Godt nytår

Allerførst: Jeg ønsker alle min dejlige og trofaste læsere og kommentatorer et rigtig godt nytår; gid det må blive, lige som I ønsker, det skal være. Jeg håber, I får en rigtig dejlig nytårsaften med alt hvad dertil hører og husk nu beskyttelsesbrillerne, hvis I skal ud og se på raketterne. For en del år siden, holdt jeg nytår ved søerne i København. Vi gik ud og kiggede, men skulle ikke selv fyre af, men raketterne fløj i bogstaveligste forstand om ørerne på os. For første gang tænkte jeg “Hvor er beskyttelsesbrillerne?”, for jeg blev faktisk bange for alle de flyvende uhyrer. Man kan snildt komme til skade, selvom man ikke selv fyrer af.

Annus horribilis

På Facebook har der de seneste uger floreret en eller anden “fornøjelse”, hvor man kunne indtaste sit eget 2014, og vise de billeder, man allerede havde delt på mediet. De fleste skrev: “Det har været et fantastisk år. Tak fordi du var en del af det” (eller noget lignende). Jeg må sige, at jeg ikke har følt den ringste lyst til at deltage i spøgen – og i øvrigt har jeg næsten ingen billeder på Facebook. Havde jeg deltaget i spøgen, havde  jeg været fuld af løgn, og det er jeg trods alt ikke.

Det har i sandhed været Annus horribilis for mig. fire gange ud og ind af Psykiatrisk Center Hvidovre, hvor jeg så åbenbart skulle blive “svingdørspatient”, hvilket jeg ikke er stolt af. De har kureret en depression, en mani,, en mani og endelige en depression. De er enormt, søde, kompetente og imødekommende, og selvom jeg altid føler mig velkommen der, er det en målsætning for mig ikke at komme på besøg der i 2015! Alligevel tænker jeg, at det bare er et spørgsmål om tid, inden den næste episode banker på. Det kan selvfølgelig være, at al medicinen nu er justeret korrekt, så den beskytter mig. Da jeg var der med mani nummer 1, “viskede de medicintavlen ren”, dvs. de slettede det hele, og startede forfra med vurderingen af, hvad jeg skulle bruge, det var nemlig blevet et rent “kludetæppe” hvor adskillige havde lagt lidt til og taget lidt fra, så ingen havde overblik. Jeg er meget tilfreds med den denne revurdering, også selv om jeg spiser et halvt apotek hver aften.

Lige nu er alt i mit liv uafklaret, herunder hvad jeg skal leve af i fremtiden. Jeg kan ikke gå og være bekymret hele tiden og i et helt år, så jeg skubber det væk, og prøver at tænke, at det nok skal gå alt sammen. Jeg håber inderligt på, at 2015 vil bringe noget afklaring, og det skal helst gå stærkt, og helst indenfor de 69 uger jeg har sygedagpenge, for kommer jeg derudover, hedder det kontanthjælp, og det kan jeg ikke leve for. Bodil og jeg skal formentlig til møde med Hvidovre Kommune i slutningen af januar, og der har jeg tænkt mig at forklare dem, hvorfor det haster.

Lige nu, hvor jeg trisser rundt i mine egne små cirkler, har jeg det for så vidt næsten normalt, og det eneste restsymptom der er, er en vældig indre uro, som er temmelig trættende. Jeg er temmelig spændt på, hvordan det vil gå, når der kommer udefrakommende pres på, for det er jeg jo kommet ud af vane med. Her i julen har jeg haft en del gæster til kaffe, og det har været rigtig dejligt, men bagefter har jeg været fuldstændig drænet for for energi, så meget at jeg har sovet 2-3 timer bagefter. Det er altså ikke normalt, og jeg vil prøve at tale med Gitte i distriktspsykiatrien om det.

Som om alt det ovenstående ikke var nok, så afslørede min super-terapeut Kristine i Lænken i går, at hun skal på barsel til påske. Jeg huskede heldigvis at ønske tillykke; det er jo dejligt for dem, men noget rigtig skidt for mig. Hun er 29 år og nygift, så det er jo helt naturligt, det måtte jo gå sådan. Jeg har kendt hende i næsten tre år, og hun kender mig ud og ind; der har jeg ingen hemmeligheder, panser, parader, filtre eller hvad man nu skal kalde det, hun er det menneske i hele verden, der kender mig bedst, så det bliver et stort savn at sige farvel/på gensyn til hende. Jeg har sagt, at jeg så vil have Mette i stedet; hende har jeg truffet en time i forbindelse med noget psykoedukation, og jeg kunne umiddelbart godt lide hende, og hun har en baggrund i psykiatrien, så det kan jeg sikket profitere af. Men altså stadig: det er noget rigtig hø, at Kristine skal på barsel – ØV!

 

29 Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Susanne

   Også godt nytår til dig/jer. Du kan tro, jeg også håber på et godt 2015.

