,

Holmens Kirkegård

Weekenden gik med at fotografere gravsten til Tage på Holmens Kirkegård. Det er vel blevet til omkring 1.200 billeder og er bare fire små bidder af denne mastodont.

Det har været en udfordring, fordi kirkegården er så gammel og mange steder tilgroet, at jeg til tider har været nede og kravle ind mellem træerne, og så ind med kameraet, og spændt se på, hvad der kom med ud. Til tider et brugbart billede.

Det værste er spindelvævene, for de kommer jo altså ikke af sig selv; man ved godt, at der et sted i nærheden gemmer sig en edderkop. Typisk dem der med meget tynde ben og så en krop (eller hvad det nu er) på størrelse med et knappenålshoved. De tager fire skridt, så har de krydset en gravsten er halvt oppe i en tuja. Kunne de ikke forbydes adgang til kirkegårde? Jeg bryder mig ikke om dem.

Gamle sorte sten er så pæne at se på, men står de i skygge er de svære at fotografere, og står de i høj sol som i dag, så er det også svært. Refleksionerne synes at forevirre alt det fine i objektivet. Der er måske samlet 10 af billederne, som jeg ikke er tilfreds med; men jeg ville da lægge dem på min egen hjemmeside – når det er til andre, så bliver man godt nok selvkritisk. Jeg håber, du kan lide dem Tage – for de kan ikke tages om

Ugen har også budt på gennemgang af Bingoer fra Lundins GEDCOMP; Det er en helt genial service, han tilbyder. Man sender sin fil ind, den gennemgåes, og når man har rettet så mange fejl, man nu kan/vil, indsender man den rettede fil og giver besked om, at filen er klar til sammenligning. Og er man heldig, får man besked om hvilke andre slægtsforskere, der arbejder med de samme personer, som man selv. Man får de såkaldte Bingoer retur med et summarisk uddrag af egne data og den andens data.

I starten, jeg brugte denne service, troede jeg idéen var, at jeg skulle kontakte alle disse mennesker. Det var uoverkommeligt. Nu har jeg fundet fidusen: jeg gennemgår hver enkelt e-mail for detaljer i den andens fil, og så tjekker jeg selv, om jeg kan nå til samme resultat, hvilket er en reel mulighed nu, hvor Arkivalier Online altid er lige ved hånden (hvor er det dog dejligt). På den måde kan der lægges ekstra små brikker i det store puslespil.

En information, som jeg kunne se flere havde, men som jeg ikke gjorde brug af, drejede sig om Christen Pedersen og hans hustru Kirsten.

Han kan være født i Ølstykke 1694, og hjemmedøbt den 26. august 1694 Ølstykke, 1685-1734, opslag 30, fil. K02-01-A Tekst :

“1694. D 26 August bleff Christen Peder Smids Søn udi Ølstøcke, hiemme døbt; Sara Verner holt ___ daaben; ___ ___ vare: Maren Holgers, Kirsten Laiuritz Lauritsøns Kirsten, Niels Jørgensøns”

Jeg ved bare ikke, hvordan jeg kan være sikker på, at det er ham! Det eneste der antyder det er faderens erhverv – også smed. Hans vielse bør ligge før 1. barns dåb i 1720 i Ude Sundby, men kirkebogen findes stort set ikke på det tidspunkt.

Og om hustruen Kirsten: Muligvis hedder hun Mogensdatter til efternavn, da Mühldorff og Larsen skriver det ved hendes død. Men det fremgår ikke af kirkebogen, så jeg ved ikke, hvor de har det fra. Af bingoen fremgår også Mogensdatter, og at hun er født i 1700. Desværre er der ingen kildeangivelse. Det havde været rart.

Da de to mennesker er mine 5*tipoldeforældre på min farmors side, ville det være dejligt, hvis jeg kunne finde ud af, hvordan det hang sammen. Men sådan er slægtsforskning, og det kommer nok en dag.