Hos tandlægen

tand uden knogle

En kindtand driller

Jeg går til tandlæge hver tredje måned, selvom hun, der hedder Nadia, siger, hver femte måned er tilstrækkeligt. Men jeg vil være sikker, nu hvor regningen endelig er betalt. En kindtand driller, så der er grund til at komme.

Alt var som sædvanligt fint holdt vedlige, ingen plak, ingen paradentose mv., men den kindtand, “vi” har holdt øje med siden i sommer, har nu udviklet sig i den gale retning.

I sommer var der betændelse mellem rødderne, og det gjorde rigtig ondt, så jeg løb over gaden og fik en dybdegående rensning mellem rødderne (!), en gang antibiotika og noget gel med “superfluor” lagt på. Derefter gik det fint. Billederne viste bare, at der var mellemrum mellem rødderne, medens der burde være knogle. Havde der ikke været mellemrum,, ville der logisk nok heller ikke kunne være kommet betændelse.

Da jeg senest var der i september, så det okay ud, men mellemrummet var der selvfølgelig stadig. Der var lidt palpationsømhed men ellers intet at bemærke.

Hvordan fungerer det med tænder og knogler?

Jeg har måttet sætte mig lidt ind i det:

Tænderne holdes fast i kæberne af 3 strukturer: Tandkød (gingiva), kæbeknoglen og rodhinden (Parodontalligamentet/parodontalmembranen)…

Kæbeknoglen:

… Kæbeknoglen er den del af knoglen, der omgiver tændernes rødder. Det er denne knogle, der ligeledes nedbrydes ved parodontitis hvorved tænderne løsnes og risikeres at mistes. Knoglen her er opbygget af samme type væv som kroppens øvrige skelet.

Kilde: https://grevetand.dk/hvad-sidder-taender-fast/

Forleden

Jeg mærker faktisk aldrig noget, men der kan være en dag pr. måned eller så, hvor det føles som en hul tand, når jeg børster. Alle de andre dage føles det helt normalt. Men den er jo hul, når der ikke er knogle mellem rødderne, så fornemmelsen er rigtig nok. Når hun gør alt muligt af det, som tandlæger nu gør, mærker jeg intet abnormt.

Billederne viser bare, at knoglen er gået i gang med at spise sig selv op, og så er der ikke noget, rødderne kan sidde fast i.

På billedet til højre er det tydeligt at der mangler knogle mellem rødderne og også, at knoglen i højre side ikke slutter lige så tæt om roden som i venstre side.

Jeg skal til “overtandlægen” om et par uger, og så skal han tage stilling til, hvad “vi” skal gøre.

Gad nok vide hvad det koster? 20 k? Jeg har allerede sagt, at jeg vil have den bedste behandling, ikke den billigste, som vel ville være at rykke den ud (det er bageste kindtand i undermunden), men man kan af og til se den slags, har jeg bemærket hos andre, og sådan vil jeg ikke se ud. Så må jeg evt. til lommerne igen…

Og hvornår begynder de andre knogler at spise sig selv op?

Det positive

Nadia kunne med det samme se, at jeg har fået mit spyt tilbage. Selvfølgelig kunne man fristes til at sige, men det er ingen selvfølge, når man i fire år ind i mellem end ikke har været i stand til at tale eller synke maden. Det glæder jeg mig over og vil huske at sige det til Kasper og Christina i Glostrup, når jeg ser dem igen.

2 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Igen kommer jeg til at tænke på, at det er meget vanskeligt at forstå hvorfor politikerne synes det så meget er patienternes ansvar hvad der sker med tænderne og nabolaget. Det er for at sige det lige ud ganskeurimeligt at man ikke har fået styr på dette område, men i stedet for ladet patientandelen udgøre en endnu større andel end tidligere.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jeg er alt for enig med dig. Det er da underligt, at det er sådan. Jeg kunne godt tænke mig at kende til den bagvedliggende ideologi. Er det fordi de svageste ikke må have sunde tænder og et pænt smil? Det vil jeg forske lidt i i aften.

   Du skriver at patientandelen er sat op. Det var jeg vist slet ikke klar over.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.