I reparationsalderen

Jeg holder de københavnske tandlæger beskæftiget

Det begyndte i lørdags, hvor den næstbagerste kindtand i høre side af underkæben gjorde ondt og føltes som om den var blevet for høj i forhold til de omgivende tænder – endvidere var den foruroligende mobil. Jeg overlevede på en god blanding af Ipren og Panodil. Søndag var smerterne næsten væk, men i stedet var der vokset en stor byld ud ud for den tand, der havde gjort ondt. Mandag morgen ringede jeg til tandlægen og fik en tid allerede tirsdag. Hun kunne ret hurtigt konstatere, at bylden selvfølgelig var fyldt med betændelse, men også at nerven var død og at der må en rodbehandling og en krone til. I dag har jeg så været inde og få renset rodkanalerne op efter at hun fjernede den gamle fyldning. Hullet er blevet lukket midlertidigt igen og på onsdag skal den midlertidige fyldning tages ud og der skal renses en gang til. I ugen efter skal rodkanalerne fyldes og det er så den egentlige rodbehandling. Senere skal der så en krone på. Alt dette foregår i højre side.

I venstre side: Jeg har på torsdag tid hos en specialtandlæge, der skal lave et implantat, der hvor den bageste kindtand i underkæben har siddet. Den har over en 20-årig periode været udsat for en rodbehandling, en krone og en rodspidsamputation og tilsidst måtte den så ud. Når implantatet er groet godt fast, skal min egen tandlæge lave en krone.

Det er lige før det er svært at få plads i min kalender for tandlægetiderne. Det der bekymrer mig er prisen for alt dette her. Implantatet til 20.000 kr. har jeg længe haft sparet sammen til, men det nye her i højre side er helt uventet. Det koster vel i omegnen af 8.000 kr. Jeg bad klogeligt nok ikke om et overslag; det skal jo laves under alle omstændigheder.

Nuvel jeg har en opsparing, som jeg kan trække på, men som arbejdsløs har man reelt ikke råd til denne type reparationer. Og det er vel egentlig ikke bare som arbejdsløs – hvad med kassedamen i Netto, hun har vist ikke bedre råd? Jeg kan godt blive harm over, at man siger, at der ikke er brugerbetaling i det danske sundhedsvæsen, for der er masser af brugerbetaling på både tænder og briller. Og hvad skulle jeg gøre, hvis jeg ikke havde en opsparing at trække på – lade tænderne rykke ud og så gå rundt med huller i tandrækken? Det kunne jeg slet ikke forestille mig, da jeg har det sådan, at mine tænder bare skal være i orden, og jeg har i hele mit voksenliv passet og plejet dem, så godt jeg overhovedet kunne.

21 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  Du må undskylde, at du i første omgang gik i mit spamfilter; jeg tror at det er på grund af din hjemmeside-adresse.

  Vi to er gerne enige om brugerbetalingen. Hvis man har et seriøst problem med sine tænder, er der ingen hjælp at hente, men har man 38 i temperatur, kan man ringe efter en ambulance. Det hænger ganske enkelt ikke sammen.

 2. offshore bank account
  offshore bank account siger:

  Åhhh-avvv, du har bestemt også min sympati. Ja, gu’ har vi masser af brugerbetaling, og der er ikke en krone at hente, om man så slet ingen tænder har tilbage eller man er blevet næsten totalt blind. Men har man 38° i temperatur, ringer man gratis efter vagtlægen. Jeg har brokket mig over tandlægebetaling og brilleditto i 40 år, og har i samme antal år hellere end gerne villet betale for mine lægebesøg, men hver gang en borgerlig regering har vovet at antyde, at man for at udligne bare en anelse, skal betale lidt, fx en 50′er eller 100 kr, når man går til lægen, så himler alverden op om, at det skal være gratis at blive behandlet i DK … jamen behandlet for hvad? Det hænger ikke sammen, hvis du spørger mig.

 3. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Eiiiv! Hader den slags tandhistorier. Kan så levende forestille mig al ubehaget. – Og så minder det mig om, at jeg selv har et tandprojekt (i Flensborg), hvor det nu er et halvt år siden, at jeg gennemførte første etape. Jeg har bare ikke rigtig følt for at komme videre, så nu ender det sikkert (nej, nu må jeg altså tage mig sammen) med, at kæben degenererer, så jeg slet ikke kan få implantat i. Jeg håber, du kommer igennem begge tandprojekter uden ubehagelige (læs: alt for dyre) overraskelser undervejs.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i midten

   Tak for din kommentar og velkommen til min blog!
   Ja det er rigtig ubehageligt; det værste er dog at det er så rasende dyrt. Tog du til Tyskland for at spare?

   • Fruen i Midten
    Fruen i Midten siger:

    Tak. Ja, udelukkende for at spare. Nu er jeg jo ikke rigtigt kommet videre end 1. etape, men i stedet for ca. 20.000 kr for implantat i DK, er jeg blevet lovet en pris på ca. 11.000 kr i Flensborg! Og til den pris mente jeg jo nok, at jeg kunne tage frem og tilbage nogle gange … Det er det så bare ikke blevet til – endnu :-/

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Fruen i midten

     Ja der er jo nok penge at spare. Det vil jeg tænke på næste gang!

 4. Gert Larsen
  Gert Larsen siger:

  Kære Hanne

  Grumt. Jeg har selv (endnu) to tænder der venter på kroner. Nyboder Skoles tandpleje gjorde det godt i 70’erne; fjerne man plumpen er der ikke mere tand tilbage.

  Det koster 14.000,- og selv om det bedste man kan bruge sige penge til vel er sin egen krop, så føles det altså sjovere at komme hjem med en ny racercykel.

