,

Jeg er alkoholiker

Nu kan jeg sidde og nyde et glas kakaomælk

Jeg tog i sommer på Minnesotakur i fem uger på Svanegården, og jeg tror, det er det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv; det var ikke første gang jeg var af sted, men det er som om at det hele er sevet bedre ind denne gang end de tidligere gange. Det skulle også gerne virke, for det kostede 78.000 kr og jeg har brugt de sidste af mine sparepenge. Jeg ønsker virkelig af hele mit hjerte at forblive ædru en dag ad gangen. ‘En dag ad gangen’ er et slogan man bruger i Anonyme Alkoholikere (AA) og det skyldes, at man kan overskue at være ædru en dag ad gangen, hvorimod man ikke kan overskue at være ædru resten af livet, selvom det er målet.

Mit alkoholmisbrug startede i 1997 i forbindelse med en meget presset periode på arbejdet, hvor jeg simpelthen ikke kunne sove, når jeg kom hjem. Jeg så regneark på indersiden af øjenlågene. Jeg opdagede, at det hjalp at drikke to almindelige øl; men det varede ikke længe, før der skulle en almindelig øl og en porter til, så blev det til to portere, og sådan eskalerede forbruget lige så langsomt i en periode på 15 år. Jeg har aldrig drukket på arbejdet eller før jeg skulle på arbejde.

Når jeg skulle hygge mig ved computeren om aftenen, havde jeg et glas rødvin stående ved højre hånd, men jeg kunne ikke nøjes med  det ene glas, jeg skulle drikke hele flasken. Pludselig havde jeg krydset grænsen fra at være almindelig nyder af alkohol til at være alkoholiker. Ordet alkoholiker får de fleste til at tænke på typerne, der sover på en bænk i parken, men vi er mange såkaldt ‘pæne mennesker’, der har problemer med alkohol, vi har sådan set bare taget bænken med hjem i stuen. Alkoholisme er en sygdom med dødelig udgang, og jeg ønsker ikke at dø af min sygdom. Alkoholisme er en form for allergi kombineret med en psykisk besættelse af stoffet. Når man er alkoholiker, kommer meget af ens tankevirksomhed til at dreje sig om alkohol: hvornår kan jeg få den næste drink?, hvordan kan jeg skjule mit misbrug? osv.

Jeg har nu været ædru i 75 dage (jeg har en app på min iPhone, der holder øje med dagene for mig), og jeg tager en dag ad gangen. Det er meget vigtigt for mig at gå til AA-møder og jeg går til så mange, jeg overhovedet kan komme til. Det er til forskel fra de andre gange, jeg har forsøgt at holde op med at drikke. Jeg har haft set AA som en slags sekt, der forestod et meget religiøst program, og det kunne jeg ikke få til at harmonere med, at jeg er kristen og troende i almindelig forstand. Nu tager jeg det, jeg kan bruge og smider resten over skulderen. Jo flere møder jeg går til, jo mere kan jeg heldigvis bruge. AAs program har virket for millioner af mennesker verden over, hvorfor skulle det så ikke kunne virke for mig?

Jeg har fået en sponsor og det er også første gang. En sponsor er en anden alkoholiker, der har gået vejen før en selv. Min sponsor kan jeg ringe til døgnet rundt, hvis der er noget, der trænger sig på, og han er der for mig. Indtil videre skal jeg ringe til ham hver aften, og det giver en god og tryg fornemmelse, at der ligesom er nogen, der har ‘fat’ i mig. Vi arbejder med AAs 12-trinsprogram, og indtil videre er jeg nået til 4. trin, hvor man foretager ‘en grundig og uforfærdet moralsk selvransagelse’ og det er jeg sådan set gået i stå med, men det skal nok komme. Endvidere er vi i gang med at læse Store Bog, som er AAs bibel. Jeg har ejet bogen i flere år, men har ikke haft læst så meget som en side i den.