 1. Donald
  Donald siger:

  Oh der er både godt og mindre godt forude, jeg hæfter mig ved at du trisser rundt men med en indre uro. Den må du spørge ind til, og finde mennesker du kan stole på, og søge hjælp hvor der kan findes hjælp når super-terapeuten går på barsel. Somme tider hjælper det mest hvis man ved at man også kan hjælpe andre. Og det kan man. Vi har alle vores egne små liv og det er derfor krydser vi hinandens spor etc.etc. og nu ønsker jeg dig bare en god aften – med rolig meditation eller måske en gudstjeneste i nærheden.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Du kan tro, at jeg vil søge hjælp angående den indre uro, for den er ikke ret rar, heldigvis har jeg en tid i Distriktspsykiatrien i næste uge.

   Jeg har faktisk lige været til Nytårsgudstjeneste, og det giver altid lidt ro. Og så skal jeg se statsministerens nytårstale og så Arvingerne, som jeg er ret vild med.

   • Donald
    Donald siger:

    Har du nogen som helst erfaring med det man kalder ambient music eller med de store klassiske adagio (langsomme) melodiske musikstykker? Jeg er lidt nysgerrig, fordi jeg tror at musik påvirker ned i de kropslige lag på en måde, som vi ikke er os bevidst. – Det kan være “opfordring til dans” og det kan også være “vuggesangsagtigt”, man finder ind til sin egen indre rytme.
    Men hvis man virkelig er i uroligheds-stemning, så er der virkelig ikke meget der hjælper, jo måske en stærk, stærk vilje, som siger “nu bliver jeg liggende og skubber alle de forvirrede tanker til højre, og venstre, stille og roligt.” Det er et udtryk jeg har fra Jannie Helle, som var den første der gjorde mig opmærksom på at når man sige “mediter, tøm tankerne” så er mekanikken den, at man faktisk ikke kan “tænke på ingenting”, der vil hele tiden køre en slags indre film, og den kan man så blidt skubbe til side, når man er mentalt stærk – det er nok at prøve på det! så bliver man stærkere efterhånden.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Donald

     Tak for tips, men der er ikke nogen i verden der er værre end mig til at meditere eller lytte til musik.

     Når jeg sætter musik på, synes jeg at det fuldstændig overtager min verden, det forstyrrer mig ganske enkelt, og derfor kan jeg ikke holde ud at lytte til musik. Jeg har et pragtfuldt anlæg (Denon) og alle tiders højtalere (B&W), men jeg bruger dem aldrig, og det er rigtig ærgerlig.

     Når jeg forsøger at meditere, ligger jeg og lade mig forstyrre af alle mulige tanker og alle mulige ting. Jeg kan ikke gøre mig “tanketom”.

     Du skriver så, at man kan træne disse evner. Det har du sikkert ret i, men jeg kan altså ikke, for jeg har prøvet virkelig mange gange.

     • Donald
      Donald siger:

      Det forkerte link var ikke i kommentaren, men “i navnet”, Mit navn: Donald linkede til lamp.org! Ikke at der sker så meget ved det, men alligevel 🙂

     • Donald
      Donald siger:

      Nej man kan ikke gøre sig tanketom – det mener jeg ikke. Jeg mener at man kan sætte sig til at “se” tankerne og “skubbe dem blidt ud til højre” (eller venstre) og så opdager man jo at der kommer flere tanker.

      Jeg hørte en forsker i erindring fortælle, at vi ikke styrer det vi husker (eller tænker på) ved at “ville” huske. Det er vel derfor at det er svært at lære ting i skolen. Vi husker noget fordi det “er noget særligt”, skræmmer os, glæder os, morer os, altså er koblet til følelser.

     • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Donald

      Så er vi helt enige, men jeg kan altså ikke gøre det, du taler om. Måske er det lidt det samme center i hjernen, der styrer kreativiteten? Jeg ejer ikke så meget som en lille kreativ evne.

      Jeg kan huske, jeg en gang havde et skattemæssigt problem, som jeg ikke kunne løse selv. Så cyklede jeg 50 km, og på den tur kom løsningen på problemet lige pludselig af sig selv, uden at jeg havde skænket det en tanke. Det var en interessant oplevelse.

 2. Benedicte
  Benedicte siger:

  Kære Hanne.
  Rigtigt godt nytår til dig også og tak for dine hudløst ærlige indlæg, som har givet mig lidt indblik i et ellers ‘ukendt land’. Jeg håber inderligt at 2015 vil give dig ro i sjælen, både hvad angår din økonomiske og helbredsmæssige situation.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Benedicte

   Tusind tak for din kommentar og velkommen her.

   Det glæder mig meget at du følger med og kan lide hvad jeg skriver! Man kan sige, at jeg nærmest lægger hele mit liv frem til offentligt skue, og det gør jeg jo sådan set også, men jeg bruger min blog som en art selvterapi, og det gør mig godt at skrive måske blandt andet fordi jeg ikke taler med så mange i dagligdagen.