  Hvorfor det lige er tænderne vi selv skal betale for kan man selvfølgelig undre sig over, men det er nok urealistisk det nogensinde bliver anderledes. De kloge siger det hjælper at være medlem af Danmark, men jeg har aldrig selv været det, og i dag vil de nok ikke have min gamle krop 🙂

  Bedste hilsner/Gert.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Gert

   Ja det er grumt! Jeg troede faktisk du var blevet færdig med dine tænder, se nu at komme af sted 🙂
   Jeg er heller ikke medlem af Danmark og nu er det for sent…

 5. Pia
  Pia siger:

  Av, av. Det gør ondt både i tegnebogen og munden. Jeg tør slet ikke tænke på den formue vi, mest Allan, går rundt med. Han var på nippet til at bede tandlægen rykke hele registeret ud, og få forlorne tænder. Det brød jeg mig nu ikke rigtigt om. Han fik både broer og kroner og det er han i dag rigtigt glad for, men det var en bekostelig affære. Jeg selv har “kun” lidt kroner hist og pist. Vi behøver ikke pengeskab, vi tager værdierne med os når vi tager hjemmefra 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så uforskammet dyrt at ville holde sine tænder i orden, og forstår sådan set godt Allan, der var på nippet til at få “ryddet” det hele. Selv kan jeg også få den tanke at det i det lange løb ville være billigere. Jeg har ofret og ofret på mine tænder, og vil da også blive ved så længe jeg kan.

   Jag kan godt lide, at I ikke behøver pengeskab!

 6. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Det har du selvfølgelig ret i – sådan havde jeg ikke tænkt på det.

 7. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Jeg har bestemt også overvejet at flygte til Sverige og få det hele lavet der! Men jeg har det bare sådan, at jeg føler en stor tryghed ved min tandlæge i København gennem 22 år. Tandlæger er en tillidssag og et er ar at man kan få det lavet billigere et andetsteds et andet er at man kan få det lavet med fuld tryghedsgaranti her til lands. Jeg har haft den samme tandlæge siden 1980 og føler mig total tryg ved hende, og det vil jeg ikke bytte ud med et billigere tilbud i Sverige. For hvad nu hvis det ikke holder, hvad nu hvis nu det ikke lever op til de levede kvalitetskrav osv. osv. … Jeg har efterhånden en så lang historie med mine tænder, at det bare skal være den første skud i bøssen første gang, der holder.

 8. Ellen
  Ellen siger:

  Åhhh-avvv, du har bestemt også min sympati.
  Ja, gu’ har vi masser af brugerbetaling, og der er ikke en krone at hente, om man så slet ingen tænder har tilbage eller man er blevet næsten totalt blind. Men har man 38° i temperatur, ringer man gratis efter vagtlægen. Jeg har brokket mig over tandlægebetaling og brilleditto i 40 år, og har i samme antal år hellere end gerne villet betale for mine lægebesøg, men hver gang en borgerlig regering har vovet at antyde, at man for at udligne bare en anelse, skal betale lidt, fx en 50’er eller 100 kr, når man går til lægen, så himler alverden op om, at det skal være gratis at blive behandlet i DK … jamen behandlet for hvad? Det hænger ikke sammen, hvis du spørger mig.

  Derfor har jeg altså ondt af dig alligevel, for det der, det gør ondt. På flere måder.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen; godt at at se at du er igennem selv fra Sverige; vort broderland selv om det på mange moderlands er langt herfra; 🙂

   Det glæder mig at du har ondt af mig, og jeg tror, også vi er enige; det må fint komme til at koste 50,00 eller 100 kr. når man går til lægen. Især synes jeg det er helt i ordnen at det koster noget, hvis man udebliver fra en behandling i sundhedsvæsnet, for der er virkelig penge at spare for “det offentlige”.

 9. Kirsten b r
  Kirsten b r siger:

  Kære Hanne

  Hæsligt er det, lidt hjælper det vel, at nerven er død. Det gjorde det i hverft fald for mig. Hos min tandlæge har de fået en meget avanceret maskine, computerstyret, som via 3D laver kroner i porcelæn, som 4.500 kr. for selve kronen. Det er virkelig smart. jeg ahr fået en sådan porcelænskrone. Den virker helt perfect.
  Held og lykke med resten.
  Kirsten

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Kirsten

   Det virker som om de har det mest moderne udstyr hos min udstyr hos min tandlæge hos min også, Jeg føler mig i hver tilfælde helt til tryg hvert der (men jeg har også haft hende i mere end 20 år). Men tanken om at hun på et tidspunkt skal gå på pension er da skræmmende, hvad skal jeg så gøre med mine elendige bisser… ?

   Hilsen
   Hanne

 10. Rejen
  Rejen siger:

  Uf din stakkel, det er ikke spor sjovt har prøvet rodbehandling og efterfølgende krone på…Og det er hundedyrt at få lavet tænder, man kunne sagtens finde på noget sjovere at bruge pengene til…;-D

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Tak for medynk, det kan i sær bruges i øjeblikket hvor bedøvelsen er ved at fortage sig!
   Godt at du har prøvet det, så ved du hvad du taler om. Jeg glæder mig til smerterne går over og til det hele er overstået og ikke mindst til jeg ved hvad det koster!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Rejen

   Jeg kunne som stakkels arbejdsløs let finde noget andet at bruge pengene på.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Tak for medynk, som er særdeles kærkommen, nu hvor bedøvelsen er ved at fortage sig.
   Ja hvorfor pokker skal det være så dyrt?

Der er lukket for kommentarer.