Jeg går i Lænken, hvor jeg har fået et kognitivt terapiforløb tilbudt og det har jeg taget imod med kyshånd. Generelt har jeg det sådan, at jeg tager imod alt, hvad der kan hjælpe mig til at slippe fri af alkoholen. Endelig tager jeg Antabus for at være på den sikre side. Jeg har opdaget, at min trang til alkohol ikke dukker op, når jeg tager Antabus – så derfor tager jeg dem glad og gerne. Drikketrang er slemt at lide af, og jeg havde det ret voldsomt i de første to uger, efter jeg kom hjem fra Svanegården. Drikketrang får mig til at fokusere fuldstændig vildt på alkohol og hjernen er fuldstændig overbevist om, at nu kommer der snart noget alkohol indenbords. Selvfølgelig er det mit mål at være ædru uden at tage Antabus, men her i starten virker det godt for mig at tage dem.

Jeg følger efterbehandlingen, som er 1½ times gruppeterapi en gang om ugen. I gruppen taler vi om, hvordan den forløbne uge er gået og om, hvordan vi har det. Vi har alle været i behandling på en af Tjeles institutioner, og vi har alle været ædru lige længe. Det er således en rigtig god gruppe, hvor man virkelig føler, man har noget til fælles.

Samlet set føler jeg, at det går den rigtige vej og at alle mine foranstaltninger bærer frugt. Udover de ting jeg allerede har nævnt så har jeg også foretaget andre forandringer i mit liv. Fx beder jeg hver morgen og hver aften og jeg mediterer hver formiddag. Hver aften skriver jeg en ‘taknemmelighedsliste’, der rummer fem ting fra dagen, som jeg er taknemmelig over. På min liste er dagligt, at jeg er taknemmelig over at slutte endnu en ædru dag. Det siges, at ‘det samme mennesker drikker igen’ – altså må jeg forandre mig!

Jeg ønsker inderligt at være ædru resten af mit liv, og jeg håber ikke at komme til at tage flere tilbagefald, for tilbagefald er så nedbrydende for selvtilliden. Jeg har opgivet drømmen om en dag at kunne drikke et enkelt glas rødvin i gode venners selskab, for som de siger i AA: ‘Hold dig fra den første drink’. Jeg kommer aldrig til at kunne drikke socialt igen; den usynlige linje har jeg krydset for længst.

Måske sidder du nu og tænker over, hvorfor jeg offentliggør denne beretning – jeg gør det fordi, det er vigtigt for mig i min proces og fordi AAs program er et ærlighedsprogram, men også fordi der stadig eksisterer så mange mange fordomme om alkoholikere og om alkoholisme, og disse fordomme håber jeg at kunne være med til at nedbryde ved at skrive min historie.

29 replies
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Shm

   Tusind tak for din kommentar og velkommen på min blog.
   Det glæder mig, at du kunne lide indlægget, som jeg da også brugte lang tid på at få formuleret, så det var det rigtige, der kom med.

   Svar
 1. overleveren
  overleveren siger:

  Kære Hanne,
  Det er et stort og fantastisk flot skrevet indlæg om noget der er så svært at de færreste af os rigtigt fatter hvor svært det er at leve og overleve med den sygdom, du har.
  Det er så tabuiseret, at vi dårligt ved hvem i vores egen omgangskreds, der kan have disse problemer. Derfor er det utroligt flot at du træder frem og siger at vi gerne må se på dig – at du ligefrem kalder indlægget ved dets rette titel. Du er alkoholiker, men jeg beundrer din kamp for at være og forblive en ædru en af slagsen. Og jeg tror, at det er de færreste af os der rigtigt kan fatte hvilken daglig kamp du skal kæmpe med dig selv. Ikke nødvendigvis for at vinde, men en sejr er også ikke at tabe.

  Et skridt af gangen, en dag af gangen er et rigtigt godt startsted. Du kan muligvis ikke vinde krigen på en gang, men at vinde det der daglige slag er en sejr på lang sigt.

  Du har mange støtter her, og jeg har læst kommentarerne. Hver og en kommer fra et empatisk menneske der enten forstår, eller prøver at forstå. Og det fortjener du.

