit stof, men selvfølgelig skal jeg læse op på tingene inden.

   Godt ord igen 🙂 Og jeg er naturligvis også præget af mit tidligere virke som “regnedreng” i decentraladministrationen.

   Jeps – vi har diskuteret det tidligere, og vi bliver aldrig enige! Men det gør jo heller ikke noget. Jeg ved ikke, om det er mig, der forklarer det for dårligt, eller hvad der går galt. Men et af min budskaber står allerøverst i kapitlet (eller hvad det nu hedder): Havde der været bevilget fx psykologbistand og fjernelse fra hjemmet i min ungdom, så havde jeg måske ikke udviklet sårbarheden, og bipolariteten havde måske holdt sig i ro. Dvs. et af budskaberne er: Lad være at spare på psykologer mv., for det bliver sindssyg dyrt i længden/senere hen i livet. Og så er det, jeg skriver om regeringens “Omsætningsgrænse”; altså et loft hos psykologerne, fordi der er “for mange”, der lider af stress, angst og depression. Det budskab ville jeg da tro, du var enig i. Det svarer til, at når man fjerner fattigdomsgrænsen, så vupti er der ikke flere fattige. 🙂 Nu fjerner vi de angste og de deprimerede, og vupti, så er der færre af dem. Det er jo fuldstændig galimatias.

   • Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Jeg er fuldstændig enig i, at jo før man hjælper folk, der har det behov, jo bedre er det. Skal man endelig snakke økonomi, er det sikkert langt billigere at sætte børn på ret kurs, hvis man ellers ved hvordan, end det er at gøre det samme for voksne, der har ondt i livet. Men faren ved kvantificering er stadig, at man så vil kunne finde individer, hvem det “ikke kan betale sig” at hjælpe, og det er altså et skråplan.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Henny

     Now we’re talking business – og nu kan jeg se, hvad du tænker. Vi to er jo fem hundrede pct. enige om, at det ved gud aldrig nogensinde må ende med, at der er mennesker, det ikke kan “betale sig” at hjælpe (du får den lige med fed 🙂 . Frygtelig tanke! Og det er jo slet ikke det, jeg vil hen til. Det tror jeg nu også, du kender mig for godt til at kunne tro.

     Jeg har ingen idé om, hvad en (tvangs-)fjernelse og psykologbistand ville have kostet dengang i forhistorisk tid, men jeg forestiller mig, at det i hvert fald ikke ville have været dyrere end de 1,6 mio. kr., hvortil der jo – i denne henseende – godt kunne adderes de svimlende summer, jeg gennem årene selv har kastet efter diverse holitiske kropspsykoterapeuter mv.

Der er lukket for kommentarer.