Høstgudstjeneste

Høst- og familiegudstjeneste

Uden for våbenhuset stod der halmballer i stakke for at signalere, at nu gik vi ind til høstgudstjenesten. Inde i kirken var der pyntet med årstidens blomster i stolerækkerne (eller bænkerækkerne – hvad hedder det?) på rustik vis. Ved siden af døbefonden døbefonten stod den gamle trillebør af træ fyldt op med de afgrøder, som menigheden var kommet med, og børen var fyldt til bristepunktet. Efter gudstjenesten bliver børen kørt over i menighedshuset, hvor der bliver holdt auktion over alle de gode ting. De penge auktionen indbringer går altid til Folkekirken Nødhjælp og en anden organisation, der hjælper fattige i Danmark; på den måde betænker vi både nødstedte ude i verden, og mennesker i Danmark, der har det svært.

Der var rigtig mange mennesker, og klapstolene var fremme – det er heldigvis ikke et særsyn hos os. Vi kender ikke til messefald eller en halvtom kirke, som der jo ellers tales så meget om. Det skal så retfærdigvis siges, at vi maks kan rumme 240 mennesker, og så stopfyldt er der kun til jul, hvor folk sidder og står alle vegne; selv knæfaldet bliver inddraget til siddepladser, og præsten kan hverken komme frem elle tilbage. Det er ret festligt.

Jeg har skrevet det før, men det er stadig festligt, når alle synger med på salmerne. Inge-Hanne Broström er ret god til at sætte både nye og gamle salmer på programmet, dvs. der er både mulighed for at lære nye salmer at kende og at glæde sig over en af de gamle travere. I dag var det “Nu falmer skoven” der hittede som den gammelkendte, og så blev der ellers sunget igennem.  Vi har alle sammen lært den i barndommen, og melodien er så enkel, at den ikke bare forsvinder i glemslen.

Jeg læste forleden i Kristelig Dagblad, at der er rigtig mange forældre, der synes, at morgensang i skolen er en god idé. Det må betyde, at der trods alt er nogle af de gamle værdier, folk ønsker at videreføre. Morgensangen er en eminent metode til at få lært nogle af alle vores dejlige salmer at kende.

I samme avis læste jeg forleden, at det store hit i Folkekirken disse år er “Babysalmesang”, der er sågar sogne, hvor man opererer med ventelister til denne aktivitet, da der er rigtig mange dagplejemødre, der benytter sig af det. Det er bare rigtig godt – lad os endelig invitere børnene indenfor fra starten.

Nogle mennesker synes, at det “rigtige kirkeliv” er højmessen søndag morgen 10:00. Nej for pokker “kirkeliv” er alt det arbejde, der udspringer af kirken: babysalmesang, legestue, juniorkonfirmander, sogneeftermiddage, sogneaftner, konfirmationsforberedelse. kristendom for voksne osv. Jo flere vi kan invitere indenfor jo bedre – og når tilbudene er der, så kommer folk faktisk også. Som noget relativt nyt holder vi et Halloweenarrangement, og der er vi faktisk ved at drukne i vores egen succes. I 2013 kom der – såvidt jeg husker – mere end 200 mennesker, og det er faktisk over vores kapacitet. Heldigvis er der en trofast skare af frivillige, som er med til at få det afviklet. Det kan naturligvis ikke klares af én præst alene.

5 Svar
 1. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Dejligt med en aktiv kirke og aktive sognebørn. Fortæl endelig om halloween-arrangementet, når tid er. Jeg kan nemlig ikke rigtigt sætte det ind i en kirkelig sammenhæng, og synes nok langt hen ad vejen, at Halloween i DK er en omgang kommerciel fis , som amerikanerne gerne må beholde for sig selv. Så kan du udvide min horisont lidt på det punkt, vil det være rigtig fint 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Jeg har ikke selv deltaget i halloween-arrangementet før, men i år skal det være, og jeg lover at skrive om det.. Umiddelbart kan jeg heller ikke selv se forbindelsen mellem kirke og halloween, men den må jo på en eller anden måde være der. Jeg er fuldstændig enig i, at det er noget kommercielt fis vi importeret from over there, men måske er det sidste ord ikke sagt i den sag.

 2. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Argghh… Jeg tænkte længe over fond eller font, og var for doven til at slå det op, og kunne ikke deducere mig frem til den rette stavemåde, Tak for korrektionen.

 3. Inge
  Inge siger:

  Det er dejligt når der kommer folk i kirkerne. Emil har været med sin mormor til godnatlæsning i deres lokale kirke, og Louise har flere gange været til babysalmesang med Sofie. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Dejligt at høre, at I bruger kirken, for der er så mange gode tilbud, man kvit og frit kan tage til sig. Måske bliver de nye generationer mere trygge ved kirken, hvis de har været vant til at komme der, fra de var helt små?

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.