  Bravo for et indlæg!

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Overlever

   Tusind tak for din lange og fyldige kommentar!

   Jeg har haft mange overvejelser om dette indlæg, og om om jeg virkelig turde skrive det, når jeg nu ikke er anonym og ikke hedder Hansen til efternavn. Endvidere skulle jeg have det rigtige afsæt, så det ikke blev en lang historie om, at det er synd for mig, for det er det på ingen måde. Jeg lider af en sygdom, som der så stærke tabuer omkring – men det får mig til at få lyst til at bryde de tabuer ved at stå frem og fortælle historien, som den er. Det er rigtigt, at der kan være folk i vores omgangskreds, der lider af sygdommen, uden at vi ved det. Der er så meget brug for at få sat ansigter på sygdommen, for kun derved kan tabuerne brydes.

   Du har ret i, at det er en daglig kamp, men med tiden går den nu bedre og bedre. Jeg er meget glad for min sponsor og synes virkelig han er med til at hjælpe mig igennem denne første svære tid. Jeg synes, det er så fantastisk at der er et menneske, der i den grad stiller sig til rådighed.

   Jeg glæder mig meget til det er min 3-måneders dag (den 23. september), for der får jeg en ny mønt i AA. Der er et møntsystem, hvor man får en mønt efter at have været ædru i 24 timer, en efter 1 måned, en efter 2 måneder og en efter 3 måneder, og en efter 6 måneder og dernæst hvert hele år. De mønter har stor betydning og er håndgribelige beviser på ens ædruelighed.

   Jeg tager virkelig en dag ad gangen, og det er en god tilgang til sygdommen. Det ville være for overskueligt at sig, jeg vil aldrig drikke mere, for man kan ikke vide, hvad der kan ske.

   Jeg er rigtig glad for alle de kommentarer, der er kommet til dette indlæg, for de viser, at hvis man er ærlig, møder man også forståelse.

   Svar
 2. Tine
  Tine siger:

  Kære Hanne
  Allerførst tillykke med de nu 77 dage.
  Jeg har gået et par dage og tænkt over din blog, fordi afhængighed er en mærkelig størrelse. Som alkoholiker skal man skjule den, som ryger står man midt i det offentlige rum. Begge er afhængige af et stof og egentlig er alkohol nu om dage et mere social acceptabelt afhængighedsstof en røg. Vi må drikke indenfor i andre menneskers selskab, men skal stå udenfor med røgen. Men alkoholen er et hurtigerer ødelæggende stof end nikotinen. Sagt af en ex ryger.

  Det var et gevaldigt sidespring, men noget af det din blog satte igang
  Hanne, du er modig jeg ønsker at du beholder styrken til forblive ædru

  Kh
  Tine

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Tine

   Først og fremmest: velkommen ti min blog og tak for din kommentar!

   Du har ret i, at det at være afhængig af røg er mere socialt acceptabelt end at være afhængig af alkohol (jeg er selv ryger). Derudover et der det, at alkohol i dag er prismæssigt billigere end det nogensinde har været før, og det sælges alle steder. Det er så nemt at få fat i alkohol på alle tider af døgnet. Det gælder selvfølgelig også for nikotinen, det ved jeg godt, men skadevirkningen af alkohol er bare så meget større.

   Jeg er glad for at have sat gang i nogle tanker.
   Jeg skal nok forblive ædru, det føler jeg mig stærkt overbevist om. Jeg har sat gang i så mange ting, der kan støtte op om min ædruelighed, så det næsten ikke kan gå galt.