   Du kan også tro, jeg ønsker mig vished i løbet af 2015. Jeg tror aldrig, jeg har ønsket mig noget så inderligt.

 3. Pia
  Pia siger:

  Det foralag FB serverer om mit år, har jeg hellér ikke accepteret. I der hele tage færdes jeg ikke meget der. Der går uger ofte mange uger imellem jeg kommer derind.
  Jeg ønsker dig et rigtigt godt nytår og håber du får en afklaring på de løse enðer.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Det kunne være dejligt med noget afklaring og det gerne hurtigt!

   Jeg bruger FB rigtig meget, fx abonnerer jeg på DRs og Informations nyheder, for jeg kan godt lide at være lidt opdateret

 4. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg kan heller ikke altid kontrollere tankerne. Derfor ser jeg de sorte huller med jævne mellemrum. Jeg vil nødigt lyde frelst, selv om det måske ikke ville være så tosset at være det. 😉

 5. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Tak i lige måde, Hanne. Vi har jo alle ret til at håbe på et godt nytår, også du. Det meste af tiden tager jeg ikke sorgerne på forskud, og det kan stærkt anbefales. Det er, når man gør det, at man lettest ryger ned i et sort hul. Tingene har det med at udvikle sig på en måde, man ikke kunne have forestillet sig alligevel. Jeg har tænkt en del over, i den sidste tid, at det er med god grund, at den katolske kirke siger, at desperation er en dødssynd. De siger det jo, fordi det er det ultimative udtryk for, at man ikke tror, og det er at spotte helligånden.
  I vores hverdag skal vi undgå den værste frygt, fordi den ikke gør noget godt. Tværtimod virker den handlingslammende og ødelægger øjeblikket, nuet for os. Nuet er, objektivt set, det eneste vi har. Jeg håber, at du får et godt år. Ja, jeg regner faktisk med det! 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Tankerne er svære at styre, også selvom jeg prøver i det daglige. Jeg er desværre en “tænketype” selvom det måske var en god idé at undlade det, det er bare ikke sådan lige til at lave om på. Jeg kan egl. meget godt lide den katolske kirkes fremgangsmåde.

 6. Ellen
  Ellen siger:

  Se på de lyse sider: Fra nu af kan det da vist kun gå fremad!
  Jeg nægter altså også at være med i FBs “Tak fordi du var en del af 2014” – det kan man jo umuligt mene for alle der ser det, og så fuser det ud som noget hyklerisk fis …
  Jeg ønsker dig et godt nytår og håber, at du vil få nogle af de afklaringer, du efterlyser.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Enig i at det kun kan gå fremad!

   Den der spøg på Facebook er til at få kvalme af. Det skal på en eller anden måde se ud som, alle er fuldstændig og totalt lykkelige, jamen det er jo ikke muligt.

   Tak skal du have – og i lige måde til både dig og John. Jeg glæder mig til at følge udviklingen både på Den stråtækte i jeres Grannyflat (er det mon i et ord?).

 7. Lene
  Lene siger:

  Kære Hanne, må 2015 blive et år, hvor du får afklaring og en følelse af at være godt på vej. At du er træt er ikke så mærkeligt. Det er ikke så lang tid siden du var nede i en svær depression, kroppen bruger tid på at komme sig, og når jeg med en sølle influenza bliver umanerligt træt, hver gang jeg laver noget, så synes det naturligt for mig, at du skal sove et par timer efter besøg.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Lene

   Mange tak for din søde kommentar! Ja jeg ønsker mig sådan noget afklaring – gid det må ske i 2015. Det er mit største ønske, og jeg tror aldrig, jeg har ønsket noget så brændende.

   Ja du har nok ret i det med trætheden, det er bare lidt træls.

 8. Jørgen
  Jørgen siger:

  Tak for de gode ønsker – du ønskes et godt 2015 med en tydelig afklaring, så du ved hvad du har at rette dig efter.
  Jeg kan godt forstå du ikke deltager i det, undskyld mig, pladder på Facebook om årets gang. Jeg gør det heller ikke.
  Der er vist i øvrigt ikke noget at sige til, at du bruger en del energi når du har gæster og det er godt du kan tage dig en såkaldt morfar efterfølgende.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Tak!

   Jeg er helt enig i, at det der på Facebook er en omgang pladder; alle skal se åh så lykkelige ud, også elv om de måske slet ikke er det.

   Er der en fysiologisk/psykologisk årsag til det med trætheden?

 9. Eric
  Eric siger:

  Hanne, med det møgår du har haft, er det virkelig på sin plads at ønske dig et bedre og helst godt nyt år! Lykke til 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Mange tak skal du have o i lige måde. Som jeg skrev til Eric, kan det kun blive bedre 🙂

Der er lukket for kommentarer.