Java version 7_45

Selvom Eric allerede har skrevet om det nye Java version 45, så vil jeg også melde mig i koret af utilfredse.

Jeg har i dag fået en e-mail om at min virksomhed, Stegemüller Slægt og Web med CVR-nummeret 29644799, skulle installere en digital postkasse, for fremover at kunne få digital post fra det offentlige, hvilket er krævet fra den 1. november 2013. “For at bruge den digitale postkasse, skal I have en NemID medarbejdersignatur – I kan ikke bruge de andre typer NemID, virksomheden har. Læs mere om forskellen på NemID medarbejdersignatur og NemID Erhverv til bank på virk.dk’s side om Digitale signaturer. Her kan I også teste, om jeres virksomhed har den rigtige NemID.”

Jeg oprettede for flere år siden min virksomhed alene for at kunne hjælpe folk med at oprette hjemmesider uden at gøre det sort. I realiteten omsætter virksomheden ikke noget som helst for tiden og har ikke gjort det i flere år. Men når jeg nu har CVR-nummeret, er jeg nødt til at følge med ellers vil jeg jo gå glip af meddelelserne om, at der skal indberettes moms, hvilke for mit vedkommende altid resulterer i en 0-indberetning. Jeg kan selvfølgelig håbe på, at jeg engang får nogle kunder!

Der er en ret udførlig vejledning med, og det er nogenlunde til at finde ud af – i hvert fald lykkedes det mig til sidst at komme helskindet igennem oprettelsesprocessen af virksomhedens digitale postkasse.

Men tilbage til Java: Det lykkedes mig ikke at komme helskindet igennem oprettelsesproceduren uden at opdatere til Java version 7.45 – pokkers også, for nu kan jeg ikke længere se kirkebøger på ArkivalierOnline (AO). AO har ikke opdateret deres sider til den nye Java-version.

Den nye Java er noget skrammel – men man kan kommer ikke ret langt på nettet uden at have Java installeret. Som Eric skriver, er det helt ude i hampen at lade en hel nations sikkerhed være baseret på et amerikansk firma.

Pludselig var jeg i tvivl om, hvilken standardversion af Java, jeg havde. Jeg havde nemlig adskillige gange trykket Cancel til at opdatere til ny Java (men det fik jeg ikke meget ud af). Standardversionen kan undersøges sådan:

Vælg “Start” og “Kør”
Skriv “cmd” og klik på “OK”
Skriv nu komandoen: java -version
Tryk på “Enter”
Du kan nu se, hvilken version din pc benytter som standard.

Jeg må leve med, at jeg ikke kan se kirkebøger på AO indtil videre, til gengæld håber jeg på, at jeg så har en højere sikkerhed, idet den nye Java skulle lukke omkring 50 sikkerhedshuller.

13 Svar
 1. overleveren
  overleveren siger:

  Jeg har personligt ikke haft de fjerneste problemer med det der java-opdatering. For os helt almindelige mennesker lå den jo på et tidspunkt hvor der ikke var noget deadline for skat eller andet, men jeg kan godt se problemstillingen når nemid osse skal bruges til kontakt med sundhedssystemet og sådan noget. Jeg var da ikke glad for at det var gået ned, men fuld af vished for at den kringle skulle de nu nok få løst, osse selv om den var svær og krævede masser af arbejde.

  Rent faktisk synes jeg at nemid er et enestående eksempel på en dansk national it-løsning der fungerer. Ideelt er det ikke – men det fungerer faktisk ganske glimrende. Så længe det varer.

  Min Heimdal agent opdaterede java perfekt, og da jeg skulle fikse en bankoverførsel i de par dage nemid var nede brugte jeg appen på min ipad.

  Jeres modstand mod at vores “sikkerhed” ligger hos et amerikansk firma er lidt letkøbt – hvad er alternativet? Javascript ejes altså osse af et amerikansk firma (oracle).

  I har vel ikke i tankerne at DK skal udvikle deres egen .. herregud – det kunne de sikkert få lang tid til at gå med.

  Problemet er jo at man ønsker uafhængighed af platforme.. og der er java og javascript bare det bedste… når man går over til javascript påtvinger man jo bare at opdatere noget andet – browsere.. og nets opdateringsopgave bliver bestemt ikke mindre af det skifte. Nu skal de nemlig selv sørge for at det virker til alverdens browsere.. i alverdens udgaver og versioner. Det tror jeg ikke de kan klare så der vil ganske givet blive begrænsninger på browservalg..

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Overleveren

   Jeg kan godt være enig med dig i, at NemID faktisk er en god løsning, og det er fint med et password til det hele. I starten var jeg ellers temmelig træt af det, men efterhånden har jeg vænnet mig til det.

   Jeg var ikke opmærksom på, at Javascript også skal opdateres, og det kan godt være, du har ret i at den løsning kan indskrænke brugeren valg af browser. Det vil – i givet fald – være meget uheldigt. Jeg vil fx ikke påduttes Internet Explorer.

   Du har også ret i, at det ville være uheldigt, hvis Danmark skulle udvikle egne systemer.

 2. Mia Folkmann
  Mia Folkmann siger:

  Har også siddet og “hygget” mig med Java i dag. Min nye pc med Windows 8 kunne bestemt ikke lide den og nægtede at samarbejde, hvilket gjorde mit forsendelsessystem i netshoppen udueligt. Efter lang tids indædt banden fik jeg dog min rare mands Mac til at fungere… ih altså!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Mia

   Java er noget skrammel – kortere kan det ikke siges. Uanset om man er ung eller gammel, byder det på utallige udfordringer (læs: problemer), og det er næsten ikke til at have med at gøre. Fantastisk at det lykkedes dig med Win 8!

 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Det er på ingen måde for at sætte et skilt på “de ældre” – jeg bruger bare min mangeårige erfaring som slægtsforsker og konstaterer, at der er mange af dem, der ikke kan styre hele dette Java-cirkus.

 4. Inge
  Inge siger:

  Åhhh ja suk, vi har stor “glæde” af java problemerne i øjeblikket, og en masse arbejde med at få fat i digital signatur og derefter oprette de nye postkasser på de ca. 45 CVR numre vi administrerer i firmaet..

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Det kan jeg godt forestille mig, at I har “glæde” af. Dette Java-cirkus er da ikke til at holde ud – men sikkerheden skal selvfølgelig gå forud for alt andet.

   Jeg synes ikke, det var “lige på den flade” at oprette den nye digitale postkasse til virksomheden, men hvis man skal gøre det 45 gange, bliver man selvfølgelig god til det efterhånden 🙂

 5. Eric
  Eric siger:

  Vi kan så glæde os til, at NemID skifter til javascript ved næste opdatering engang i foråret, hvis der ikke går IC4 i tidsplanen.

  Kan du ikke nedlægge virksomheden og indberette evt. indtægt som B-indkomst, som man kan gøre, hvis man fx tjener en skilling på dagpleje?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Alt andet end Java er velkomment og javascript er vel til at styre for almindelige brugere. Jeg tænker altid på de ældre i dette opdaterringscirkus, de må da være fuldstændig sat af. Der er så mange ældre, der slægtsforsker, og det er de hammerdygtige til, men man kan ikke forvente at de kan håndtere Java-problemer (jeg kan dårligt nok selv).

   Jo det kan godt være, at det ville være en god idé at nedlægge virksomheden og indberette som B-indkomst. Det havde jeg slet ikke tænkt på.

Der er lukket for kommentarer.