   Kh.
   Hanne

   Svar
 3. Pia
  Pia siger:

  Tillykke med de 75 dage 🙂
  Vi må alle hjælpe så godt vi kan, med at nedbryde alle de tabuer, der er om forskellige sygdomme, og det kan kun gøres ved at nogen taler og skriver om dem, som du gør nu.
  Alkoholismes sygdomme kender jeg ikke så meget til, ud over det jeg har hørt og læst, men jeg kender til psykiske sygdomme, som flere nærtstående personer har været ramt af og som også er nedbrydende for både den ramte og den nære familie. Der er det også vigtigt at have sådan en positivliste, der skal laves hver dag. For os der ikke har problemet, lyder det såre simpelt, men jeg ved det er svært. Allan har været en af de psykisk hårdt ramte. Jeg indrømmer blankt, at vi var igennem nogle hårde år, før han fandt vejen tilbage og blev medicinfri, og ikke mere behøvede professionel hjælp.
  Jeg sender dig de bedste ønsker med på vejen, og jeg har krydset fingre i dag 🙂

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Tak for lykønskningen – jeg er rigtig glad for mine 75 dage!

   Du har ret i, at det drejer sig om at nedbryde tabuer, og der er kun os, der lider af enten den ene eller den anden sygdom, der kan gøre det; jeg synes så at jeg kan skrive om det, for det er ved tastaturet, jeg befinder mig bedst, andre har sikkert helt andre måder at bearbejde på.

   Det er ikke rart, når psykiske sygdomme rammer en i familien, det kræver rigtig meget styrke at stå imod og komme helskindet ud på den anden side. Og som med alkohol rammer de psykiske sygdomme også hele familien, det er måske bare ikke så kendt, og derfor kræver det ekstra meget styrke. Det er dejligt, at Allan er kommet så godt ud af det, som han er, men jeg forstår godt, at I har været gennem en svær tid.

   Positivlisten er en rigtig svær øvelse, men jeg sætter mig selv på den hver eneste aften. Til tider synes jeg slet ikke, jeg har noget at skrive, men det lykkes alligevel altid at komme op med mindst tre ting og så må jeg så bare erkende, at der ikke var til fem ting den dag.

   Tak for dine gode ønsker – og jeg tror bestemt at dine krydsede fingre hjalp, for min fornemmelse er, at samtalen gik rigtig godt. Men det kommer der en selvstændig post om.

   Svar
 4. Den stille pige
  Den stille pige siger:

  Det er modigt af dig at stå frem og jeg ønsker dig al mulig styrke til at tage en dag ad gangen.

  Det er godt, at du har en livlinie , en sponsor, at ringe til, hvis og når trangen til alkohol skulle komme over dig igen.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Den stille pige

   Tusind tak for din kommentar! Har du set at jeg har lagt en kommentar hos dig der afventer at du godkender den?

   Jeg har ønsket at stå frem, fordi kun på den måde kan der komme mere viden om alkoholisme. Jeg tager netop en dag ad gangen, for det kan jeg overskue. At være ædru resten af livet er at tage munden for fuld.

   Jeg er meget glad for min sponsor; jeg skal bare lære at bruge ham rigtigt. Der er flere situationer, hvor han har sagt ‘Jamen hvorfor ringede du ikke bare?’ hvor jeg så synes, at det skulle jeg kunne klare selv. Hvis jeg skulle få drikketrang igen, ringer jeg helt klart til ham.

   Svar
 5. Bodil Grove Christenesn
  Bodil Grove Christenesn siger:

  Superflot og meget ærlig og modigt indlæg! Godt gået, Hanne.
  Og god vind i sejlene som ædru – der er et stort mentalt arbejde for at komme fri, og du har fundet de redskaber, som virker for dig.
  Bliv endelig ved med at arbejde med disse redskaber – det vil forandre dig med tiden, og en dag vil du opdage, at du er blevet sat fri fra alkoholens slavebinding.
  Husk at fortsætte med din “taknemmelighedsbog” og at nyde glæde hver dag!

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Bodil

   Tak for din kommentar og velkommen til min blog!

   Det glæder mig at du kan lide min blogpost, som jeg virkelig har tænkt meget over, hvordan jeg skulle skrive, således at jeg fik det hele med, men også således at det ikke blev det rene ynk. Ja jeg tror virkelig at jeg er fri af alkoholen nu; nu skal jeg ‘bare’ holde det vedlige, og det er der egentlig temmelig meget arbejde ved. Jeg beskæftiger mig dagligt med at holde min ædruelighed vedlige, og sådan vil det nok være i lang tid fremover.

