, ,

Hvad der dog skrives

Hvad der dog skrives

De forkerte kompetencer?

Hvad der dog skrives

Af og til overvejer jeg, om det ikke længere er en værdi at kunne begå sig bare nogenlunde rigtigt på skrift. Det er som om, det slet ikke er vigtigt mere. Det kan jeg godt undre mig over. Lærer man ikke længere at skrive og læse i den danske folkeskole? Er der kommet en eller anden form for relativisme a la “Jamen du forstår jo, hvad jeg mener”? Ofte er det nu sådan, at jeg ikke en gang forstår, hvad der menes, uagtet at jeg forsøger. Har jeg bare de forkerte kompetencer?

Hvis man læser, bliver man også bedre til at skrive. Det er der ikke noget nyt i. Det nye er måske, at mange ikke læser andet end på Facebook og deslige, hvor man ikke lærer at stave godt, eftersom det er her, jeg hygger mig med at hente alt det formørkede sludder. Man skal læse bøger – sådan nogle gammeldags nogle på papir, der forhåbentlig har været forbi en dygtig redaktør og korrekturlæser.

Ingen er perfekte. Vi har alle vores svagheder! Der er ord og vendinger, jeg altid må slå op ~ jeg lærer dem bare aldrig. Men jeg kender efterhånden mine faldgruber og elsker Den Danske Ordbog. Og da jeg tilsyneladende aldrig bliver klogere, er ordbogen lige ved hånden i browserens øverste linje. Et ord, der især driller mig, er “især”, hvor jeg aldrig kan huske, om der skal være et “mellem rum”. Jeg er bestemt heller ikke god til “det adverbielle t” og forstår ikke helt artiklen på sproget.dk.

Blandet vraggods

 • Inger Støjberg kunne let være afsender af “Genekonventioner”, da hun var meget generet af især Genevekonventionen og ville gå til kanten af enhver konvention
 • Fra kendt kandidat til Folketinget: “… det vil aldrig kunne lykkedes uden jeres bidrag.”
 • Glimragende idé i denne varme: “Hend til svømmepølen!”
 • Det ville være dejligt, hvis flere kunne styre deres telefoners tastatur. Her kan man godt gætte, hvad der menes, men hvorfor skal jeg overhovedet gætte?: “Læsning eller ej… Dansk flygtninhepomitik er …”

Ny kategori: “Mærkelige udtryk”

 • “Jeg er nok også lidt ens med meningen, om  …”. Af sammenhængen fremgik, at det betød: “Jeg er ligeglad med, om …”
 • Hvorfor skriver folk sådan noget som:
  • “Jeg finder selv ud” og
  • “Er der en voksen til stede?”
  • Der må ligge en mening bag de to eksempler. For mig giver det ingen mening. Forstår du det?

Fra professionelle skribenter

 • Man bør helt sikkert ikke have et forbrug af misbrug. Så er det ikke kun en dobbeltdiagnose: Fra Socialstyrelsens hjemmeside: “Et stort forbrug af alkohol- og stofmisbrug ses også hos …”
 • “Hans” eller “sin” er åbenbart vanskeligt selv for Gyldendal: “Jeg var i hvert fald 24 år, før jeg begyndte at læse” fortæller forfatter Glenn Bech om hans egen rejse ind i skønlitteraturen.”
 • “… sin andel af de afgivende stemmer til over 40 %.”

Brokkassen

 • Kender vedkommende ikke “løber-reglen”? “… den involvere så meget vi ikke har lyst til at give kald på.”
 • Her er til gengæld et “r” i overskud. De kunne indgå et kompagniskab? “Vi havde glædet os til daglige svømmeturer …”
 • Ja – det er en synd: “Syndes hun er lidt for ung til at være mor …”
 • “Fodboldsspillerne blir jo også forgiftede af at bide i græsset.”
 • Det hedder nu “Kontraministerialbogen”: “kontra minestralbogen konfirmerede drenge.”
 • Åh hvor er der mange, der ikke kan stave til “psykiatri”: “… samt psykritien som har svigtet og ja sendt folk direkte i døden …”. Jeg stiller mig nu også tvivlende overfor, om psykiatrien sender folk i døden! Selv er jeg da overlevet.
 • Dette giver virkelig ingen mening: “… synes ikke de skal overholde loven og undvider at svare på …”
 • Rekorden er sat: tre fejl i så kort en vending: “… politisk spin og stemmefiskeri, fra danmark’s mest utroværdige …”. Kommaet er komplet malplaceret, Danmark er et land og skal derfor med stort, og så bruger vi altså ikke apostrof-s her til lands, når vi vil udtrykke ejefald/genitiv. Det er en irriterende og omsiggribende anglicisme.
 • Selv elsker jeg at være “fortidspensionist”: “… fordi jeg , mulgvis, er fortidspensionist…”
 • Fra en og samme skribent:
  • “Burekrati skal væk”,
  • “vil der være et ‘ Flov’’ hele tiden”, og
  • “måske m. højere løn& flere medarbejde!”

Pleonasmer

 • Han er i hvert fald ingen landkrabbe: “Da jeg startede med at sejle til søs i 1978 …”
 • Så er det forstået. Christine Cordsen, TV Avisen 18:30 den 8 august: “Gentage igen og igen”.
 • Eller måske bare dårligt sprog i TV Avisen den 10. august om pant på emballage fra take away: “Aflevere tilbage”
 • 8. august i TV Avisen 18:30, en repræsentant for tøjbranchen: “Et samarbejde der er indgået sammen med Miljøministeriet …”

Hören schreiben

 • Det kan godt være, dette var en form for humor: “Mette Frederiksen er dåm og skyld i ALT!”
 • Shampoo i alternativ forklædning: “super cremer /Champo”
 • Det gad jeg også godt vide: “Den virker ret dårlige jeg gad godt hvide hvem …”
 • “Opleve deres hjem bumpet til ruiner.”

Om blandt andet “mellem rum”:

 • “… med et stort arbejdes bord til.”
 • “Sølvbryllup Festen starter om1 time”
 • “Verdens klasse venskab, Verdens klasse traditioner, Verdens klasse relationer”.

Det var alt for denne gang!

Billedet skal I dog ikke snydes for:

Hvad der dog skrives

4 Svar

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.