   Jeg fortsætter naturligvis med min daglige taknemmelighedsliste – den er med til at få de positive ting frem i lyset.

   Svar
 6. Kong Mor
  Kong Mor siger:

  Kære Hanne,

  Sikke et flot og ærligt indlæg. Jeg beundrer dit mod og din overbevisning og håber at det vil vare hele dit liv!
  Dejligt at du har indset at det var sidste chance. Lidt barsk måske, at miste alle sine sparepenge. Ret godt faktisk at du så havde dem!!

  Jeg tror at alkohol er et problem for mange flere end man lige tror. Og igen (min kæphest) tror jeg at danskere generelt drikker alt alt for meget.

  Se på de unges drukkultur – det er jo helt forskruet.

  Men du er på rette vej og det er SÅ flot!

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Kong Mor

   Tak – det glæder mig at du kunne lide indlægget, som jeg selvfølgelig har tænkt meget over, om jeg turde skrive, fordi der netop er så mange tabuer knyttet til alkoholisme. Jeg håber også selv, at det vil vare resten af livet, men igen: ‘en dag ad gangen’. Det var hårdt at miste alle økonomiske reserver, men det var en behandling, der måtte til. Jeg føler ikke rigtig, at jeg havde noget valg.

   Jeg kan ikke lige huske, hvor mange man skønner, der har et problem med alkohol, men det er rigtig mange. Danmark er et af de lande, hvor der drikkes allermest. Og hvis man siger, at hver alkoholiker i gennemsnit rammer otte mennesker, så er de rigtig rigtig mange, der er berørt af alkohol. Det kan også bekymre mig, hvor meget de unge mennesker drikker; men som altid må man se på, hvor de har lært det henne: derhjemme!

   Svar
 7. Kirsten b r
  Kirsten b r siger:

  Kære Hanne
  Bare jeg kunne formulere mig lige så flot, som du kan, og så om noget der er så svært at skrive om. Hjertelig tillykke fra mig. 75 dage 🙂
  Du har virkelig gjort mange forsøg, hvor vi har skulletlæse det mellem linierne. Jeg ser at du har forandret dig. Denne gang stikkes der ikke noget under stolen. Imponerende. Dejligt at høre, at du har fået en sponsor, som er der for dig på alle tider af døgnet. Du er ikke alene på din rekonvalesensrejse, kan jeg høre og det er dejligt.
  Jeg bliver ved med at følge dig, og det glæder mig at dagen i dag ser lysere ud end dagen i går.
  Min mand har været på sygehuset for nylig. Spiste næsten intet. En aften ønskede han sig en kop kakao. Har I mon det? Straks gik sygeplejersken ud og lavede varm kakao med flødeskum til både ham og mig. 🙂 Den smagte mig så dejligt.
  Mange hilsner
  Kirsten

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Kirsten

   Tak fordi du kan lide mit indlæg!

   Ja det er rigtigt, at jeg har forsøgt op til flere gange at blive ædru, men denne gang tror jeg fuldt og fast på, at det vil lykkes for mig. Jeg føler mig mere klar end nogensinde før. Jeg har også taget flere tilløb til at få skrevet dette indlæg, men jeg skulle lige være helt klar, før jeg kunne sætte mig til tasterne. Jeg er rigtig glad for min sponsor; han er virkelig en stor hjælp.

   Det lyder dejligt med den varme kakao med flødeskum til dig og din mand. Nogle gang er plejepersonalet bare helt fantastisk.

   Mange hilsner
   Hanne

   Svar
 8. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Det er altså flot med flot på 🙂 At du er nået så langt. At du skriver om det – og måske får lagt nogle fordomme i graven. At du sluger nogle kameler undervejs. At du har udstyret dig selv med et filter, så du tager det brugbare fra AAs møder og smider resten i den mentale skraldespand. Osv osv. Jeg er imponeret!

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Jeg har også gået og taget mod til mig med dette indlæg, for jeg skulle selv være moden til at skrive det, men pludselig i aftes var modet og inspirationen der, og så var det bare om at komme til tasterne. Jeg håber, jeg er med til at lægge fordomme om denne alvorlige sygdom i graven. Jeg håber så inderligt, at jeg kan holde mig på den rette vej.

   Svar
 9. Ellen
  Ellen siger:

  Puha, Hanne – det er sgu sejt … men godt at du gør det, og du lyder meget mere (mål)bevidst om det denne gang.
  Man lærer nok også hele tiden, men det var nu synd, at denne sidste tørn mod alkoholismen åd dine sparepenge.
  Jeg håber af hele mit hjerte, at det også var den sidste kamp – men nu ser det ud til, at du gerne vil modtage den fonødne, daglige støtte – i hvert fald her mens det er lidt slemt for dig endnu.
  Fortsat god kamp – det er rigtig godt gået indtil videre.

  Den dér taknemmelighedsliste er en god ide – og burde egentlig bruges af alle til at få os til at se positivt på dagen, der er gået.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Ja vel er det sejt. Du har ret i, at jeg er meget mere målbevidst denne gang end tidligere, denne gang har jeg set i øjnene, at jeg har brugt det sidste klip på klippekortet, og at jeg dør af det næste gang. Jeg er helt parat til at modtage al den hjælp og støtte der er at få; bare det at have fået en sponsor er en kæmpe hjælp – og så skal jeg sige, at jeg har fået verdens bedste sponsor, som er der for mig døgnet rundt, hvis jeg har brug for det – det har jeg ikke haft endnu, men visheden om at han er der, hvis der er noget er rigtig god at have.

   Der er rigtig mange af de ting ædru alkoholikere gør, som alle mennesker burde gøre. Hvis du klikker på linket med AAs 12-trinsprogram, vil du se, at trin 2 – trin 12 også kan bruges af ikke-alkoholikere. Det bliver man i hvert tilfælde ikke et dårligere menneske af.

   Svar
 10. Kirsten Andersen
  Kirsten Andersen siger:

  GUD!!! Giv mig sindsro…..
  Sindsro – til at acceptere mit liv, sådan som det har set ud
  Sindsro – til at skelne mellem godt og ondt/positivt og negativt
  Sindsro – til at lade andre leve deres liv, med deres meninger og deres valg
  Sindsro – til at kunne overveje enhver situation på godt og ondt
  Sindsro – til at leve med mig selv
  Sindsro – til min selvransagelse, inden jeg reagerer.
  Sindsro – til at forstå min situation, sådan som den nu er

  Til at acceptere de ting jeg ikke kan ændre…..

  Acceptere – at jeg ikke kan leve andres liv – KUN mit eget
  Acceptere – at jeg ikke kan ændre andre mennesker – KUN mig selv
  Acceptere – hvor jeg har mine personlige begrænsninger
  Acceptere – min barndom sådan som den har set ud – jeg kan ikke leve et godt liv med fortidens skygger og må derfor acceptere og give slip.
  Acceptere – at jeg ufuldkommen. Det er ok at fejle.
  Acceptere – at vreden er en del af mig – jeg skal bare huske at bruge den konstruktivt
  Acceptere – at jeg ikke kan kontrollere andre mennesker
  Acceptere at jeg en gang i mellem må bede om hjælp.

  Mod til at ændre de ting jeg kan…..

  Mod – til at se mine fejl og rette dem.
  Mod til at bede om tilgivelse
  Mod – til at erkende mine fejl og sige undskyld
  Mod – til at stå fast på mine meninger og synspunkter – også selvom det ikke er andres.
  Mod – til at sætte mine grænser – selvom mine medmennesker ikke er enige med mig.
  Mod – til at leve trygt i dag – levet i nuet og gemme dagen i morgen, til i morgen.
  Mod – til at leve som den jeg er – være mig selv bevidst
  Mod – til at stå ved den jeg er
  Mod til at sige JA – når jeg mener det, og også sige NEJ, når jeg mener det
  Mod til at sige fra og sige til
  Mod – til at være i mig selv og blive der
  Mod – til at have tillid til mig selv og udvikle min egen identitet
  Mod – til at være spontan og kreativ
  Mod – til at kunne mærke og vise følelser
  Mod – til at kunne vise og have tillid til andre mennesker
  Mod – til at være i nuet og leve det.
  Mod – til at bede om hjælp.

  Visdom til at se forskellen…..

  Visdom – til at indse, at min sandhed er min og kun min
  Visdom – til at tie når det er bedst
  Visdom til at leve med og skelne mellem de begrænsninger og ressoucer jeg har
  Visdom – til ikke at føle mig bedre end andre mennesker
  Visdom – til at indse at forsoning er bedre end, at jeg kan få ret
  Visdom – til at forstå at nuet og evigheden er det samme
  Visdom – til at se og forstå forskellen på mit gamle jeg og mit nye jeg.

  Kære Hanne. Du formår om nogen at få sat så gode ord på, beskrive hele dit dilemma – og alkolens ødelæggende virkninger på krop, sind og sjæl. Det er en alvorlig sygdom, for hvis man ikke gør noget for at få den standset bliver alkoholismen værre og værre, og enden kan blive, at man dør af den.
  Jeg er så glad for, at du har taget fat om ondets rod og at det går den rigtige vej.
  Må GUD give dig Sindsroen, modet, styrken og visdommen
  Som din dag er, skal din styrke være!!!

  De bedste hilsner Kirsten

  Mange knus og tanker

  Kirsten

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Kirsten

   Tak for din kommentar og den udvidede sindsrobøn. Jeg kan så godt lide den bøn og jeg beder den rigtig mange gange hver dag.

   Det var det, der endelig gik op for mig, nemlig at man kan dø af denne forbandede sygdom og det var det, der fik mig i behandling (igen). Jeg er også selv lykkelig for at det går den rigtige vej.

   Jeg tror på, at Gud hjælper mig igennem dette her, men jeg er glad for, at jeg i forvejen var troende, for ellers havde jeg nok stejlet over AAs program, som der er så meget Gud i.

   De bedste hilsner
   Hanne

   Svar
 11. Inge
  Inge siger:

  Flot og ærligt indlæg..
  Det er super godt gået Hanne. Stor respekt til dig, for hver eneste dag du holder dig ædru.
  Kh Inge

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Tak fordi du kan lide mit indlæg og for roserne. Jeg er selv så glad for at det går så godt og denne glæde måtte jeg lige have ud. Jeg tager en dag ad gangen og pludselig er det blevet til mange dage.

   Kh. Hanne

   Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Torben

   Velkommen her på min blog!

   Ja jeg skulle lige være klar først, for det er trods alt et meget følsomt emne.

   Svar
 12. Rejen
  Rejen siger:

  Jeg tager “hatten” af for dig, alkoholisme er en grim sygdom og jeg har haft den tæt på mig idet min far var alkoholiker, han ville ikke indrømme at han var det. Min mor prøvede mange gange at få ham i behandling, men han indså desværre ikke at han havde et problem. Han sad heller ikke på “bænken”, men han var et værtshus menneske der skulle helst, da han var yngre, være fest og sjov i gaden det meste af tiden. Men uanset hvordan man er alkoholiker så er det ødelæggende både for personen, familien og omgivelserne. Jeg håber inderligt at det lykkedes for dig at holde dig ædru, du virker i hvertfald meget opsat på at det skal lykkes.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Rejen

   Det er noget af det, der er pudsigt, når man er ærlig om sin alkoholisme, er der altid nogen, der kender eller har kendt en alkoholiker; man siger at en alkoholiker berøre otte andre mennesker, og du er så et af dem.

   Du kan tro, at jeg er opsat på at få det til at lykkes; jeg gør alt, hvad jeg kan, og jeg beskæftiger mig med emnet dagligt. Det tager meget af min tid, men det gjorde det jo også at drikke 🙂

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *